Primaria si PRM, aliati in lupta pentru Buget

marți, 13 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Primaria si PRM, aliati in lupta pentru Buget

Ieri, a inceput discutarea, in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, a proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2002. Este pentru prima oara cind proiectul de buget este discutat inainte de inceputul anului pentru care este prevazut. Acest proiect a fost depus la Parlament, la sfirsitul lunii octombrie, si inminat tuturor partidelor pentru a-l discuta si pentru a-si prezenta obiectiile si sugestiile.
PRM a adus zece amendamente viitoarei Legi a bugetului. Intregul grup parlamentar al PRM a sprijinit cele opt propuneri din partea Primariei si a Consiliului Judetean Braila, sustinute de cei trei parlamentari pe care acest partid ii are in circumscriptia noastra. Pentru inceput, amendamentele si propunerile au fost discutate in comisiile celor doua Camere ale Parlamentului, pentru ca, ulterior, sa fie discutate si in Comisia de buget-finante. Toate cele zece amendamente au fost aprobate de comisii. Din cele 8 propuneri ale Primariei Braila, au fost aprobate doar 7. Parlamentarii braileni ai PRM, care au initiat amendamente si le-au sustinut si pe ale colegilor, sint senatorul Ionel Alexandru si deputatii George Moisescu si Smaranda Ionescu.
Dintre amendamentele PRM, citeva se desprind ca fiind mai importante. Printre acestea, se numara si amendamentul la articolul 15, punctul 2, unde sint prevazute cheltuielile pentru autoritatile publice. La acest articol, erau prevazute 74,5 miliarde de lei pentru Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, iar parlamentarii peremisti au micsorat aceasta suma pina la cuantumul de 10 miliarde de lei. Un alt amendament a fost adus si articolului 17, punctul 4, in care se specifica: "Din sumele prevazute in bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), se suporta si bursele studentilor din Republica Moldova, acordate potrivit dispozitiilor legale". Modificarea adusa de PRM a fost in sensul acordarii acestor burse si elevilor moldoveni si au adaugat ca, "tot din sumele prevazute in bugetul MEC, se vor suporta si bursele pentru studentii si elevii ai caror parinti sint beneficiarii Legii nr. 42/1990 (privind drepturile victimelor Revolutiei si urmasilor acestora – n.n.)". Unul dintre amendamente aduce un element de noutate in problema tichetelor de masa pentru profesori, care ar fi trebuit suportate de bugetele locale. Modificarea introdusa de peremisti prevede exceptarea suportarii costurilor acestor tichete de la bugetele locale, lasindu-le, astfel, in componenta bugetului MEC.
Primaria Braila nu va primi bani pentru sediul IPJ
Majoritatea propunerilor Primariei au vizat alocarea de sume de bani pentru demararea unor investitii si finalizarea altora. Astfel, au fost cerute 50 de miliarde pentru finalizarea unei scoli cu 24 sali de clasa si a investitiilor la liceul din orasul Ianca. Au fost cerute 18 miliarde si pentru reparatii la Bazinul Olimpic, si pentru lucrarile de la Stadionul de atletism. 14 miliarde au fost solicitate pentru repararea unor biserici si manastiri, precum si pentru finalizarea lucrarilor de constructii la Catedrala "Nasterea Domnului". Primaria nu a uitat nici domeniul sanatatii, in acest sens solicitind 7,5 miliarde de lei pentru lucrari de consolidare, reabilitare si modificari de structuri, circuite si informatizare la Spitalul "Sf. Pantelimon" si la Spitalul Judetean. Singurul esec inregistrat de Primaria Braila, in cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului, il constituie respingerea propunerii de alocare a sumei de 10 miliarde de lei, pentru finalizarea si punerea in functiune a extinderii sediului Inspectoratului Judetean de Politie.
Trei propuneri ale autoritatilor administratiei locale au vizat ajustarea unor sume defalcate din diverse impozite. Astfel, s-a solicitat ajustarea sumelor defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, de la 76,458 miliarde de lei, la 82,5 miliarde de lei. Pentru subventionarea energiei termice livrate populatiei, Primaria a propus ajustarea sumelor defalcate din impozitul pe venit, de la 33,966 miliarde de lei, la 80 miliarde de lei. Pentru sustinerea sistemului de protectie a persoanelor cu handicap, municipalitatea a propus ajustarea sumelor defalcate din TVA, de la 28,859 miliarde de lei, la 44 de miliarde. Sursa de acoperire pentru toate propunerile, indicata de Primarie, o reprezinta rezerva bugetara aflata la dispozitia Guvernului.
Toate aceste propuneri si amendamente urmeaza a fi discutate si in plenul Parlamentului, chiar daca ele au fost aprobate, in prealabil, de comisiile de specialitate ale celor doua Camere ale Parlamentului si de Comisia de buget-finante a acestei institutii. (Dragos VASILE)

Comentarii