FPS pune capat "dinastiei Constantin" la CET

duminică, 13 august 2000, 23:00
6 MIN
 FPS pune capat "dinastiei Constantin" la CET

Dupa "lupte seculare", managerul SC CET SA, Adrian Constantin, a fost suspendat – din nou – din functie simbata, in urma unei sedinte a Adunarii Generale a Actionarilor. Pentru "ejectarea" lui din fruntea societatii, i-au trebuit FPS-ului aproape un an si jumatate. AGA a hotarit declansarea actiunii in raspundere impotriva acestuia si a directoarei economice Vasilica Pisica, urmare a dosarelor penale pe care cei doi le au pe rol in instanta. De asemenea, nu a fost iertat nici Stefan Gramescu, fost director general al societatii in perioada iulie – noiembrie 1999, pentru acelasi motiv. Inlocuitorul – interimar – al lui Constantin este, incepind de azi, Ioan Lucian Giurgiu – sef serviciu tehnic – proiectari in cadrul CET – propunere care a surprins pe toata lumea, inclusiv pe fostul manager.
Artizanul acestei mutari a fost FPS – ca actionar majoritar – prin Adrian Mavrochefalos, directorul DT Braila si reprezentant al Fondului in AGA la CET. Sedinta de simbata s-a lasat si cu ceva scintei, ceea ce a facut necesara sosirea unei echipe de interventii a firmei de paza si protectie "Tracia" – care asigura paza CET SA – precum si a doi politisti din cadrul Politiei Platformei Chimice. Anterior acestora, redactorul nostru prezent in sala a fost dat afara de Adrian Constantin care a solicitat in acest sens sosirea a doi "bodyguarzi", a caror interventie chiar nu era necesara.
Sedinta AGA, convocata de Adrian Constantin inca din luna iunie, la solicitarea FPS, ca actionar majoritar, a avut pe ordinea de zi urmatoarele 3 puncte: analiza rezultatelor economico-financiare pe primul semestru al acestui an, analiza planului de investitii, modernizari si reparatii a societatii si modificarea bugetului de venituri si cheltuieli (B.V.C.) – asta desi FPS ceruse o cu totul alta ordine de zi.
Din datele prezentate de directorul economic al societatii, a rezultat ca CET a avut, pe primul semestru un profit brut de 293 milioane lei. Situatia, insa, nu este deloc roz, cum s-ar fi putut intelege, tinind cont ca societatea are datorii de aproape 100 miliarde lei – mai precis 97,3 miliarde – si risca, astfel, conform Legii 99/1999, dizolvarea de drept, daca se va stabili ca de fapt cuantumul datoriilor neonorate in termen de 60 de zile de la scadenta depaseste 50% din capitalul social al societatii.
La sedinta a participat o buna parte din fostii salariati ai CET, disponibilizati in mai a.c., acestia cerind managerului cele mai multe explicatii cu privire la o serie de actiuni ale lui Adrian Constantin – incepind de la disponibilizarea lor si modul in care s-a facut aceasta, retinerea dividendelor acestora pe anul 1998, marirea salariilor dupa disponibilizarea acestora si pe perioada de vara – cit CET nu lucreaza la capacitate etc. Desigur, nu au lipsit nici actionarii pro-Constantin, impartirea in doua tabere a celor prezenti la sedinta fiind evidenta – inclusiv dupa asezarea lor in sala.
Unul dintre actionari, persoane fizice, a pus problema declansarii actiunii in raspundere impotriva managerului, ca urmare a dosarelor penale pe care acesta le are pe rol in instante, data fiind situatia anormala – sesizata, de altfel, si de magistratii care judeca aceste cauze – in care se gasea pina acum Constantin in fata completului de judecata: si de inculpat pentru prejudicierea CET si de reprezentant al societatii prejudiciate.
Adrian Constantin a incercat sa-i convinga pe actionarii curiosi ca mai toate problemele ridicate de ei vor fi rezolvate de instante si ca alte explicatii nu mai sint necesare si ca legat de declansarea actiunii in raspundere, aceasta nu se afla pe ordinea de zi.
La un moment dat, desi trecuse mai bine de o ora din sedinta, redactorul nostru a fost dat afara din sala de manager, la "sesizarea" unui actionar – Traian Adrian, din gruparea "pro" – desi Adrian Constantin il vazuse in sala pe redactorul "Monitorului" inca de la inceputul sedintei. Curios este modul in care Constantin a procedat: in loc sa-i ceara verbal redactorului nostru sa paraseasca sala, el a cerut sosirea a doi agenti de la "Tracia" sa-l evacueze, desi angajatul "Monitorului" nici nu a avut intentia vreun moment sa se opuna.
