Medicii privatizati cer conducerii CJAS respectarea legii

sâmbătă, 12 februarie 2000, 00:00
6 MIN
 Medicii privatizati cer conducerii CJAS respectarea legii

De la inceputul lunii octombrie a anului trecut, medicii specialisti care au cabinete particulare incearca sa incheie contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate batind pe la toate usile, desi acest lucru este prevazut prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Odata cu demararea la CJAS a activitatii de incheiere a contractelor cu furnizorii de servicii medicale, prin Ordinul 174 din 06.10.1999 se precizeaza obligatia Casei Judetene de Asigurari de Sanatate de a incheia contracte si cu medicii specialisti din ambulator, altii decit cei ce lucreaza in ambulatoriile de spital. In realitate insa, nici pina la aceasta ora CJAS nu a incheiat nici un fel de contracte cu medicii respectivi.
"Avem calitatea juridica de parteneri ai CJAS Braila si nu de subordonati ai acesteia"
Organizati in cabinete medicale individuale cu personalitate juridica, inca din anul 1997, medicii din Policlinica "Promedica" sint cei care s-au lovit cel mai mult de marginalizarea medicinei private de specialitate prin nesemnarea contractelor cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, dupa cum rezulta dintr-o sesizare adresata redactiei ziarului nostru.
"Noi am apelat in mod repetat la reprezentantii CJAS Braila pentru incheierea contractelor, dar am obtinut numai raspunsuri evazive sau tergiversari pina acum. Facem precizarea ca situatia noastra juridica sau profesionala clara ne-a recomandat ca parteneri de contract de la inceput, in comparatie cu situatiile complexe existente in zona medicilor de familie sau de spital", sustin medicii de la "Promedica". Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate considera insa relatia pacient-medic specialist privat ca "asistenta medicala preferentiala" si din acest motiv nu s-a grabit sa incheie contracte cu medicii respectivi, fapt ce a generat o serie de nemultumiri din partea acestora.
"Nu cunoastem o prevedere legala care ar permite CJAS Braila sa marginalizeze medicina privata de specialitate prin neincheierea contractelor si excluderea acestora din cadrul institutional al reformei", am mai aflat de la medicii privati. Intre timp, acestia au inaintat un memoriu atit Colegiului Medicilor Braila, Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, dar si Consiliului Judetean si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru solutionarea starii de anormalitate care aduce prejudicii atit medicilor cit si pacientilor. Cu alte cuvinte, pacientul nu-si poate alege liber medicul, conform legii, ba mai mult, desi plateste contributia la CJAS, nu poate primi reteta compensata de la medicul specialist privat. Pe de alta parte, este prejudiciat si medicul care a facut eforturi financiare si profesionale mari timp de mai multi ani si s-a privatizat, in speranta de a oferi pacientului asistenta medicala civilizata si eficienta. Prin faptul ca medicii specialisti din sectorul privat contribuie la micsorarea presiunii asupra medicinei practicate in spital, ei apreciaza ca au calitatea juridica de parteneri ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate si nu de subordonati ai acesteia. Aceasta convingere insa nu a fost impartasita si de conducerea CJAS, care in ultimul timp a oferit doar raspunsuri evazive cu privire la incheierea contractelor cu medicii privatizati.
"Noi nu sintem interesati in cresterea calitatii actului medical", sustin reprezentantii CJAS
La inceputul acestei saptamini, la sediul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Braila medicii direct interesati – de la Policlinica "Promedica" – s-au intilnit cu reprezentantii Casei in vederea solutionarii problemei contractelor.
Dupa cum am aflat de la dr. Gabriel Pintea, medic primar cardiolog, intilnirea de la CJAS a fost o surpriza de mari proportii pentru medicii de la "Promedica", in sensul ca reprezentantii CJAS venisera la masa tratativelor "cu lectia neinvatata".
"Juristul CJAS era plecat si, in lipsa acestuia, cei prezenti nu stiau practic ce sa ne spuna. Cei de la Casa sustin in continuare ca noi reprezentam medicina preferentiala. Practic, ei nu stiu pur si simplu normele de aplicare; a trecut un an de zile degeaba pentru reforma sanitara, intrucit cei de la CJAS nu stiau ca vorbesc cu medici privatizati, ci cautau sa aplice prevederi din normele de aplicare care se refera la ambulatorul de specialitate al spitalului. Pe tot parcursul discutiei cu reprezentantii Casei am fost nevoit sa le citesc din carte ce spune legea, pentru ca ei vorbeau despre altceva. In plus, presedintele CJAS a spus textual ca nu sint interesati in cresterea calitatii actului medical, declaratie in urma careia ne-am dat seama ca nu avem ce si cu cine sa negociem", ne-a spus dr. Pintea.
