Muzeul brailean de Istorie si-a redeschis portile, la 120 de la infiintare

joi, 23 august 2001, 23:00
3 MIN
 Muzeul brailean de Istorie si-a redeschis portile, la 120 de la infiintare

Judetul Braila a aniversat, ieri, 520 de ani de la prima atestare documentara. Consiliul Judetean a avut, cu acest prilej, o sedinta festiva, care s-a desfasurat la Teatrul "Maria Filoti". Dupa votarea proiectelor de pe ordinea de zi, presedintele CJ, Aurel Simionescu, i-a acordat cuvintul directorului Muzeului Judetean, Ionel Cindea. Acesta a apreciat ca asocierea aniversarii judetului Braila cu aniversarea a 120 de la infiintarea muzeului, care s-a sarbatorit prin redeschiderea lui, reprezinta un moment festiv pentru intregul oras. La eveniment, au luat parte atit consilierii judeteni, cit si prefectul Viorel Popescu si parlamentari braileni. Dupa incheierea sedintei CJ, acestia au vizionat o expozitie de fotografii ale lucrarilor brincusiene, ocazionata de faptul ca 2001 este declarat Anul International Brincusi.
Inaugurarea muzeului s-a facut in prezenta reprezentantilor autoritatilor locale si a consilierilor judeteni, carora li s-au alaturat numerosi invitati. Printre acestia, s-au numarat Ioan Opris, ministru secretar de stat in cadrul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), Mariana Nicolesco, mentorul Concursului International de Canto "Hariclea Darclee", precum si alte personalitati ale vietii culturale brailene si nationale. PS Casian Craciun, episcopul Dunarii de Jos, a sfintit, prin prezenta sa, redeschiderea, pentru marele public, a Muzeului Judetean. Dezvelirea placii comemorative a fost facuta de presedintele CJ, Aurel Simionescu, care, apoi, alaturi de Ioan Opris, a taiat panglica inaugurala a acestei insitutii de cultura.
La acest eveniment, au rostit alocutiuni Ionel Cindea, directorul muzeului, Aurel Simionescu, presedintele CJ, Anton Lungu, primarul municipiului, Viorel Popescu, prefectul judetului Braila, Ioan Opris, ministru secretar de stat in MCC, PS Casian Craciun, episcopul Dunarii de Jos. Toti vorbitorii au subliniat importanta institutiei muzeistice, precum si eforturile financiare depuse pentru renovarea acestei cladiri. Directorul Muzeului, Ionel Cindea, a multumit si autoritatilor elene, care au contribuit cu suma de 72.000 de dolari. Ioan Opris a apreciat eforturile depuse de autoritatile locale pentru sustinerea acestei institutii si a promis directorului muzeului ca aceasta institutie va fi propusa pentru un premiu acordat de MCC muzeelor din tara.
Muzeul brailean a fost infiintat pe 23 august 1881, prin decret regal, de catre regele Carol I. Prima cladire in care a functionat a fost actualul sediu al Universitatii "Constantin Brincoveanu", motiv pentru care Cindea a propus rectorului acestei institutii de invatamint sa realizeze o placa comemorativa, din marmura, ce va fi amplasata pe aceasta cladire.
Aniversarea Brailei si redeschiderea Muzeului au reprezentat prilejul realizarii unei medalii aniversare ce are pe o fateta chipul domnitorului Stefan cel Mare, pe fondul imaginii judetului Braila, iar pe cealalta fateta, se afla chipul regelui Carol I, pe fondul imaginii cladirii muzeului. Chipul lui Stefan cel Mare se afla pe moneda, deoarece prima atestare documentara a tinutului Brailei o reprezinta scrisoarea domnitorului catre boierii Brailei, din anul 1481. Aceasta medalie a fost inminata, de catre Ionel Cindea, invitatilor prezenti, precum si celor care au contribuit, de-a lungul anilor, la activitatea muzeistica a Brailei.
Manifestarea nu a fost lipsita, insa, de incidente. In momentul in care primarul Anton Lungu isi sustinea alocutiunea, cei prezenti nu au putut auzi nimic, deoarece o mare parte din asistenta facea o larma de nedescris. Acesta a fost si motivul pentru care primul edil al Brailei si-a intrerupt discursul, pentru a face ordine in multime, in stilul autoritar ce-i este caracteristic. Incercarile sale au ramas, insa, fara rezultat, ceea ce a demonstrat, pentru a doua oara, dupa "Odiseea 2001", ca braileanul nu stie sa aprecieze insemnatatea unui moment festiv, dar, mai ales, a pus la indoiala bunul simt al celor vizati. (Dragos VASILE)

Comentarii