"Stii, nu te-am observat de la inceput. Poti sa ma crezi ca semeni foarte bine cu un angajat de-al nostru si am crezut pina acum, ca esti el?", a fost raspunsul lui Adrian Constantin.
Lovitura de gratie
Cele mai interesante lucruri s-au produs, insa, in a doua parte a sedintei – care a tinut pina dupa ora 16.00. Reprezentantul FPS in AGA, Adrian Mavrochefalos, a propus Adunarii – ca urmare a mandatarii din partea FPS Central, prin nota nr. 1/8532/13.12.1999 – supunerea la vot a actiunii in raspundere impotriva lui Adrian Constantin, Vasilica Pisica si Stefan Gramescu, conform articolului 150 din legea 31/1990 a societatilor comerciale, republicata.
Propunerea a fost votata cu majoritate de voturi, cel mai greu cuvint de spus avindu-l, cum era si normal, actionarul majoritar – FPS.
De altfel, atit in normele metodologice referitoare la selectionarea managerului precum si in contractele de management, se mentioneaza ca, in cazul in care exista indicii in legatura cu savirsirea unei infractiuni, contractul de management se suspenda pe toata perioada solutionarii dosarelor penale. Cu alte cuvinte, Adrian Constantin trebuia suspendat de mult din functie. Tot ce lipsea era un prilej ca acesta, adica o sedinta AGA. Legea societatilor comerciale prevede – articolul 150, aliniat 2 – ca hotarirea poate fi luata chiar daca problema raspunderii nu figureaza in ordinea de zi a sedintei AGA.
Persoana propusa de FPS pentru functia de administrator interimar al CET a surprins ambele tabere. Este vorba despre Ioan Lucian Giurgiu, seful serviciului tehnic-proiectari al CET. Acesta este cunoscut in societate pentru profesionalismul sau, fiind seful CET inainte de Adrian Constantin. Numirea lui Giurgiu a surprins pe toata lumea, deoarece acesta nu face parte din nici o tabara, mai ales ca multi se asteptau ca administratorul interimar sa faca parte fie din "gruparea" Gramescu, fie un apropiat al lui Mavrochefalos, inregimentat in PNTCD. De fapt singurul care stia cine-i va urma lui Constantin era doar Mavrochefalos, care primise nota de la FPS Bucuresti, privind numirea lui Giurgiu, cu o seara inainte de sedinta AGA. Culmea este ca noul administrator este cumnatul lui Adrian Constantin, dar cei doi nu se au deloc ca fratii.
Lucian Giurgiu a absolvit Institutul Politehnic Iasi, Facultatea de Energetica – profil termoenergetica.
Intre 1974-1981, el a fost inginer in cadrul CET – cind acesta nu functiona ca societate separata si ca o parte din actuala "Celhart-Donaris" SA – si apoi, pina in 1985, seful atelierului turbine din CET. Intre 1985 si 1990 a fost seful CET, iar dupa separarea celor doua societati, s-a transferat in cadrul "Celhart-Donaris", unde a lucrat ca sef birou pina in 1992. Intre 1992-1994 a fost sef santier in cadrul "Termoenergetica". In anii 1994-1995, Lucian Giurgiu a lucrat pe un santier din Emiratele Arabe Unite, pentru o firma din Italia, dupa care a revenit la CET SA, pina in 1998. Dupa aceea a lucrat din nou in strainatate, pina la inceputul acestui an, si anume in Grecia, pentru o firma din Franta.
Cit despre aprobarea rezultatelor pe primul semestru al anului 2000, a modificarii BVC si a analizei planului de investitii, actionarul majoritar – prin reprezentantul sau – si-a exprimat suspiciunea in legatura cu datele prezentate, din moment ce ele nu erau semnate si de Comisia de Cenzori, asa cum prevede legea, asa ca Adrian Mavrochefalos s-a abtinut de la vot.
AGA a hotarit ca acelasi administrator interimar sa exercite actiunea in justitie impotriva celor 3 vizati.
Prin urmare, astazi, Ioan Lucian Giurgiu ar trebui sa-si preia functia si sa-si intre in atributii, lucru care s-ar putea sa nu fie atit de simplu, dat fiind precedentul creat in iulie anul trecut, cind Stefan Gramescu si intreg Consiliul de Administratie numit atunci au stat citeva zile pe la poarta CET. (Mircea DOAGA)

Comentarii