Administratia locala, mai aproape de "Putere"

joi, 14 iunie 2001, 23:00
2 MIN
 Administratia locala, mai aproape de "Putere"

Pe parcursul a doua zile, la Braila, s-au desfasurat lucrarile de constituire a Federatiei Nationale a Autoritatilor Locale (FNAL). "Aceasta federatie isi propune sa reprezinte interesele tuturor structurilor asociative din sistemul autoritatilor publice", a declarat Aurel Simionescu, presedintele Consiliul Judetean Braila. La baza constituirii acestei federatii, au stat patru asociatii: Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene, Federatia Municipiilor, Asociatia Oraselor si Asociatia Comunelor din Romania. Din partea fiecarei organizatii, au fost desemnati cite patru delegati. La acest eveniment, organizat si cu sprijinul Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala si RTI, o organizatie neguvernamentala americana, au mai fost invitate si asociatiile profesionale care conlucreaza cu administratia publica, "acestea avind rolul de a conferi un caracter profesionist intilnirii", a mai subliniat Simionescu. Invitat special la dezbateri a fost David Dunbar, reprezentat, in Romania, al RTI.
In cadrul lucrarilor, au fost aprobate statutul, actul constitutiv si agenda Adunarii Generale a FNAL, al carei forum va avea loc pe 6 iulie, la Bucuresti. Un alt punct pe agenda intilnirii l-a reprezentat alegerea presedintelui si a celor patru vicepresedinti ai Federatiei. Acestia sint: Emil Calota, presedinte, Adrian Ciuperca, Aurel Simionescu, Constantin Simirad si Dumitru Ghica, vicepresedinti. De remarcat este faptul ca, la presedintia acestei federatii a fost propus Traian Basecu, primarul general al Capitalei, dar, intrucit municipiul Bucuresti nu si-a achitat cotizatia la Asociatia Municipiilor din Romania, alegerea sa nu a fost posibila, dupa cum a declarat Gheorghe Funar, cel care, de altfel, avansase propunerea. Valoarea cotizatiei stabilite de Federatie pentru fiecare membru este de 25 milioane de lei pe an si are ca scop crearea primului buget pentru finantarea activitatii pe 2001.
Emil Calota, presedintele FNAL, considera ca aceasta structura institutionalizata reprezinta "primul Parlament local din Romania". Infiintarea acestei organizatii reprezinta un moment politic de o deosebita importanta, pentru ca, astfel, s-a constituit o voce unica, un forum de reprezentare in relatia cu Guvernul si Parlamentul, precum si cu organizatii europene, ca Parlamentul European si Congresul Comunitatilor locale si Regionale de la Strasbourg, a mai precizat Emil Calota. Referitor la declaratia presedintelui Federatiei, primarul Iasului, Constantin Simirad, a declarat ca "Este pentru prima data, in Romania, cind se constituie o federatie care nu urmareste obtinerea locurilor de decizie pe criterii politice", subliniind ca structura de conducere a federatiei este extrem de echilibrata din punct de vedere politic.
Reprezentantul Ministerului Administratiei Publice a mentionat ca "aceasta federatie se constituie intr-un partener important si real de discutii in directia accelerarii reformei administratiei publice si a rezolvarii problemelor acesteia".
Sediul FNAL va fi in Palatul Parlamentului, iar avantajul ce rezida din aceasta pozitie este ca va fi mereu aproape de Camera Deputatilor si ca orice propunere legislativa privind administratia locala va fi cunoscuta in timp real, Federatia avind, astfel, posibilitatea de a-si face cunoscute pozitia si sugestiile, direct Legislativului. (Dragos VASILE)

Comentarii