Scolile postliceale nu mai au cautare

miercuri, 26 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Scolile postliceale nu mai au cautare

Din lipsa de candidati, admiterea in scolile postliceale se va organiza la nivelul judetului Botosani doar in cea de-a doua sesiune, respectiv 8-15 septembrie. Acesta este primul an cind admiterea la scolile postliceale se desfasoara in doua sesiuni, prima fiind programata intre 17 si 25 iulie, care nu s-a mai tinut la Botosani deoarece nu au fost completate toate locurile disponibile.Costica Savuc, inspector in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean spune ca: "Motivul pentru care proaspetii absolventi de liceu nu s-au prea inghesuit sa se inscrie la scolile postliceale in prima etapa il reprezinta insititutiile de invatamint superior. Tinerii isi incearca norocul intii acolo si daca nu reusesc vin si se inscriu si la postliceale. Oricum organizarea admiterii in doua sesiuni la scolile postliceale nu pare eficienta".
La scolile postliceale se pot inscrie absolventi de liceu cu sau fara diploma de bacalaureat, iar la scolile de maistri candidatii se pot inscrie si fara diploma de bacalaureat daca poseda atestat profesional sau certificat de calificare obtinut prin invatamintul liceal sau profesional de cel putin patru ani. Admiterea in scolile postliceale si de maistri se face in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere obtinute la examenul de bacalaureat, pentru candidatii care au obtinut diploma de bacalaureat cu prioritate, si, apoi, in ordinea descrescatoare a mediilor generale de absolvire a invatamintului liceal, pentru candidatii fara diploma de bacalaureat. In cazul in care numarul candidatilor depaseste numarul de locuri, sau la solicitarea expresa a agentului economic care finanteaza scolarizarea, se poate organiza concurs de admitere. Daca pentru unele specializari sint necesare aptitudini specifice, comisia de admitere din unitatea de invatamint respectiva poate introduce o proba de aptitudini care este eliminatorie.
Pentru anul scolar 2000-2001, in judetul Botosani vor fi cinci unitati scolare de stat care vor organiza admitere la scoli postliceale ale caror cursanti vor trebui sa plateasca taxe. Grupul Scolar de Industrie Usoara va avea o clasa cu 25 de locuri pentru maistri confectii, Grupul Scolar Constructii de Masini o clasa de maistri mecanici, Grupul Scolar Agricol Sendriceni o clasa de maistri agricoli si una de mecanici, electromecanici si soferi-auto, Grupul Scolar Industrial "Electrocontact", o clasa de secretar-stenodactilograf-operator birotica si Grupul Scolar "Economic" o clasa de finante-asistent gestiune. Durata studiilor este de doi ani, iar cursurile se vor organiza doar la seral. (L.L)

Comentarii