"Fastt" va fi executata silit de BRD

luni, 16 februarie 1998, 00:00
4 MIN
 "Fastt" va fi executata silit de BRD

Aneta Alamureanu, consilierul juridic al BRD Botosani, crede ca in jurul datei de 20 februarie banca va obtine de la Tribunalul Botosani decizia de investire a hotaririi Curtii Supreme de Justitie, privind recuperarea unei sume de 1,439 miliarde lei de la SC Fastt Trading Company SA. In termeni mai putin tehnici, acest lucru se traduce prin obtinerea dreptului de executare silita a firmei conduse de Aurel Anghelache, pentru recuperarea sumei amintite. Datoria catre BRD a SC Fastt dateaza din perioada 1991-1993, atunci cind firma a contractat doua credite. Primul, in valoare de 400 de milioane de lei, destinat activitatii de productie, iar al doilea, de 300 de milioane, pentru investitii.
Cornel Nicolau, inspectorul care a intocmit si avizat dosarul privind creditarea, spune ca "intr-o prima faza, Anghelache a platit dobinzile la credite. Apoi a inceput sa inregistreze pierderi si au izbucnit conflicte cu salariatii. Ne-a solicitat inca un credit pentru redresare. Cererea a fost respinsa de centrala bancii. Din acel moment nu au mai fost platite nici ratele, nici dobinda". Conducerea BRD a decis actionarea in judecata a societatii datoare si a managerului Aurel Anghelache pentru recuperarea creditului si dobinzilor. Sirul de procese, inceput in 1995 la Tribunalul Botosani, a continuat la Curtea de Apel Suceva si apoi la Curtea Suprema de Justitie. Jurista bancii botosanene sustine ca "peste tot instantele de judecata ne-au dat dreptate. Recursurile inaintate de Anghelache au fost doar de natura sa intirzie momentul platii catre noi". Prin decizia nr.1916/1997, instanta Curtii Supreme de Justitie decide "anularea ca insuficient timbrat a recursului declarat de pirita SC Fastt SA impotriva deciziei civile nr.115/19.09.1996 a Curtii de Apel Suceava". Altfel spus, ca urmare a faptului ca SC Fastt nu a achitat integral taxa de timbru pentru recursul inaintat CSJ, instanta a validat solutia de la Curtea de Apel, prin care firma lui Aurel Anghelache era buna de plata.
Aneta Alamureanu afirma ca, dupa obtinerea deciziei de executare silita de la Tribunalul Botosani, banca va avea dreptul sa recupereze cele 1,439 miliarde de lei. Pe de alta parte, Teodor Nita, contabilul sef al BRD, ne-a informat ca valoarea corespunde anului 1996, cind a fost emisa hotarirea instantei sucevene: "Intre timp, datoria totala a SC Fastt catre noi a ajuns la 2,688 miliarde lei. Pentru recuperarea diferentei vom actiona din nou in judecata firma lui Anghelache". Departe de a lua in calcul varianta ca societatea la care detine 85% din actiuni ar putea fi executata silit, Aurel Anghelache a declarat in cadrul emisiunii "Pretul Reformei" difuzata pe postul TV Somax ca "angajatii BRD au facut falsuri in acte. Pentru aceasta eu am sesizat Politia si a fost intocmit un dosar penal. Ancheta va stabili adevarul. Pina atunci, nu poate fi vorba de plata nici unui leu catre BRD".
El spune ca banii cu care banca a creditat SC Fastt nu au fost ceruti de firma: "Sa-mi arate cineva o cerere de credit pe care figureaza semnatura mea. Daca se va demonstra ca exista, mi s-ar putea cere cele 700 de milioane pe care le-am luat, dar nu si dobinda, pentru ca firma nu a avut activitate in perioada respectiva, fiind blocata de banca. Restul de bani sa-l plateasca cei care au facut falsuri in acte si care mi-au dat imprumutul fara sa-l cer".
Inspectorul Cornel Nicolau afirma ca "pentru creditul de 300 de milioane au fost inregistrate garantii materiale. Cele 400 de milioane pentru productie au fost acordate fara garantie. Asa erau normele atunci. Bancile concurau pentru atragerea a cit mai multi clienti. Aurel Anghelache avea o activitate productiva pe care intentiona sa o dezvolte si noi am analizat indicele de bonitate al firmei sale. Acesta fiind bun, s-a mizat pe buna credinta si credibilitatea clientului". Altfel spus, unul din criteriile de acordare a citorva sute de milioane de lei, la nivelul anului 1991, a fost cel al "ochilor frumosi". Sa retinem si faptul ca "stiam cu totii ca Anghelache facuse puscarie cu ani in urma", cum afirma atit Cornel Nicolau, cit si contabilul sef Teodor Nita. Cum se impaca acest lucru cu credibilitatea enuntata de Nicolau, ne explica acelasi inspector: "Anghelache era destul de apropiat de fostul nostru director, Gheorghe Mihailiuc. El l-a adus la banca noastra. Mai era si politica bancara de asa natura, incit pe primul plan era atragerea de clienti". Chiar daca banca nu a intrat nici pina la aceasta ora in posesia banilor imprumutati firmei Fastt si a dobinzii aferente, nici un inspector nu a fost sanctionat in vreun fel, pentru acordarea acestui credit neperformant.
Angajatii BRD Botosani resping ca nefondate acuzatiile lui Aurel Anghelache, conform carora s-ar fi facut falsuri in acte: "El habar n-are ce-s alea credite si de aia nici nu le plateste. A spus ca are cont in banca noastra. Prin care cont ruleaza banii, ca mie nu-mi intra nici un leu? Ruleaza banii lichizi, ca bisnitarii". In luna noiembrie a anului trecut, BRD a oprit din contul firmei Fastt aproape 11 milioane de lei, achitati de un beneficiar. A fost singura plata inregistrata de ani buni, in contul datoriei care se ridica in prezent la peste 2,5 miliarde. Consilierul juridic Aneta Alamureanu crede ca, si dupa obtinerea deciziei de executare silita, probabil in decursul acestei luni, "va fi dificil de recuperat ceva. Nu este exclus ca Anghelache sa fi intirziat cit a putut plata, ca sa aiba timp sa transfere patrimoniul SC Fastt la firma fiului sau, SC Staff SA". Patronul incriminat ne-a declarat insa telefonic ca "n-a fost transferat nici macar un leu. Cum puteam eu sa transfer valori inregistrate in bilantul contabil de la Fastt, la alta firma? Daca va fi vorba de o executare silita, le voi oferi lui Mihailiuc si lui Barczak (fosti directori ai BRD – n.r.) o bucata de cladire si ceva teren aici, linga gardul cimitirului, ca poate le trebuie". (Dorin BEJENARU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii