Guvernul a majorat alocatia de hrana pentru bolnavi doar pe hirtie

vineri, 20 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 Guvernul a majorat alocatia de hrana pentru bolnavi doar pe hirtie

Prin Hotarirea de Guvern nr. 298/2001, Executivul a dispus dublarea si, in unele cazuri, chiar triplarea alocatiei de hrana a bolnavilor din spitale. Cum ratia pentru mincare a celor internati nu se mai marise din februarie anul trecut, decizia a fost salutara, dar, nicaieri in hotarirea cu pricina, nu se mentioneaza din ce bani va fi suportata cresterea alocatiei pentru hrana. Cu alte cuvinte, Guvernul a majorat alocatiile de hrana din spitale, fara sa precizeze cine suporta financiar majorarea. In momentul de fata, bugetele spitalelor abia pot acoperi cheltuielile salariale ale angajatilor si asigurarea necesarului de medicamente. Pe hirtie insa, majorarea alocatiei de hrana pentru bolnavi este obligatorie, iar cifrele stabilite de Guvern reprezinta un salt substantial, inregistrat la capitolul grijii fata de omul suferind.
Astfel, un bolnav de HIV/SIDA, TBC sau un ars ar trebui sa manince zilnic de 64.000 lei, fata de ratia de numai 21.000 lei, alocata pina la aparitia HG 298.
Pentru o lehuza, sint alocati zilnic 45.000 lei pentru hrana, pentru un bolnav psihic tot 45.000 lei, iar un bolnav adult, internat in celelalte sectii, ar trebui sa fie alimentat de 32.000 lei pe zi, fata de 16.300, de cit trebuia sa beneficieze pina in prezent.
In ceea ce priveste alimentatia copiilor, nou-nascutii sau prematurii trebuie sa consume lapte de 10.000 lei pe zi, iar, daca au pina in trei ani, alocatia se ridica la 24.000 lei pe zi, fata de 7.600 cit era stabilita anterior. Copiii peste trei ani au dreptul la o ratie de adult, de 32.000 lei pe zi, iar insotitorii bolnavilor ar trebui sa manince zilnic de 28.000 lei, fata de 8.000 lei cit li se atribuise pina acum.
Teoretic, potrivit noilor majorari, bolnavii internati in spitale ar putea spune ca maninca pe saturate pe durata spitalizarii, ca se pot hrani, in unele cazuri, mai bine decit acasa.
In realitate insa, in majoritatea sectiilor din spitalele brailene, mincarea a ramas aceeasi, pentru ca, pina la ora actuala, banii alocaiti au ramas doar pe hirtie, bolnavii urmind a fi hraniti dupa posibilitatile fiecarei unitati. Fara a preciza nimic concret, Ministerul Sanatatii si Familiei a lasat sa se inteleaga ca majorarea alocatiei de hrana a bolnavilor va fi suportata de Casele de Asigurari de Sanatate. Acestea, insa, nu pot deconta decit contravaloarea serviciilor medicale.
Dr. Gheorghe Tudorache, fostul director general al CJAS, ne-a spus, in acest sens, ca aprovizionarea spitalelor depinde de conducatorii unitatilor respective si a sefilor de sectii, care trebuie sa aiba in vedere realizarea de economii, ceea ce ar putea duce chiar si la o imbunatatire a asistentei medicale.
"Noi am incheiat contracte cu spitalele si le dam exact banii care rezulta din contract. Medicamentele si materialele sanitare, insa, inghit cei mai multi bani, iar daca se face risipa, nu se poate face fata unui asemenea ritm de cheltuieli", a explicat dr. Gheorghe Tudorache.
De aceeasi parere este si dr. Gabriel Gheorghiu, directorul Directiei de Sanatate Publica Braila, care ne-a spus ca, in mod normal, banii pentru cresterea alocatiei de hrana a bolnavilor internati ar trebui sa vina de la Ministerul Sanatatii si Familiei, pentru ca hrana bolnavilor nu intra in serviciile platite de CJAS.
"Hrana este un serviciu hotelier si ar trebui sa fie in sarcina Ministerului Sanatatii. Banii pentru cresterea alocatiei pentru hrana bolnavilor internati vor veni de acolo de unde au venit si pina acum. CJAS ar trebui sa plateasca numai serviciile medicale, dar, asa cum a fost facuta politica financiara si sanitara in anii trecuti, au cazut in sarcina CJAS o multime de atributii care nu aveau nici o legatura cu aceasta institutie", a precizat dr. Gabriel Gheorghiu.
"Bolnavii maninca de 5-6.000 lei/zi
Recenta Hotarire de Guvern prin care se majoreaza alocatiile de hrana pentru bolnavii internati in spitale nu a modificat mare lucru in alimentatia celor suferinzi de la Braila. Directorii de spitale incearca sa traga de bugetul alocat, descurcindu-se fiecare cum poate, pentru a asigura o mincare mai buna celor internati. Uneori, reusesc sa le ofere bolnavilor o mincare mai buna, alteori, se incadreaza doar in sumele ramase dupa plata salariilor si a datoriilor catre furnizori, dar alocatia pentru hrana nu atinge nici pe departe cifrele stabilite de Guvern.
Dr. Adrian Georgescu, directorul spitalului "Sfintul Pantelimon", ne-a declarat ca, pentru hrana bolnavilor internati, ramin foarte putini bani, astfel incit suma nu depaseste 5-6.000 lei pe zi pentru fiecare internat.
"Anul trecut, cit si in primele trei luni ale acestui an, am mers dupa un buget de 2,1 miliarde lei, din care numai salariile reprezinta 1,7 miliarde. Din banii ramasi, trebuie sa platim facturile, medicamentele si hrana pentru bolnavi. Atit anul trecut, cit si anul acesta, pentru hrana se aloca 5-6.000 lei pe zi pentru fiecare bolnav, iar aici se includ si conditiile hoteliere, spalatul lenjeriei, pijamalelor, curatenia. Anul trecut, alocatia a fost stabilita, printr-o alta Hotarire de Guvern, la 16.000 lei pe zi pentru fiecare bolnav, iar acum, pe hirtie, sumele sint mult mai mari. La noi, in spital, pentru bolnavii HIV/SIDA din sectia de boli contagioase, alocatia s-a ridicat la 64.000 lei pe zi, pentru bolnavii din Sectia de Psihiatrie, la 45.000 lei pe zi, pentru copiii intre 0-3 ani, la 24.000 lei, iar pentru cei intre 3 si 16 ani, la 32.000 lei pe zi, pentru fiecare bolnav. Sumele sint, insa, numai pe hirtie, pentru ca bugetul pe care il primim in fiecare luna nu este comparabil, fiind un buget general, din care se platesc, conform unui protocol semnat cu CJAS si unei Hotariri de Guvern, in primul rind salariile, apoi facturile la energie electrica si termica, telefon etc., dupa care medicamentele, iar ce ramine sint banii pentru hrana si reparatii", ne-a spus dr. Adrian Georgescu.
Situatia este aproape identica si in celelalte spitale din Braila. Pentru a putea face fata cheltuielilor, unitatile sint nevoite sa amine de la o luna la alta plata multor facturi, incarcindu-se cu datorii greu de suportat, asa ca alocatia pentru hrana bolnavilor ramine, de fiecare data, pe ultimul plan. (Tudorita TARNITA)

Comentarii