Frauda de la CJAS este anchetata minutios de Politie

miercuri, 22 august 2001, 23:00
3 MIN
 Frauda de la CJAS este anchetata minutios de Politie

Dupa cum v-am mai informat, conducerea CJAS a sesizat Politia Economica asupra unei fraude de sute de milioane lei din bugetul asigurarilor de sanatate, bani incasati de Elena Labes de la 15 agenti economici si utilizati, in mare parte, in scopuri personale. Despre modalitatea in care inspectorul CJAS a reusit sa-si insuseasca, din contributia de 7% a asiguratilor, aproape jumatate de miliard de lei, dr. Gheorghe Tudorache, presedintele Consiliului de Administratie al CJAS, ne-a spus ca furtul a fost posibil prin nedepunerea la casieria CJAS a tuturor sumelor incasate de la agentii economici.
"Se cerceteaza toate chitantierele, s-au facut verificari la toate unitatile de unde inspectorul respectiv incasa contributia pentru asigurarile de sanatate, ancheta este in derulare. Din primele cercetari rezulta ca, la unitatile economice, s-au dat chitante cu valoarea incasata, suma inscrisa in chitanta era cea corecta, dar, la casieria CJAS, inspectorul depunea mai putin decit incasa", am aflat de la dr. Tudorache.
De aceeasi parere este si ec. Viorica Popa, directorul economic al CJAS, care ne-a declarat ca Elena Labes reprezinta un caz unic printre inspectorii unitatii.
"Toti ceilalti inspectori ai CJAS sint in regula, toate chitantierele verificate sint corect intocmite. Noi am suspectat-o pe inspectoarea Elena Labes, pentru ca, in ultima perioada, cheltuia in nestire, se imbraca foarte bine etc. Din cite stiu, avea bani destui pentru a nu intra in banii din incasari: pe linga salariu, avea si prime la sfirsit de an, tinea si contabilitatea la sapte cabinete medicale."
Dupa opinia lucratorilor de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, Elena Labes obisnuia sa-i sfideze cu luxul in care traia, pe toti cei din jur. In ultima perioada, reusise sa-si instaleze in locuinta o centrala termica, ii rasfata pe cei cinci copii cu bani de buzunar – zeci de milioane de lei lunar – si, in plus, se imbraca si se coafa dupa ultimul racnet al modei. Cum toate acestea au inceput sa bata la ochi, colegii de birou au devenit suspiciosi cu privire la provenienta banilor pe care inspectorul Elena Labes ii arunca fara stringere de inima. In citeva rinduri, dupa ce incasase de la agentii economici sume apreciabile pentru fondul asigurarilor de sanatate, Elena Labes chiar a fost prinsa ca nu-i depusese la casieria unitatii in aceeasi zi, sustin angajatii CJAS. Motivind ca are un volum mare de munca si ca, la birou, nu este spatiu suficient pentru a-si termina lucrarile, inspectorul suspectat si-a justificat, atunci, fapta, prin depunerea banilor in ziua urmatoare, aspect care a creat noi semne de intrebare colegilor de munca. Cind suspiciunile au inceput sa se inmulteasca si risipa de care dadea dovada Elena Labes nu se mai putea justifica prin veniturile legale cistigate de aceasta, conducerea CJAS a sesizat Politia Economica, care a demarat o ancheta ampla la sediul CJAS.
Dincolo de "dexteritatea" inspectorului care a reusit sa pagubeasca unitatea in care lucra, cu aproape o jumatate de miliard de lei, paguba suferita de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a fost posibila si datorita situatiei de provizorat care dureaza de aproape cinci luni de zile, sint de parere angajatii CJAS. Cu alte cuvinte, lipsa unui director general, care sa se implice efectiv in activitatea CJAS, si lupta prelungita pentru sefia acestei unitati-cheie in sistemul asigurarilor de sanatate s-au rasfrint nefast asupra fondului strins de la populatie si destinat asistentei medicale.
In loc sa ajunga acolo unde le era locul, la plata serviciilor medicale, aproape 500 milioane de lei au incaput pe miinile unui inspector pus pe capatuiala din banii asiguratilor. Ancheta Politiei continua, urmind sa scoata la iveala valoarea exacta a sumelor sustrase de Elena Labes. (Tudorita TARNITA)

Comentarii