Datoriile frineaza pregatirile pentru iarna

vineri, 14 septembrie 2001, 23:00
2 MIN
 Datoriile frineaza pregatirile pentru iarna

Ieri, in cadrul teleconferintei saptaminale cu prefectii, primul ministru, Adrian Nastase, a declarat ca pregatirile pentru iarna se desfasoara intr-un ritm lent, fata de saptamina trecuta situatia neimbunatatindu-se cu privire la efectuarea reviziilor la centralele termice din sistemele de distributie a caldurii. Premierul a atras atentia ca aceste lucrari trebuie urmarite zilnic de catre prefecti, primari si presedinti de consilii locale si municipale. De curind, s-a centralizat situatia datoriilor societatilor si regiilor locale de distribuire a energiei termice, pe care le au catre principalii furnizori: Termoelectrica si Distrigaz. "Se constata, in continuare, o situatie grava. Datoriile totale se ridica la 4400 miliarde de lei, din care: 2400 miliarde, catre Termoelectrica, iar catre furnizorii de gaze naturale si combustibili, 1700 miliarde. Achitarea datoriilor catre Termoelectrica este cea mai stringenta, pentru ca de achitarea lor depinde aprovizionarea stocurilor de combustibili lichizi la termocentralele care furnizeaza energie termica in localitati. Rog sa se analizeze, in fiecare localitate, situatia acestor datorii si sa se intreprinda masuri eficiente pentru achitarea lor", a declarat premierul.
In sedinta de guvern de joi, s-a discutat proiectul unei Ordonante de Urgenta prin care se propune, pentru iarna 2001-2002, costurile pentru energia termica sa fie suportate astfel: consumatori in proportie de 75%, de buget in proportie de 25%. De asemenea, se vor acorda ajutoare banesti de la buget, celor cu venituri reduse, diferentiat pentru lunile noiembrie si decembrie, pentru plata gazelor naturale. Acest proiect de ordonanta va fi aprobat in urmatoarea sedinta a guvernului.
Razboi centralelor de apartament
Nastase a atras atentia asupra unui fenomen pe care il considera dezastruos. "Se constata cresterea numarului de cereri din partea unor persoane care locuiesc in blocuri si care doresc debransarea de la sistemul de incalzire centrala, urmind sa fie racordati la reteaua de gaze naturale, in sistem individual, pentru a-si instala microcentrale de apartament. Au primit aprobari pentru a se racorda la reteaua de gaze naturale un numar de peste 175.000 de cetateni, din care 121.000 locuiesc in apartamente racordate la sistemul de incalzire centrala. Amploarea fenomenului poate conduce la situatii grave ca: uitlizarea nerationala a gazelor naturale, pericole de explozie, dezechilibrarea sistemelor centralizate de incalzire si scaderea randamentului acestora, poluarea atmosferei datarita cresterii numarului de instalatii care nu sint montate in conditii optime", a declarat primul ministru.
Pentru a stopa acest fenomen, in perioada imediat urmatoare, guvernul va adopta masuri stricte privind dreptul de a instala centrala individuala, precum si posibilitatea de debransare de la sistemele de termoficare. Aceste reglementari vor fi insotite de masuri de protectie sociala pentru consumatorii casnici cu venituri mici. (Dragos VASILE)

Comentarii