Si la anul cu cureaua strinsa

miercuri, 12 decembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Si la anul cu cureaua strinsa

Banii alocati de guvern primariilor pentru cheltuielile curente si investitiile din 2002 acopera mai putin de 10% din necesar. Consiliul Judetean a finalizat centralizarea propunerilor de buget primite din teritoriu, iar datele finale arata ca suma solicitata de consiliile locale pentru echilibrarea bugetelor este de 1.501 miliarde lei, in timp ce statul a alocat Botosaniului la acest capitol doar 121,8 miliarde lei.
Primariile vor intimpina si la anul mari dificultati in plata salariilor angajatilor din aparatului propriu, a energiei electrice, telefoanelor si celorlalte utilitati si vor trebui sa isi reprogrameze pentru 2003 marile investitii. Astfel, doar propunerea de buget trimisa de Sendriceni face aproape cit jumatate din suma destinata intregului judet, primarul acestei comune cerind de la stat 60,4 miliarde lei. De asemenea, suma solicitata de municipiul Botosani, 650,2 miliarde lei intrece de cinci ori banii alocati judetului. Potrivit solicitarilor remise CJ, fiecare primarie ar avea nevoie in medie de 20,8 miliarde lei iar, in cazul in care banii acordati de guvern s-ar distribui egal in teritoriu, fiecare unitate administrativ teritoriala ar urma sa primeasca doar 1,69 miliarde lei. Conducerea CJ crede totusi ca solicitarile primarilor sint in multe dintre cazuri departe de realitatile economice actuale si ca, daca primarii isi vor gospodari judicios banii pe care ii vor primi, nu vor avea probleme majore in achitarea salariilor si a utilitatilor. "Primarii vor sa rezolve intr-un an toate problemele care nu s-au solutionat in zeci de ani. Vor in doar 12 luni sa faca si drumuri, sa repare si scoli, sa se alimenteze cu gaz si sa plateasca si salariile la oameni, ori acest lucru nu este posibil. De aceea exista programe de dezvoltare rurala: pentru a se putea accesa fonduri in vederea reabilitarii de drumuri sau realizarii unor alimentari cu apa", ne declara Ioan Aniculaese, presedintele Consiliului Judetean.
Profesorii, invatatorii si personalul auxiliar din invatamint vor avea, de asemenea, emotii in 2002 in ceea ce priveste plata salariilor. Cele 72 localitati din judet au solicitat la acest capitol 778,8 miliarde lei, in timp ce guvernul a alocat 590,3 miliarde lei. Si plata indemnizatiilor persoanelor cu handicap si a insotitorilor acestora va fi o problema. Orasele si comunele au nevoie de 86,07 miliarde lei, iar statul a aprobat la acest capitol o suma de doar 51,13 miliarde lei. In opinia conducerii CJ, nu se va ajunge insa sa nu se acorde salariile profesorilor intrucit, pe de o parte, anul viitor va mai avea loc probabil o rectificare, iar pe de alta parte, situatie remisa de primarii nu prezinta necesarul exact de bani in acest domeniu. "Faptul ca situatiile trimise din teritoriu nu prezinta necesarul strict, s-a dovedit in acest an, cind primariile au cerut 35 miliarde lei pentru plata salariilor in invatamint pe luna decembrie si, pina la urma, s-a vazut ca ajung patru miliarde si ceva", mai spune Ioan Aniculaese. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii