Adrian Constantin, achitat in "Dosarul Canada"

miercuri, 18 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Adrian Constantin, achitat in "Dosarul Canada"

Ex-managerul CET SA, Adrian Constantin, a fost achitat, ieri, de o instanta a Tribunalului Braila, de acuzatia de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave pentru care fusese trimis in judecata de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Galati in urma cu circa un an. Odata cu acesta a fost achitat si fostul director economic, Vasilica Pisica, acuzat de aceeasi infractiune.
Cei doi fusesera acuzati de Parchet ca au prejudiciat CET de 15.000 de dolari, suma care s-ar fi platit nejustificat catre o firma canadiana.
In rechizitoriul Parchetului, intocmit in aprilie 2000, se arata ca in perioada 1-16 aprilie 1997, Adrian Constantin a participat la o misiune economica in Canada, in scopul "identificarii si initierii de cooperari cu parteneri canadieni, interesati sa investeasca in domeniul energetic", pentru modernizarea CET. Pe 11 august 1997, firma "Seacor Enterprises" Toronto – prin intermediul lui Peter Jacob – a inaintat CET un document intitulat "Agrement de principiu", prin care aceasta se angaja sa obtina, in principiu, 20 milioane $ de la potentiali investitori pentru modernizarea CET. "Seacor Enterprises" urma sa incaseze un comision de 3% din fiecare transa de capital pus la dispozitia firmei brailene.
Parchetul sustinea ca pe 13 ianuarie 1998, in baza unei facturi emisa de firma canadiana, Adrian Constantin a dat dispozitie directorului economic Pisica sa achite acesteia 15.000 $, plata care, conform rechizitoriului, a fost nejustificata. In primul rind deoarece Consiliul de Administratie al FPS Central nu-si exprimase acordul privind majorarea capitalului social al CET prin aport de capital strain, apoi pentru ca "Seacor Enterprises" nu a participat la majorarea de capital social la CET, nu se primise nici o transa din cele 20 de milioane de $, planul de afaceri nu fusese avizat de FPS Bucuresti, iar plata s-a facut fara acordul AGA. In rechizitoriu se arata ca si Directia de Finante a ajuns la concluzia ca plata celor 15.000 USD s-a facut in mod nejustificat.
In fata anchetatorilor, Adrian Constantin a explicat ca acesti bani reprezentau "contravaloarea cheltuielilor facute de firma canadiana in scopul incheierii Acordului de principiu", iar Vasilica Pisica a aratat ca pentru plata acestei sume nu era necesar un aviz expres din partea FPS Bucuresti. Oricum, CET SA nu s-a mai constituit parte civila in acest proces. Dupa aproape un an de judecata, instanta a decis sa-i achite pe cei doi de acuzatiile aduse de Parchet.
"Nu ne-am gindit vreodata sa facem rau acestei societati"
"Sentinta de astazi confirma faptul ca noi nu am actionat in defavoarea acestei societati. Nu ne-am gindit niciodata sa facem ceva rau societatii, ci am actionat doar in binele acesteia. Asta n-au inteles unii. Macar de-ar fi toata lumea la fel de bine intentionati cum sintem noi. N-am bagat nici un ban in buzunar, ci am actionat doar spre binele societatii", ne-a declarat, ieri Adrian Constantin, in prezent consilier al directorului general al CET.
Acesta a aratat ca banii platiti firmei canadiene au reprezentat efortul acesteia pentru imbunatatirea imaginii si a activitatii CET.
"Trebuie tinut cont ca, atunci cind a fost scoasa la privatizare, pretul de oferta fixat de FPS a fost de 200 miliarde lei, de 5 ori mai mare decit capitalul social. Ce alta societate a mai avut o valoare de piata atit de mare in Braila, scoasa la privatizare de FPS? Acesta a fost rezultatul lobby-ului facut de firma canadiana", a mentionat Adrian Constantin.
"Oricum, cred ca si in cazul celuilalt proces se va face dreptate, pina la urma, condamnarea mea – pronuntata in prima instanta – fiind o rusinoasa gafa judiciara. E bine pentru justitie, in general, ca exista trei instante", a adaugat sursa citata.
Reamintim ca, la inceputul lunii martie, Adrian Constantin si Vasilica Pisica au fost condamnati, in prima instanta, la doi ani de inchisoare cu suspendare, respectiv la un an si sase luni, de asemenea cu suspendare, pentru incalcarea Legii 31/90 a societatilor comerciale. Cei doi au facut apel.
"Eu sint convins ca se va rezolva si treaba asta, iar instantele superioare nu se vor lasa influentate de imaginea pe care altii au avut «grija» sa mi-o creeze", a mai spus Adrian Constantin. (Mircea DOAGA)

Comentarii