Atac la sanatatea brailenilor

joi, 05 iulie 2001, 23:00
6 MIN
 Atac la sanatatea brailenilor

Directia Sanitar-Veterinara (DSV) Suceava a facut o captura de senzatie, reusind sa puna pe jar institutiile de resort si sa alerteze populatia din zonele Suceava si Braila. DSV a anuntat Directia de Sanatate Publica, Garda Financiara si Parchetul Curtii de Apel din Suceava, a sesizat Politia Vatra Dornei si Primaria din localitate, dezvaluind faptul ca a depistat un adevarat "atac la sanatatea publica". DSV a constatat ca SC "Rodalco" SRL Saru Dornei, cu aproape 30 de puncte de lucru in nordul Moldovei si in Braila, a vindut, in Braila si Suceava, cantitatea de 13,158 tone de parizer si crenvursti, procesate din 8 tone de carne de pasare infestata cu stafilococi. Materia prima, constind in gituri si aripi de pui, fusese introdusa in tara, din Olanda, la inceputul lunii iunie, iar declaratia vamala era datata 9 iunie a.c. Chiar daca pasta de carne trecuse printr-un proces termic de preparare, specialistii DSV Suceava au sesizat, la analiza bacteriologica a celorlalte produse finite gasite in depozitele firmei, o depasire a limitei admise de bacterii patogene, de la dublu, pina la de 11 ori mai mult. Bacteriile prezente in produse sint deosebit de periculoase, secretind enterotoxine producatoare de toxiinfectii alimentare.
"Brailenii au mincat 6 tone de crenvursti si parizer infestat"
Conform statutului depus la Directia Sanitar-Veterinara din judetul Suceava, SC "Rodalco" SRL Saru Dornei are drept actionari principali trei braileni: Costel Bratu, Rodica Bratu si Alina Apostol si functioneaza drept carmangerie, de la data de 9 mai 2000, avind puncte mari de lucru si desfacere in Vatra Dornei, Suceava si Braila. In judetul nostru, firmele inginerei Rodica Bratu sint cunoscute sub denumirile de "Pantarei" si "Arheu Agio".
Procesul verbal nr. 1485 din 29.06. a.c., intocmit de Directia Sanitar-Veterinara Suceava, consemneaza ca "SC Rodalco SRL a procesat 8 tone de carne provenind din Olanda, infestata cu stafilococi, mult peste limita admisa, produsele finite – crenvursti si parizer – prezentind o concentratie bacteriologica, de la dublu, pina la de 11 ori mai mult decit limita admisa".
Seful Serviciului "Igiena" din cadrul DSV Suceava, dr. Danut Corneanu, care a participat efectiv la controlul efectuat la "Rodalco", ne-a declarat: "Firma avea acte pentru aducerea a 100 de tone de materie prima din Olanda. La data de 9 iunie, conform declaratiei vamale, a introdus in tara cantitatea de 20 de tone. Din aceasta cantitate, 8 tone au mers la procesare, fara ca administratorii societatii sa mai astepte rezultatele de laborator pentru probele ridicate din acea marfa, la data de 18 iunie. In momentul in care noi am descins acolo, in depozit mai erau 11,2 tone de materie prima, pe care am pus-o sub sechestru. Restul de carne, de 8 tone, fusese transformata in 13,158 tone de parizer si crenvursti, din care 7 tone se vindusera in judetul Suceava, iar 6 tone luasera drumul Brailei. Conform raportului de productie, fiselor de fabricatie, avizelor si facturilor, cele 6 tone de produs infestat au plecat la Braila, intre data de 18 iunie si data controlului. Patronii s-au opus, initial, controlului, iar apoi, si-au motivat intr-un mod pueril atitudinea de a nu astepta rezultatele analizelor. Ei au spus ca, in tara, de la firma olandeza, mai sint inca 10-12 societati care se aprovizioneaza cu materie prima si ca nici una dintre acele societati n-a mai avut probleme. De altfel, acesta este si primul mare caz de acest gen, depistat vreodata de noi. N-am mai intilnit, niciodata, asa ceva."
La data de 29 iunie, DSV Suceava a dispus sechestrarea celor 11,2 tone de materie prima, a sigilat depozitul frigorific al societatii, a anulat avizul de import pentru toata cantitatea contractata, in speta 100 de tone, a ridicat autorizatia sanitara de functionare, iar "Directia de Sanatate Publica Suceava a suspendat autorizatia de functionare a societatii, pina la elucidarea situatiei", dupa cum ne-a informat dr. Vasile Cimpan, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Suceava. Tot atunci, SC "Rodalco" SRL a fost amendata cu suma de 4 milioane de lei, platind pe loc doar 2 milioane. Cauza a fost sesizata Politiei Orasului Vatra Dornei si Parchetului Curtii de Apel Suceava.