Cum discutiile s-au finalizat fara nici un rezultat concret intre CJAS si medicii privati, singura concluzie a fost ca doar dr. Gabriel Pintea poate beneficia de un contract cu Casa, intrucit nu mai lucreaza si in alta parte. De ce nu s-a incheiat totusi pina acum un astfel de contract, desi se stia acest lucru de anul trecut, nimeni nu a putut sa dea un raspuns.
Fata de cele aratate mai sus dr. Gheorghe Tudorache, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate ne-a spus ca "daca un medic are un contract cu spitalul si lucreaza la spital cu norma intreaga si are si cabinet particular, nu mai poate incheia si cel de-al treilea contract cu CJAS".
Pentru ca intre Casa de Asigurari de Sanatate Judeteana si cabinetele de specialitate particulare nu s-a incheiat un contract, medicii respectivi nu au dreptul sa elibereze retete gratuite sau compensate pentru pacientii pe care ii examineaza. Cum este si firesc, singurii care au de suferit sint bolnavii, care sint nevoiti sa-si plateasca integral o reteta, uneori destul de constisitoare. Inventivi, brailenii recurg la diverse metode pentru a beneficia de un drept legal, atita timp cit li se refuza sa-si aleaga liber medicul, conform legii. "O parte dintre medicii care au cabinete particulare au dat retete intr-un singur exemplar pentru medicamente destul de scumpe si au trimis pacientul la medicul de familie pentru a-i retranscrie reteta pentru medicamente gratuite sau compensate, ceea ce este ilegal", am aflat de la dr. Tudorache.
Fara a mai comenta in ce imprejurari s-au produs astfel de "ilegalitati", cert este ca nesemnarea contractelor intre CJAS si medicii privati a produs mari neintelegeri.
"Sintem pe cale de a incheia contractele, dar nu pentru faptul ca s-au facut diverse reclamatii, ci pentru ca vom incerca sa rezolvam situatia la nivelul CNAS", am mai aflat de la dr. Tudorache.
"Sintem intr-un proces de privatizare, nu de colectivizare"
De ce s-au ivit astfel de probleme pe plan local este greu de inteles atit pentru medicii direct interesati cit si pentru pacienti, mai ales ca in tara situatia nu imbraca aceste aspecte.
In timp ce directorul CJAS apreciaza serviciile medicale private drept "asistenta preferentiala" si inca nu a stabilit o data la care s-ar putea incheia controversatele contracte, medicii de specialitate din medicina privata se considera marginalizati, din moment ce nu pot oferi pacientilor retete gratuite sau compensate.
Pentru a fi cit mai echidistanti in prezentarea acestei situatii care framinta sistemul sanitar brailean, am solicitat si opinia unor specialisti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. "Nu exista nici un motiv ca sa nu se incheie contracte intre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si medicii care au cabinete particulare. Medicii au acelasi regim, fara nici o discriminare, iar CJAS incheie contract cu oricine, care este constituit legal si nu are de ce sa refuze incheierea de contract. Daca CJAS nu a incheiat contract dintr-un alt motiv decit unul subiectiv, a comis o ilegalitate", ne-a spus Octavia Iosif, director al Serviciului Juridic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate Bucuresti, adaugind ca printre judetele care au incheiat astfel de contracte se numara Arad, Sibiu, Tulcea.
Sursa citata mai sustine ca in tara, casele judetene de asigurari de sanatate au demarat semnarea contractelor cu medici privati fara probleme. "Nu avem nici o restrictie in a face contract cu un medic de specialitate care are un cabinet particular. Noi avem interesul sa sprijinim privatizarea, insa trebuie sa vedem cum sa o facem, in asa fel incit, in euforia de a privatiza tot, sa nu dam faliment. Trebuie sa ne calculam resursele insa nici intr-un fel nu impiedicam contractele. Sintem intr-un proces de privatizare, nu de colectivizare si va asigur ca vom clarifica cit mai rapid situatia medicilor de la Braila", am aflat de la dr. Emilian Imbri, medicul-sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Potrivit sursei citate, in prezent CNAS negociaza cu Colegiul Medicilor contractul-cadru pe anul 2000, acesta urmind sa intre in vigoare la inceputul lunii aprilie.
"In acest nou contract-cadru se spune clar ca trebuie sa incurajam privatizarea reala. Trebuie sa sprijinim medicii in asa fel incit acestia sa aiba incredere si siguranta, sa inceapa sa investeasca, sa isi modernizeze spatiul si sa-l doteze cu instrumentar, pentru a asigura o asistenta medicala de calitate", a mai adaugat medicul-sef al CNAS, asigurindu-ne inca o data ca va analiza situatia de la Braila. (Tudorita TARNITA)

Comentarii