Casa si pamint pentru medicii de la tara

duminică, 17 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Casa si pamint pentru medicii de la tara

Comisia de Sanatate a Consiliului Judetean a analizat nivelul la care se situeaza asistenta medicala in Braila si modalitatile prin care pot fi rezolvate solicitarile populatiei in vederea obtinerii unui act medical de calitate.
La ultima intilnire a Comisiei de Sanatate, la care au participat conf. dr. Dan Sabau, dr. Bogdan Minescu, dr. Petre Ganciu si dr. Gabriel Gheorghiu – o reprezentare policolora din punct de vedere al apartenentei politice, medicii braileni au trasat obiective comune pentru cresterea nivelului de asistenta medicala intr-un timp cit mai scurt.
"Obiectivele avute in vederea comisiei au vizat atit medicina primara, cabinetele de specialitate, cit si acordarea statutului de sectie de interes judetean tuturor sectiilor care nu se gasesc in spitalele judetene, dar care sint unice in judet", am aflat de la conf. dr. Dan Sabau. In ceea ce priveste medicina primara, Comisia de Sanatate a analizat atit modalitatile de crestere a calitatii actului medical, dar si repartizarea eficienta din punct de vedere topografic a medicilor in judetul nostru.
"Daca in municipiul Braila exista nivele de asistenta medicala in care un medic are 1500 de asigurati, in mediul rural exista zone in care la 6000 de persoane este un singur medic, pe listele caruia se afla inscrisi doar jumatate dintre acestia. Pe noi ne intereseaza nu numai situatia persoanelor asigurate, ci si categoria acelora care nu s-au asigurat, de aceea principalul obiectiv al comisiei consta in completarea corespunzatoare a numarului de medici", am aflat de la conf. dr. Dan Sabau.
In momentul de fata, in judetul Braila, in doua localitati nu exista nici un medic, iar in altele nu sint suficienti sau cadrele medicale nu reusesc sa acopere toate satele arondate dispensarelor. Comisia de Sanatate a inaintat Consiliilor locale respective o adresa prin care sa se solutioneze problema asistentei medicale prin acordarea unor facilitati celor care doresc sa-si practice meseria la tara, respectiv atribuirea unei locuinte si a unei suprafete de teren agricol.
"Plecam de la ideea ca un medic bun poate sa aduca o serie de servicii intr-o zona si, intrind in categoria intelectualilor satului, acestia trebuie sa beneficieze de sprijinul local. De asemenea, vrem sa existe asistenta medicala 24 de ore din 24 in toate localitatile, dar este necesar ca finantarea cadrelor respective sa vina si de la comunitatea locala", a mai spus sursa citata, adaugind ca, pina la ora actuala, exista solicitari pentru medici din partea Consiliilor locale din Galbenu si Surdila, unde in prezent nu este nici un medic.
In ceea ce priveste cabinetele de specialitate, Comisia de Sanatate a stabilit ca acestea au nevoie de aparatura necesara si instrumentarul corespunzator, ca medicii trebuie sa aiba posibilitatea de a-si alege instrumentarul cu care vor sa lucreze.
"Medicul trebuie sa fie ajutat sa-si achizitioneze aparatura de care are nevoie, cu achitarea acesteia in conditiile pe care le va stabili Casa de Asigurari de Sanatate. In momentul de fata, asistenta medicala primara nu poate fi asigurata corespunzator si pacientii solicita serviciile de specialitate. Pe de alta parte, cabinetele de specialitate trebuie sa-si perfecteze relatia cu CJAS, astfel incit sa nu existe favorizari care sa deturneze efortul medicilor pe traiectorii impuse de Casa."
Referitor la acordarea statutului de sectie de interes judetean tuturor sectiilor care nu se gasesc in Spitalul Judetean, dar care sint unice pe judet, comisia a stabilit ca aceasta masura se datoreaza faptului ca sectiile respective reprezinta judetul si efortul maxim al medicilor de specialitate la ora actuala. In Braila, statut de sectie de interes judetean au obtinut astfel: Sectia de Psihiatrie, Boli Infectioase, Dermatologie, Cardiologie si Spitalul de Obstetrica-Ginecologie. (Tudorita TARNITA)

Comentarii