Penalitati ucigase pentru restantierii la intretinere

duminică, 19 august 2001, 23:00
4 MIN
 Penalitati ucigase pentru restantierii la intretinere

Pentru restantierii la plata serviciilor publice, gen – apa, termoficare, energie electrica etc. – vin zile cu adevarat negre. Noua Lege a serviciilor publice de gospodarire comunala, intrata in vigoare luna aceasta, reprezinta o adevarata "Apocalipsa a rau-platnicilor" de orice fel la plata acestor servicii, fie ei persoane fizice sau juridice.
Problema cea mai mare se va inregistra, desigur, la plata serviciilor prestate de RA "Aptercol", regie care se confrunta cu cea mai acuta criza a incasarilor la nivel de municipiu.
Sute de blocuri ar putea ramine fara strop de apa calda si apa potabila; zeci de mii de braileni se vor trezi ca datoriile lor la intretinere se dubleaza numai din penalitati; mii si mii de familii nu vor mai putea ajunge niciodata cu plata la zi – automat, acestea vor fi actionate in judecata. Cam acestea ar fi doar o parte din efectele acestei noi legi.
Legea 326, a serviciilor publice de gospodarire comunala, a fost adoptata si promulgata la sfirsitul lunii iunie si a intrat in vigoare incepind cu data de 3 august, adica la 30 de zile de la data aparitiei ei in "Monitorul Oficial".
Legea prevede, printre altele, ca "persoanele fizice si juridice, beneficiare ale serviciilor de gospodarire comunala, precum si persoanele juridice consumatoare de energie electrica si termica, gaze naturale si combustibili sint obligate sa achite contravaloarea facturilor reprezentind serviciile prestate, respectiv utilitatile furnizate, in termen de 30 de zile de la data emiterii facturii". Intirzierea in achitarea sumelor, dupa acest termen, atrage majorari de intirziere egale cu cele utilizate pentru neplata datoriilor fata de bugetul de stat, adica de 0,5% pe zi. Valoarea penalitatilor nu va depasi cuantumul debitului si se constituie venit al prestatorului. In plus, se mai arata in lege, daca sumele datorate, inclusiv majorarile, nu au fost achitate in termen de 30 de zile calendaristice de la expirarea termenului initial de 30 de zile, furnizorul/prestatorul poate suspenda executarea contractului, dind un preaviz de 5 zile lucratoare. Desigur, reluarea furnizarii serviciilor se va face dupa achitarea integrala a datoriei, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la efectuarea platii, iar cheltuielile cu suspendarea si reluarea serviciului vor fi suportate, evident, de abonat.
Cu alte cuvinte, un consumator este obligat sa-si achite factura in 30 de zile de la emiterea acesteia de catre furnizor. Dupa acestea, consumatorul plateste si majorari de 0,5%/zi. Daca, dupa alte 30 de zile, ramine cu factura neachitata, consumatorul poate fi debransat, pina la achitarea integrala a restantelor.
Neplata va costa extrem de scump
Daca luam cazul concret al "Aptercol" si al relatiilor contractuale ale regiei cu asociatiile, lucrurile stau in felul urmator: deja, incepind cu factura pe luna august, pentru serviciile de apa-canal-termoficare, asociatiile au 30 de zile la dispozitie pentru a le plati, dupa care vor fi penalizate. Penalizarile de 0,5% pe zi vor fi aplicate, mai departe, de catre asociatii, locatarilor care nu si-au achitat intretinerea pe o luna, in termenul util. Prin urmare, restantierii vor fi cei care vor fi penalizati cu 0,5% pe zi din valoarea restantelor. Astfel, la o restanta de 500.000 lei, penalitatile vor fi de 2.500 lei/zi, adica 75.000 lei pe luna. La o datorie de 2 milioane lei, majorarile vor fi de 10.000 lei/zi, adica 300.000 lei pe luna.
Trebuie precizat ca penalitatile se aplica pentru fiecare luna neachitata, pina la dublarea sumei initiale.
Trist este ca, dupa 60 de zile de neplata, "Aptercol" poate rupe relatiile contractuale cu asociatiile, acestea putind ramine nu numai fara apa calda, dar si fara strop de apa rece, pe o perioada nedeterminata. Situatia ar conduce la inrautatirea starii de lucruri actuale – deosebit de grava si asa.
Legea se aplica pentru toate serviciile publice – alimentare cu apa, canalizare, salubrizare, alimentare cu energie termica, gaze, energie electrica, administrarea fondului locativ, domeniului public etc. Cu alte cuvinte, majorarile si sistarea serviciilor se vor aplica si in cazul abonatilor "Distrigaz" sau "Electrica", precum si in cazul chiriasilor Primariei.
Guvernul urmeaza sa elaboreze, pina pe 4 septembrie, si normele metodologice de aplicare a prevederilor acestei legi. Lipsa normelor nu inseamna, insa, ca legea nu se aplica.
Sigur este si faptul ca Legea serviciilor publice de gospodarire comunala va imprima locatarilor si tuturor consumatorilor, in general, o constiinciozitate mai accentuata in ceea ce priveste plata la timp a serviciilor, dar ii va descuraja in a mai plati si pe cei care, nici pina acum, nu au reusit sa-si achite la timp obligatiile fata de prestatorii de servicii. Usturator va fi pentru cei cu adevarat rau-platnici, care si-au permis dintotdeauna sa-si achite consumul de utilitati, dar nu au facut-o, fie din neglijenta, fie din nesimtire. (Mircea DOAGA)

Comentarii