"Daca nu luptam noi, cine sa lupte?"

vineri, 01 martie 2002, 00:00
5 MIN
 "Daca nu luptam noi, cine sa lupte?"

Ieri, timp de doua ore, in invatamintul romanesc a fost greva de avertisment, insa nu toti angajatii din sistem au aderat la aceasta forma de protest. Unii, destul de multi in anumite institutii de invatamint, au preferat sa nu iasa in primul rind al protestatarilor, preferind sa astepte doar rezultatele.
La scoala din Ciocile, copiii au fost trimisi acasa inca de la orele 11.00. Liderul de sindicat, Elisabeta Sobaru, a argumentat trecerea la aceasta forma radicala de proteste in primul rind prin reducerea drastica a sporului de mediu rural. "Scoala noastra este la o distanta de peste 100 de kilometri de oras. Este foarte greu, iar aceasta masura de reducere a sporului de mediu rural ii va determina pe unii profesori sa renunte la catedra. In urma mea, ar fi trei profesori de matematica din sat, insa ei nu vor sa sa se intoarca. Cred ca, daca nu ar fi existat mentiunea acordarii sporului de mediu rural in Statutul Personalului Didactic, ar fi redus sporul pentru mediu rural de tot. Acel 5% este o spoiala, praf in ochii profesorilor. Necalificatilor nu le creste salariul deloc, iar invatamintul se bazeaza si pe aceasta categorie, ar fi trebuit sa li se dea si lor ceva. Doua localitati din comuna Ciocile se incadrau la un spor de 50%, insa, pentru ca nu erau cadre calificate, nu primea nimeni acel spor. Trebuie spus ca le este foarte greu si salariatilor din nedidactic. Femeile de serviciu vin iarna, cu toata familia, ca sa taie lemnele pentru intreaga scoala. Am ajuns la o saracie lucie. Multi dintre colegii mei s-au imprumutat ca sa-si poata tine copii la scoala, fac eforturi pentru acest lucru, insa sint multe familii din sat care nu pot sa faca nici macar asta. Din acest motiv, sint numai 1% copii de la tara in facultati, si nu pentru ca la tara nu s-ar face carte", a spus liderul sindical de la Ciocile, Elisabeta Sobaru.
La scoala din Rosiori, copiii au ramas in clase si si-au rezolvat temele pentru ziua urmatoare, sub supravegherea cadrelor didactice. Aceasta hotarire a fost luata in urma unei "nevinovate" note telefonice, transmise de catre Inspectoratul Scolar, care recomanda cadrelor didactice sa supravegheze elevii. Si aici, liderul de sindicat, invatatorul Alexandru Mocanu, a subliniat raul care se face invatamintului prin reducerea sporului de mediu rural. "In cazul in care nu vom primi drepturile ce ni se cuvin, vom continua sa luptam. Daca nu luptam noi, cine sa lupte?"
La Zavoaia, situatia era destul de incurcata. Unele cadre didactice voiau sa intre in greva, iar altele, nu. Copiii nu au fost trimisi acasa. Erau in scoala si asteptau sa treaca cele doua ore ale grevei de avertisment. "Toti salariatii sustin revendicarile, dar nu toti sustin greva ca modalitate de protest. Ei spun ca de prea multe ori am fost pacaliti si pedepsiti pentru greva, ca sa mai vrea si acum sa protesteze in acest fel. Din cei 35 de salariati, numai jumatate sint pentru greva. Nici la Insuratei nu erau toti salariatii in greva. Din 61 de angajati, numai 35 de oameni au fost in greva. Au ramas in afara protestului salariatii din nedidactic, cei din didacticul auxiliar, directorii si doi profesori, unul pensionar si un altul, care nu este membru de sindicat. Secretariatul nu a vrut sa piarda la salariu cele doua ore din timpul grevei de avertisment, iar femeile de serviciu trebuia sa lucreze", a spus Elefteria Muha, liderul de sindicat de la Insuratei.
Ceva mai radicali s-au dovedit salariatii de la Viziru, care au trimis copiii acasa si au trecut la greva de avertisment cu intregul colectiv. "Situatia din invatamint este grava si Guvernul ar trebui sa tina cont de parerea noastra. Cresterea de salariu cu 5%, pe fondul reducerii sporului de mediu rural, inseamna pentru noi o scadere a salariului net. Domnul prim-ministru ne promite de un an tichete de masa si, deodata, isi aduce aminte ca noi aruncam sistemul bugetar in aer, parca am fi Al Qaida. Reducerea sporului de mediu rural loveste in primul rind in elevi, pentru ca o parte dintre profesorii calificati care mai veneau pina acum in mediul rural vor renunta", a spus invatatorul Eugen Netcu.
Marirea salariala de 5% reprezinta "o bataie de joc"
In oras, situatia este similara cu cea din judet, singura exceptie fiind cea a orelor intre care s-a desfasurat greva, unele licee optind pentru intervalul 12.00-14.00, pentru a nu bulversa intreg programul zilei. In majoritatea scolilor, elevii au fost trimisi acasa, in timp ce, in unele, au ramas in scoala, sub supravegherea cadrelor didactice, dupa cum s-au inteles liderul de sindicat si directorul din unitatea scolara respectiva, pentru ca, la nivel national, sindicatele au hotarit trimiterea elevilor acasa, in timp ce, de la Inspectorat, profesorilor li s-a recomandat sa retina elevii in clase si sa-i supravegheze. Mariana Martian, liderul de sindicat al Colegiului National "Gh. Murgoci" a precizat: "In rindul profesorilor din cadrul institutiei noastre, exista o stare de nemultumire generala, pentru acel 5% si, mai ales, pentru modul de acordare al acestuia. El reprezinta doar 77.000 lei, pentru un incepator si 200.000 lei, pentru un cadru didactic cu vechime. Dar ce este mai important este ca, intre ce am solicitat noi, adica tichetele de masa, si marirea salariala acordata, este o diferenta foarte mare. De asemenea, in acest moment, noi, ca profesori, nu sintem apreciati deloc, nici din punct de vedere al salarizarii, si nici din cel al modului cum sintem priviti in societate."
Mariana Martian a mai mentionat ca, la Colegiul National "Gh. Murgoci", s-a realizat deja o lista cu semnaturi a tuturor cadrelor didactice, prin care se refuza categoric marirea salariala de 5%, care, in opinia lor, reprezinta "o bataie de joc".
La Scoala Generala "Waldorf", elevii au stat in clase, desi nu au fost ascultati sau notati.
Situatia a fost alta la Scoala Generala nr. 32, unde 45 de profesori
au fost de acord cu greva, in timp ce alti 21 nu au aderat la aceasta forma de protest, dupa cum a declarat Mitica Sinc, liderul de sindicat al unitatii de invatamint. "Celor 21 de profesori le-a fost teama sa nu li se retina din salariu, in cazul in care ar fi intrat in greva. Chiar si asa, greva de avertisment a afectat prea putin programul cursurilor." Motivul specificat de liderul de sindicat este ca intervalul orar destinat acestei actiuni a coincis cu pauza in care plecau elevii din schimbul de dimineata si veneau la ore cei din schimbul de dupa-amiaza. Astfel, timpul destinat grevei de avertisment s-a redus la jumatate de ora, perioada in care elevii au stat in clase. (Cristina DOSULEANU, Elena RADUCANU)

Comentarii