Munca fara bani in sistemul sanitar

miercuri, 23 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Munca fara bani in sistemul sanitar

"In luna ianuarie 2002, pentru serviciile prestate in luna decembrie, conform datelor Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, ambulatoriile de specialitate nu au fost finantate", mentiona sec, intr-un bilant prezentat recent Prefecturii Braila, directorul general al CJAS Braila, dr. Ionica Smochina. Dincolo de faptul ca, datorita unei legislatii inca neclare, ambulatoriile de specialitate nu s-au organizat conform noului contract cadru, acest lucru inseamna pentru angajatii unitatilor respective ca, practic, pina in prezent, nu si-au primit inca banii pe munca depusa in cursul lunii decembrie. Multi dintre acestia au inceput chiar sa-si ia gindul de la plata lunii trecute si traiesc cu frica in sin pentru siguranta locurilor de munca, dat fiind faptul ca, din aceasta luna, ambulatoriile de specialitate urmeaza sa se reorganizeze potrivit noului contract-cadru. Despre cauzele care au condus la neplata serviciilor medicale pentru ambulatoriile de specialitate, pe luna decembrie, cei mai multi dintre factorii implicati sint de parere ca vina nu le apartine. Angajatii ambulatoriilor de specialitate sustin ca ei au muncit si, in mod firesc, sint indreptatiti sa primeasca de la Casa Judeteana de Asigurari plata pentru serviciile prestate, iar CJAS considera ca acestia nu si-au primit banii, pentru ca au facut raportari insuficiente.
"Legislatia e foarte tulbure"
Surse din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate ne-au spus ca starea conflictuala a fost generata de faptul ca medicii si asistentele din ambulatoriul de specialitate nu si-au justificat activitatea depusa.
"S-au constatat raportari insuficiente si nu si-au luat banii, pentru ca nu si-au justificat activitatea pe puncte. Nu este vina CJAS ca, din raportari, reiese doar activitatea medicilor, nu si cea a cadrelor medii, desi normele permit si punctarea activitatii cadrelor medii", sustin sursele mentionate.
De aceeasi parere este si conducerea Directiei de Sanatate Publica. "Pe luna decembrie, medicii nu si-au dat seama ca fiecare serviciu are un tarif, ei au trecut doar consultatiile acordate si nu au fost platiti", ne-a spus dr. Gabriel Gheorghiu, directorul DSP, asigurindu-ne ca serviciile prestate se recalculeaza in prezent, pentru a fi platite. Dr. Petru Mihalcea, directorul Spitalului "Sfintul Spiridon", ne-a informat ieri ca, in ambulatorul de specialitate al unitatii pe care o conduce, sint aproximativ o suta de persoane care nu si-au primit salariile pe luna decembrie. "Medicii nu au facut punctajele respective, iar spitalul nu are bani sa plateasca acum serviciile din ambulatorul de specialitate, pentru ca plata pentru luna decembrie nu exista. Avem promisiuni de rezolvare de la CJAS, dar inca nu stim cum se va rezolva aceasta situatie."
La Spitalul Judetean, alte 150 de persoane care lucreaza in ambulatorul de specialitate sint in aceeasi situatie. Dr. Stefan Mihailescu, directorul Spitalului Judetean, ne-a spus ca situatia a fost generata de legislatia foarte tulbure. "Punctaje s-au facut, dar pretul punctului este foarte mic. Am discutat acest aspect la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si, miine (miercuri, n.r.), asteptam un verdict, in functie de raspunsul care se va primi de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate", a precizat sursa citata.
Desi conducerile spitalelor fac demersuri pentru ca angajatii din ambulatoriile de specialitate sa-si primeasca banii pentru luna decembrie si a procedat deja la refacerea punctajului cabinetelor respective, aproape 250 de persoane – medici si cadre medii – asteapta deznadajduite sa fie platite pentru munca depusa. Ei considera ca s-au achitat de obligatiile contractuale, prin prestarea serviciilor catre populatie si ca legislatia in sistemul sanitar nu face altceva decit sa frineze reforma in acest domeniu. (Tudorita TARNITA)

Comentarii