Apa calda s-ar putea "evapora" din tot orasul

duminică, 08 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Apa calda s-ar putea "evapora" din tot orasul

Aproape intreg municipiul Braila risca sa ramina fara apa calda, din aceasta saptamina. CET SA – singurul producator si furnizor de agent termic prin magistrala de termoficare a municipiului – ar putea fi debransat total de la alimentarea cu gaz metan, ceea ce va duce, automat, la inchiderea magistralei. CET a primit un avertisment serios in aceasta privinta, din partea "Distrigaz"-Galati, inca de saptamina trecuta. Totul porneste, ca de fiecare data, de la datoriile uriase ale locatarilor.
"Este posibil ca furnizarea apei calde catre blocurile racordate la reteaua de termoficare sa se sisteze complet, din cauza restantelor", ne-a declarat directorul general al CET SA, Vasile Muntenita. CET a fost avertizata la modul cel mai serios, de catre "Distrigaz" SA, ca va ramine fara gaze, daca nu-si achita restantele. Initial, "Distrigaz" a intentionat sa debranseze CET de la reteaua de alimentare cu gaze naturale, inca de saptamina trecuta. "Inca de marti, au vrut sa ne opreasca gazul, dar am reusit sa aminam aplicarea deciziei, pina la intoarcerea domnului primar, pentru a se reanaliza situatia si pentru a se gasi o eventuala solutie", a precizat directorul general Muntenita. Primarul Anton Lungu ar trebui sa revina la Primarie astazi, dupa o vizita de doua saptamini in Germania.
Datoriile CET catre "Distrigaz" sint de circa 100 miliarde de lei. In schimb, CET are de recuperat peste 100 de miliarde, cea mai mare parte de la "Aptercol", circa 70 miliarde lei, principalul beneficiar si redistribuitor de agent termic catre asociatii.
"Trebuie sa facem o analiza comuna a actualei situatii, sa vedem ce e de facut si ce posibilitati de rambursare a datoriilor vom gasi, astfel incit sa nu se ajunga la inchiderea magistralei de termoficare", a adaugat sursa citata.
Trebuie precizat ca, la rindul sau, "Aptercol" are de incasat de la populatie peste 100 miliarde lei, pentru serviciile prestate asociatiilor de locatari si proprietari.
Singura solutie – debransarea asociatiilor cu datorii mari
"Aceste amenintari sint frecvente. Fiecare preseaza, la nivelul sau, pentru a-si recupera banii. Eu sper sa nu se ajunga la inchiderea completa a magistralei. Incasarile noastre de la populatie se mentin in nota obisnuita, adica mult sub nivelul costurilor serviciilor prestate. Populatia trebuie sa-si plateasca datoriile, altfel, asociatiile cu datorii vor ramine fara apa calda. Asta e singura solutie: debransarea. Noi deja am debransat peste 300 de blocuri din cadrul asociatiilor cu restante mari. Ne luptam, insa, sa mentinem sistemul de termoficare in functiune si asa trebuie sa ramina, astfel incit asociatiile care platesc sa poata beneficia, in continuare, de apa calda", ne-a declarat, la rindul sau, Mihail Chirita, directorul general al RA "Aptercol".
Directorul general al CET, Vasile Muntenita, a mentionat ca sistarea alimentarii cu gaz va pune in dificultate societatea: "Pe noi, aceasta sistare ne-ar afecta. Practic, nu vom mai avea productie. Iar daca n-ai productie, nu ai nici bani de salarii. Daca nu ne incadram in plati si nu ne achitam datoriile, e de rau. Depindem, insa, de ceea ce incasam."
In ceea ce priveste anteriorul protocol de plata esalonata a restantelor, incheiat in primavara cu "Aptercol" si "Distrigaz", directorul CET a precizat ca nu a putut fi respectat, realizarea acestuia depinzind, de fapt, de platile facute de populatie: "Acel protocol a ramas de domeniul istoriei antice. Acum, incercam sa gasim din nou o modalitate de plata esalonata a datoriilor. Sa dea Dumnezeu sa nu se ajunga la inchiderea magistralei de termoficare. Daca se opreste acum, nu se stie cind va mai fi repornita. De oprit e usor, de repornit e mai greu. E posibil sa ne apuce si iarna fara gaz si, implicit, fara agent termic."
Directorul general al RA "Aptercol" a mai spus ca, de acum incolo, problema debransarilor asociatiilor cu restante va fi mult mai simpla. "Acum, avem si o lege in domeniu – Legea Serviciilor publice de gospodarire comunala, aparuta zilele trecute. Noi am anticipat de mult aparitia acesteia. Ca furnizor de servicii publice, vom putea actiona mai ferm pentru recuperarea creantelor", a adaugat Mihai Chirita.
Intr-o editie viitoare, vom reveni pe larg asupra prevederilor Legii serviciilor publice. (Mircea DOAGA)

Comentarii