Rromii si-au facut un plan de actiune

duminică, 07 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Rromii si-au facut un plan de actiune

Rromii botosaneni tind sa devina cea mai importanta etnie conlocuitoare de pe teritoriul judetului. Cuprinsa in programul de guvernare 2001-2004 al cabinetului Adrian Nastase, comunitatea rromilor si-a alcatuit un "plan judetean de actiune", la care isi dau concursul de la Prefectura si primarii pina la actori, televiziune si parlamentari. Intre altele, rromii doresc sa fie improprietariti cu pamint, sa aiba rubrici aparte in publicatiile locale si sa li se predea in limba rromanes.
Programul are 30 de puncte si tot atitea obiective, proiectate a se desfasura in urmatoarele 12 luni. Planul debuteaza chiar in aceasta luna, cind vor incerca sa obtina emisiuni TV si pagini in publicatiile locale, dedicate membrilor etniei. In acelasi sens, rromii doresc ca in periodicul "Mesagerul administrativ", editat de Consiliul Judetean pe banii contribuabilului, sa existe o rubrica distincta pentru etnia lor, sefii comunitatii intentionind sa formeze si trei-patru jurnalisti din rindul etniei, care sa se ocupe de culegerea si redactarea materialelor. Cel mai important obiectiv al anului in curs este insa obtinerea unei jumatati de hectar teren agricol pentru familiile etniei care nu detin pamint. Reprezentantul rromilor in Prefectura va prezenta in aceasta luna un raport prefectului Costica Macaleti, care va propune primariilor din mediul rural sa dea spre folosinta sau chiar in proprietate suprafata mentionata de pamint din rezerva agrara pe care administratiile locale le au in posesie. Tot pina la sfirsitul acestui an, consilierul prefectului va incerca sa obtina fonduri, probabil din cadrul institutiei la care activeaza, pentru abonament la revistele "Ghidul finantatorului" si "Atitudini" si sa creeze, impreuna cu primaria Botosani si asociatia "Rromani bori", un cabinet medical la care sa se poata consulta gratuit rromii neasigurati social. Nici invatamintul nu a fost uitat si, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean si aceeasi "Rromano bori", se intentioneaza ca rromii din clasese V – VIII sa invete in limba rromanes. Vor exista doua catedre pentru profesorii care vor preda preadolescentilor rromi matematica, geografie si toate celelalte in limba rromanes, de aceeasi facilitate putind beneficia, in viitor, chiar si pentru copii rromi din centrele de plasament.
Rromii vor sa beneficieze si de citeva zeci de locuri de munca. Astfel, ei vor 50 de posturi de mediator socio-sanitar de etnie rroma, prin Directia de Sanatate Publica si Directia Muncii si altele zece, prin programul de salubritate "Un cartier curat cu tigani" al Primariei; in colaborare cu Directia pentru Protectia Copilului, cer sa se angajeze rromi pentru "a deservi copilul si mama rroma aflata in dificultate". Rromii solicita si un program pentru reabilitarea locuintelor sociale in care traiesc, sa fie implicati in "programe guvernamentale de constrcutii a locuintelor sociale pentru rromi" si sa li se faciliteze cumpararea de locuinte cu rambursarea platii pe termen lung.
Programul cuprinde si citeva obiective culturale, intre care realizarea unui teatru tiganesc, organizarea spectacolului "Si noi sintem copii" si a festivalului "In carute colorate trec tiganii".
"Pentru a realiza aceste lucruri, trebuie sa fim sprijiniti de autoritatile locale. Rezultatele programului nu vor fi imediate, ci vor aparea peste trei-patru ani", ne declara Semiramida Balan, consilierul prefectului in problemele rromilor, cea care a alcatuit programul pe care vi l-am prezentat. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii