A inceput canalizarea Chercei

marți, 07 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 A inceput canalizarea Chercei

Visul chercenilor de a nu-si vedea casele inundate dupa fiecare ploaie mai insemnata a inceput de ieri sa devina realitate, odata cu demararea lucrarilor de extindere a retelei de canalizare. Intr-o prima etapa va fi canalizata zona cu cele mai mari probleme, cauzate de ridicarea pinzei freatice, zona ce include strazile Comuna din Paris (o portiune), Carabusului, Ion Creanga, Agricultorilor, Lupeni, Gh. Asachi, Brazdei, Titu Maiorescu, St. Goanga, Maramures, G. Ibraileanu, Cosbuc, Cimpului si Octav Bancila. In total, reteaua se va intinde pe 3,9 kilometri. Pentru realizarea ei nu vor fi folosite clasicele conducte din beton ci tuburi Hobas ce au in componenta poliester armat cu fibra de sticla. Respectivele tuburi sint fabricate de o firma bucuresteana cu tehnologie austriaca. Costul acestei prime etape de canalizare a cartierului Chercea, care ar trebui finalizata pina pe 31 decembrie a.c., se ridica la 10 miliarde lei si este acoperit integral de Primarie. Realizarea intregului proiect, ce include canalizarea completa atit in Chercea cit si in Radu Negru, precum si darea in folosinta a noului Canal Colector si a unei statii de epurare a apelor reziduale, se va intinde pe durata a sase ani si va costa 1500 miliarde lei. Banii vor fi asigurati de Comunitatea Europeana, dar cind si cum vor veni este o alta poveste despre care a vorbit ieri cite ceva primarul Anton Lungu.
Lucrare cu grad ridicat de risc
Bineinteles ca inaugurarea oficiala a santierului din Chercea a fost marcata cum se cuvine de mai-marii Primariei. La festivitate s-au infatisat, de-a stinga si de-a dreapta lui Lungu, si viceprimarii Ciuperca si Musat. A fost prezent in multime si eminenta locala a PDSR, Viorel Balcan. Aparitia sa nu a dat insa o turnura electorala momentului, asa cum ne-am fi asteptat. Ce-i drept, Balcan nici nu a luat cuvintul. In atari conditii, singura trimitere la campania electorala i-a apartinut lui Anton Lungu, care neputindu-se abtine pina la capat a clamat: "Sfirsitul lunii noiembrie va aduce bucurie nu numai prin inceperea acestor lucrari ci si prin votul dumneavoastra care va ajuta la redresarea economiei tarii."
Mai tirziu, referindu-se la banii de la Comunitatea Europeana, care nu vor ajunge mai devreme de luna martie, Lungu a zis: "Bine ca vin atunci, ca sa fim lasati in pace de actuala Putere." Cam la atit s-au rezumat "sagetile" electorale, in rest abordindu-se probleme mai lumesti. Primarul a tinut sa-i mustre pe cherceni ca nu-i frumos ce s-a intimplat in vremea montarii tronsonului colector pe strada Focsani, cind in santul santierului se aruncau gunoaie ca intr-un tomberon. "Dati dovada de civilizatie, nu ne ingreunati munca! De asemenea, solicit cetatenilor sa nu sustraga materiale de pe santier. Daca se fura, se va face canalizare pe mai putine strazi, fiindca nu exista bani pentru inlocuirea materialelor sustrase. Pentru realizarea acestei prime etape nu avem decit cele 10 miliarde, din fonduri proprii. Restul banilor ne vor fi dati de Comunitatea Europeana, dar pina vor veni mai dureaza. Noi am depus toate proiectele necesare iar parcurgerea intregii proceduri nu se va incheia mai devreme de luna martie, anul viitor", a spus primarul.
Pregatiti-va banii pentru racordare!
In plus, Lungu a subliniat ca oamenii de pe strazile carora se vor monta conducte trebuie sa aiba pregatiti banii pentru a-si racorda curtile la reteaua stradala. "Racordurile se vor face pe cheltuiala cetatenilor. Important e ca ele sa se faca acum, cit e santier, pentru ca dupa aceea vrem sa asfaltam strazile, si ca sa spargem iar asfaltul va costa mai multe parale", a avertizat primarul Lungu. El nu a putut preciza cit va costa o astfel de racordare, pretul urmind sa fie stabilit de firmele de specialitate.
Ultimul aspect atins de acesta s-a referit la "Romtelecom" si "Conel", unitati care ar face bine "sa-si dea concursul, nu sa se aseze de-a curmezisul". Este vorba, evident, despre cablurile ingropate in pamint, despre a caror existenta constructorii canalizarii trebuie instiintati din vreme.
Despre necesitatea executarii racordurilor din timp a vorbit si executantul proiectului, inginerul Mitu, din cadrul Institutului "Prodomus". Acesta le-a explicat celor prezenti cam in ce va consta lucrarea si pe ce criterii s-au ales strazile pe care va fi derulata prima etapa din programul mult mai vast avut in vedere.
La rindul sau, directorul Manea, de la "Tracon", firma ce va executa constructia, s-a referit la gradul ridicat de risc pe care il vor infrunta muncitorii sai in momentul in care vor incepe sapaturile. Asta datorita nivelului ridicat al pinzei freatice, care duce la pericolul surparii malului. "Fac un apel la locuitorii zonei sa incerce limitarea accesului pe santier a copiilor si animalelor", a spus directorul societatii "Tracon".
La inaugurarea de ieri a asistat un pilc de cherceni, atrasi intru inceput de muzica populara difuzata printr-o statie de amplificare. Cit a vorbit primarul, unii l-au intrerupt, intrebindu-l cind se va ajunge cu canalizarea si pe strada lor. "Deocamdata, cu 10 miliarde atit se poate face. Dar aveti rabdare, nu va dura mult si vom ajunge si la dumneavoastra", i-a asigurat primarul. La sfirsit, cind si oficialitatile si muzica au tacut, sentimentul general era unul de multumire. Nu toata lumea era insa multumita pe deplin. Reporterul nostru l-a intrebat pe Raducu Gheorghe, locuitor al strazii Cimpului, daca isi poate face racordurile pe chetuiala lui. "Daca or mari astia pensiile, poate oi putea. Asa, cu un milion si o suta pe luna, de unde? Mi-as vinde femeia, da’ are si ea 60 de ani, cine s-o cumpere?", a facut Raducu haz de necaz. Alaturi, vecinul lui, Mihai Ion, l-a incuviintat rizind cam a paguba. Si el are tot 1,1 milioane lei pe luna. (Florentin COMAN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii