Problema griului a scumpit piinea brailenilor

duminică, 09 mai 1999, 23:00
3 MIN
 Problema griului a scumpit piinea brailenilor

Conform unei statistici intocmite de Directia Generala pentru Agricultura si Alimentatie Braila, la 30 aprilie aveam in judet un stoc de 10.635 tone de griu panificabil. Asta in conditiile in care, potrivit aceleiasi surse, consumul mediu al judetului este de aproximativ 4000 tone pe luna. In depozitele "Comcereal" existau 2322 tone de griu, detinute in custodie, iar la "Cerealcom" erau 2300 tone, dintre care 1200 tone in custodie si 1100 tone apartinind societatii. Fabrica de piine "Demopan" avea in stoc 500 tone, alte unitati de morarit si panificatie aveau 753 tone, iar citeva foste IAS-uri dispuneau de 95 tone destinate in general brutariilor proprii. Cea mai mare cantitate de griu se afla in gospodariile taranilor, estimata la 4765 de tone.
Reducerea stocurilor si devalorizarea leului fata de dolar a provocat, cum era de asteptat, scumpirea griului, al carui pret a atins si 1400 lei. Unii producatori nu se grabesc insa sa isi dea marfa. Este si cazul celor ce isi tin griul in custodie la "Comcereal". "Exista solicitari de a se cumpara de la ei, dar inca nu sint hotariti sa vinda", ne-a declarat Gheorghe Butea, directorul comercial al societatii. Ezitarea lor are probabil o explicatie si in faptul ca, dupa cum am aflat de la DGAA, exista o Hotarire de Guvern ce stabileste acordarea unor prime producatorilor ce vind griu din recolta ’98. E posibil ca prima respectiva sa se dea si celor ce si-au vindut griul deja. Nimic nu se poate preciza insa cu exactitate fiindca nu au fost elaborate normele metodologice pentru punerea in aplicare a respectivei HG.
Gheorghe Voicu, directorul DGAA, considera ca nu se va produce o criza a griului daca Guvernul va aplica o politica adecvata. "In mod sigur, in gospodariile populatiei exista mai mult griu decit reiese din raportarile primite de noi. Depinde acum daca Guvernul va reusi sa convinga oamenii sa vinda, oferind un pret corect, de cel putin 1300-1400 lei/kg. Daca, din contra, se va da curs anumitor interese, se va bloca piata interna a cerealelor si se vor aduce din afara, cu comision. Asta ar putea avea consecinte si asupra pretului piinii dar si asupra posibilitatii agricultorilor nostri de a mai putea infiinta noi culturi", ne-a declarat directorul Voicu.
"Rigiditatea bancilor e mai periculoasa decit lipsa griului"
Deocamdata, pe piata nu au aparut semnele unei lipse de griu. Fabricantii de piine si de produse de patiserie sint nemultumiti mai mult de faptul ca nu au surse de finantare pentru procurarea materiei prime. "Pericolul real se vede doar in rigiditatea bancilor de a oferi credite", ne-a declarat Mihai Danut, patronul cofetariilor si brutariilor "Select".
"Daca am avea o sursa sigura de finantare noi am reusi sa ne descurcam cu procurarea griului, in orice cantitate. Banii de la banca se obtin foarte greu, cu niste dobinzi mari care cresc continuu". Mihai Danut considera ca nu se va apela la importuri ci ca griul se va scoate de la rezerva statului. "Asa s-a intimplat acum 3 ani cind s-a facut prin asociatia patronala «Rompan» o distributie pe capacitatile de productie ale morilor si brutariilor. Atunci am primit necesarul de griu la preturi acceptabile." Patronul citat isi explica urcarea pretului cerealelor prin raportul leu-dolar. "Pretul la care se vinde griul acum este cel real, raportat la valoarea dolarului. Dupa ce a urcat dolarul, producatorii au ezitat sa creasca pretul griului, stiind ca exista stocuri. Oricum, daca pina de curind griul a avut un pret extrem de mic, 950 lei/kg, acum a sarit la 1400-1500 lei/kg. De aceea, si noi si alti fabricanti am fost nevoiti sa scumpim piinea. La noi, o franzela de 350 grame ajunge la 1500 lei de la 1300 lei, cit costa una de 400 g. Astfel, o franzela este mai scumpa, in medie, cu 500 lei."
Noua recolta nu promite
Din pacate, noua recolta de griu se anunta mai slaba decit cea din anii trecuti. In judetul nostru s-au insamintat asta toamna cu aceasta cultura 59.326 hectare, dar nu pot fi ridicate mari pretentii fata de productia asteptata. Pina la sfirsitul lunii aprilie se tratase cu ierbicide abia jumatate din suprafata ocupata cu griu. "Lanurile nu arata rau, dar deja au inceput sa apara boli foliare. Voi incerca sa obtin de la Guvern o cantitate mai mare de substante pentru tratarea acestor boli", ne-a spus Gheorghe Voicu, directorul DGAA, inaintea unei deplasari la Bucuresti. (Florentin COMAN)

Comentarii