"Politia a inceput o cercetare, cazul este in plina desfasurare. Am fost si noi prezenti la societate, la data controlului, alaturi de reprezentanti ai Primariei si de comisari de la Garda Financiara. Deocamdata, nu ne putem pronunta, dar cercetam neglijenta in serviciu a medicului care a dat, in prima faza, un fel de aviz pentru introducerea carnii in firma. Din cite stiu, din acea materie prima, s-au ridicat probe si la data de 11 iunie, iar rezultatele ar fi trebuit sa se comunice la data de 18 iunie. Continuam cercetarile", ne-a declarat lt. col. Gheorghe Tarnauceanu, loctiitorul comandantului Politiei Orasului Vatra Dornei.
La data de 4 iulie, comisari ai Garzii Financiare Suceava au efectuat un control amanuntit al evidentelor contabile de la "Rodalco", constatind ca cele 13,158 tone preparate fusesera, deja, vindute. In consecinta, au pretins, in mod legal, suma de 424 milioane de lei – echivalentul valorii produselor comercializate, pentru a fi virate la bugetul de stat.
"Pericol de moarte!"
Convins fiind ca cea mai mare parte din cantitatea de crenvursti si parizer infestata a fost consumata de braileni, iar nu de suceveni, directorul DSV Suceava, dr. Vasile Cimpan, ne-a explicat cit de periculoase sint bacteriile continute de acele produse. "In primul rind, vreau sa precizez ca, din acte, reiese clar faptul ca cea mai mare parte de produs finit a mers spre Braila. La noi, parizerul si crenvurstii au fost impartiti in foarte multe puncte de desfacere, iar Directia de Sanatate Publica a reusit, deja, sa recupereze, de prin magazine, aproximativ 100 de kilograme de produse. Cert este ca probele au relevat existenta unor bacterii patogene, ca stafilococul, mult peste nivelul admis. Din fericire, parizerul a trecut printr-un proces termic, la 70 grade Celsius, insa bacteriile existente in materia prima au secretat enterotoxine producatoare, la consumator, de toxiinfectii alimentare grave. Este chiar si pericol de moarte! Cei care au consumat o cantitate mai mare sint in pericol", ne-a declarat dr. Cimpan.
Luni, 2 iulie, inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Braila au fost sesizati cu privire la cele semnalate de DSV Suceava si, impreuna cu inspectorii de la Directia Sanitar-Veterinara Braila, au efectuat controale la punctele "Pantarei" si "Arheu Agio", administrate de aceiasi braileni care figureaza ca actionari ai "Rodalco" SRL. "La depozitul din Sos. Rimnicu Sarat, am gasit 453,9 kg de pasta de pui contaminata, care a fost sigilata si incinerata. De asemenea, am mai depistat o cantitate de rulada, numita «Rodalco», de la care s-au prelevat probe, insa nu sint probleme", ne-a declarat Marta Dumitru, inspector sef al OJPC Braila.
Deoarece statutul "Rodalco" precizeaza atit numele actionarilor, cit si adresele acestora, in speta Str. Cojocari, nr. 6-8, am incercat sa luam legatura cu cei trei braileni: Rodica Bratu, Costel Bratu si Alina Apostol.
Miercuri, o echipa de reporteri ai cotidianului "Monitorul" s-a deplasat la depozitul "Arheu Agio", de pe Soseaua Rimnicu Sarat. Desi toti muncitorii ne-au indicat secretariatul firmei, pentru a le gasi pe Rodica Bratu si pe Alina Apostol, in momentul in care am intrat in biroul respectiv si dupa ce ne-am prezentat, o domnisoara ne-a spus ca nu vom gasi pe nimeni. Ulterior, am aflat ca acea domnisoara care ne expediase era chiar Alina Apostol. Asa cum era deontologic, am lasat in acelasi birou, numerele noastre de telefon, cu mentiunea ca dorim sa discutam cu unul dintre actionarii firmei asupra acestui subiect. Desi am insistat pentru obtinerea unui punct de vedere din partea celor trei braileni, acestia nu au putut fi gasiti. Singurul numar de mobil pe care am reusit sa-l obtinem, ca fiind al Rodicai Bratu, nu era activat. Ieri, sunind la firma "Pantarei", am avut surpriza sa dam peste aceeasi voce care ne expediase de la "Arheu Agio", miercuri. Respectiva s-a aratat foarte deranjata de telefonul nostru si, inainte de a-i spune subiectul pentru care o cautam si de a insista sa vorbim fata in fata, ne-a spus: "Astept de mult sa dau «Monitorul» in judecata." Si ne-a trintit telefonul in nas. In virtutea dreptului fiecaruia la opinie, cotidianul nostru inca mai asteapta punctele de vedere ale celor trei braileni. (Au consemnat Nicoleta BUTNARU, Gina PAVLICENCO)

Comentarii