Naufragiu cu patru morti

duminică, 16 aprilie 2000, 23:00
4 MIN
 Naufragiu cu patru morti

Maiorul Virgil Hanea, loctiitorul sefului Comandamentului Judetean de Jandarmi Braila (CJJB), aflat la bordul salupei "Nataly" – proprietate personala, a fost inghitit de apele Dunarii vineri, in jurul prinzului, in portul mineralier Galati, impreuna cu alti trei ocupanti ai ambarcatiunii: mecanicii Calin Balaies, Vasile Anghel si tinarul Catalin Megerlich. Joi, 13 aprilie, zi reprezentind ghinionul la superlativ, Hanea, in virsta de 49 de ani, fost ofiter de politie, care detinea sefia compartimentului Logistica in cadrul Jandarmeriei, plecase la pescuit in zona Galatiului cu salupa sa, cumparata in ’97 si botezata dupa numele fiicei sale. O defectiune tehnica intervenita joi noaptea la motorul barcii l-a silit pe Virgil Hanea sa lege salupa de o geamandura si sa plece in cautarea unor ajutoare.
Dupa citeva ore, ambarcatiunea lui Hanea a fost remorcata de o salupa a Capitaniei Portului Galati si trasa la cheu.
Vineri dimineata, Hanea a contactat doi mecanici pensionari, in virsta de 61 de ani fiecare, si, insotit de bunul sau prieten de pescuit Catalin, de 21 de ani, s-au apucat sa repare motorul salupei. Dupa ore in sir de mesterit, cei patru barbati au apelat la ajutorul echipajului navei "Holtesti 23", apartinind Gardei de Coasta, care a remorcat salupa stricata, indreptindu-se apoi spre Portul Braila. In dreptul km. 157, in zona Portului Mineralier Galati, un accident stupid a facut ca cei patru barbati sa fie inghititi de apele fluviului: cirligul de remorcare, amplasat in prova (partea din fata – n.n) salupei lui Hanea, s-a rupt, sufa de otel antrenind, odata cu ea, si o parte din prova barcii defecte. Din cauza unui val imens creat de siajul salupei tractoare, ambarcatiunea maiorului Hanea s-a dat peste cap si s-a scufundat in citeva clipe sub barjele portului mineralier.
"Nava militara a incercat sa remorcheze salupa maiorului Hanea, dar odata cu ruperea cirligului de remorcare s-a creat un val imens si, din cauza tensiunii din cablul de tractare, valul a impins salupa sub barje", a declarat maiorul Gherghelau, de la CJJB, unul dintre colegii de serviciu ai lui Hanea.
Operatiunile de cautare ale celor patru cadavre au trenat ore intregi, din cauza interdictiei impuse de Parchetul Militar, care a preluat imediat cazul. Vineri seara, procurorii anchetatori au dispus declansarea procedurii de recuperare a epavei, dind unda verde navelor de dragare sa "grebleze" fundul Dunarii in cautarea celor disparuti. Aceasta actiune de anvergura, in care au fost cooptati si scafandrii militari de frontiera, a continuat fara succes si in zilele de simbata si duminica.
Comandantul CJJB, lt.col. Alexandru Alexandru, profund afectat de disparitia subalternului si prietenului sau, mr. Virgil Hanea (ce urma sa fie in curind avansat la gradul de locotenent-colonel), s-a deplasat la locul accidentului, impreuna cu ofiteri superiori din cadrul Politiei Judetene, amici ai celui inecat. "Acum au intrat scafandrii. Conditiile de aici sint foarte vitrege. Valurile nu contenesc. Nu s-a gasit, pina acum, absolut nimic. Cautarile continua", ne-a declarat in citeva rinduri colonelul Alexandru, cu care am tinut legatura in permanenta, timp de 48 de ore.
Duminica dupa amiaza, seful Jandarmeriei brailene, care se afla tot la locul accidentului, ne-a informat ca scafandrii nu mai se incumeta sa se scufunde in apele Dunarii, in pofida faptului ca barjele sub care a disparut salupa maiorului Hanea au fost tractate si indepartate din zona. "Avem aici niste macarale speciale ale caror brate cauta pe fundul Dunarii. Se incearca, in permanenta, depistarea corpurilor celor patru barbati inecati. Nici salupa scufundata nu a fost inca gasita. Dunarea este foarte agitata, spumega si valurile foarte mari nu permit continuarea operatiunilor de cautare cu scafandri."
Ieri, pina la inchiderea editiei, echipajele de specialisti ai Capitaniei si Garzii de Coasta nu reusisera sa aduca la suprafata nici corpurile celor inecati, nici epava salupei "Nataly". Locul naufragiului era impinzit de procurori militari si politisti de la Transporturi Navale, care delimitasera zona si nu permiteau accesul nici unui "intrus" din mass-media. In mod cel putin bizar, pina acum a fost tinut sub tacere numele comandantului vasului militar care tractase salupa maiorului Hanea, motivul invocat fiind acela ca, pe parcursul anchetei conduse de Parchetul Militar, evolutia cercetarilor este ultrasecreta. Surse autorizate sustin ca nava "Holtesti 23", care se intorcea in convoi dintr-o aplicatie desfasurata la Tulcea, a iesit din dispozitivul de lupta pentru a remorca salupa maiorului Hanea, aflata in dificultate. Conditiile in care loctiitorul CJJB si-a pierdut viata ramin in continuare invaluite in mister, cu atit mai mult cu cit acesta, in tinerete, fusese campion de natatie.
Sotia lui Virgil Hanea, subofiter in aceeasi unitate de jandarmi, profund marcata de disparitia nedreapta a maiorului, nu a fost capabila sa ofere nici un fel de informatii cu privire la acest tragic eveniment. Ziaristii care au vizitat-o acasa au gasit-o indoliata, veghind linga fotografia sotului sau, alaturi de o candela care sta aprinsa in permanenta de vineri, ziua in care maiorul Hanea a trecut in lumea umbrelor. (Nicoleta BUTNARU, Nicu MATEI)

Comentarii