Renegatul

sâmbătă, 20 ianuarie 2001, 00:00
5 MIN
 Renegatul

Cosmarul lui Marin Dobre a inceput pe 22 octombrie anul trecut cind, imediat dupa ce a fost accidentat de o masina pe DJ 221 A, care leaga Braila de Galati, a cazut intr-o coma profunda. Barbatul se deplasa pe carosabil si a fost izbit in plin de autoturismul inmatriculat cu nr. GL-02-EAJ si condus de Laurentiu Chiriac, 23 ani, din Tecuci, la ora 3.20 dimineata. Transportat urgent la Sectia de Neurochirurgie a Spitalului Judetean Galati, a fost operat pe creier, pentru un hematom subdural fronto-parietal drept si a fost inregistrat ca necunoscut, intrucit nu avea asupra sa nici un act de identitate.
Pe data de 8 noiembrie 2000, bolnavul a fost transferat tot in stare de coma la Spitalul Judetean Braila, fiind inregistrat tot ca necunoscut. Internat in Sectia Anestezie-Terapie Intensiva cu hematom subdural din politraumatism in accident rutier, dar si cu multe alte complicatii, barbatul parea mai mult mort decit viu. Starea de coma profunda se prelungea si, cu toate investigatiile facute de medici pentru aflarea identitatii bolnavului, nimeni nu stia cine este. In urma tratamentului aplicat in Sectia ATI si a ingrijirilor complexe acordate de medicii chirurgi, pe 29 noiembrie bolnavul si-a revenit din starea de coma. Dupa aproape doua luni in care fusese inert, fara a prezenta nici cele mai mici semne de revenire la viata, pacientul si-a recapatat cunostinta. Amnezic si necooperant cu cei din jur la inceput, el a cedat insistentelor celor care-l "trageau de limba" si a spus ca se numeste Marin Dobre, are 38 de ani si locuieste in Braila, in cartierul Viziru I.
"Ingrijirile complexe care i s-au acordat in ATI si Chirurgie au facut ca bolnavul sa evolueze favorabil"
Despre pacientul inviat din morti si caruia doar Dumnezeu ii mai acordase o sansa la viata, dr. Laurentiu Lupu, medic chirurg, si dr. Cristian Pricop, specialist in traumatologie-ortopedie, ne-au spus zilele trecute ca acesta nu mai prezinta in momentul de fata probleme din punct de vedere chirurgical.
"Ingrijirile complexe care i s-au acordat la nivelul sectiei Anestezie-Terapie Intensiva si Chirurgie din Spitalul Judetean au facut ca bolnavul sa evolueze relativ favorabil si sa-si recapete cunostinta. A fost operat si pentru disjunctie claviculara si fractura pe care o avea la nivelul claviculei stingi si evolutia a fost favorabila. La ora actuala, bolnavul este intr-o stare satisfacatoare si nu mai prezinta din punct de vedere chirurgical probleme de tratament la nivelul spitalului, ci necesita o ingrijire de durata in familie, pentru tratarea tarelor generale si a escarelor pe care le are datorita faptului ca a stat mult timp in pat", am aflat de la dr. Laurentiu Lupu.
Acelasi lucru ne-a fost confirmat si de dr. Cristian Pricop, care ne-a declarat ca in momentul de fata cazul lui Marian Dobre este rezolvat din punct de vedere chirurgical.
"Din 22 octombrie, cind a fost operat pentru un hematom subdural fronto-parietal drept la Neurochirurgie Galati, si pina pe 8 noiembrie, cind a fost internat in Spitalul Judetean, situatia bolnavului s-a complicat cu o bronhopneumonie, plus problemele asociate traumatismului neuro-chirurgical, respectiv fractura de gamba, disjunctie humero-articulara, plus lipsa de substanta osoasa la nivelul gambei drepte. Dupa doua luni de coma, pe 7 decembrie i-am facut doua interventii chirurgicale in aceeasi zi, la gamba si la nivelul umarului drept, iar evolutia a fost favorabila. Din punct de vedere chirurgical, pacientul este rezolvat, dar necesita ingrijire pentru a-si continua tratamentul acasa. Familia insa refuza sa-l externeze, pe motiv ca nu exista conditii", ne-a spus dr. Cristian Pricop.
"Tata nu ma primeste acasa"
Intr-unul din saloanele Sectiei de Chirurgie din Spitalul Judetean, Marin Dobre priveste in gol din patul in care este tintuit. In citeva cuvinte, ne spune ca le este recunoscator medicilor care l-au readus la viata si ca se simte chiar bine. Dupa parerea barbatului, viata sa a fost un lung sir de necazuri, la care acum se mai adauga si faptul ca nimeni din familie nu-l accepta pentru a-l ingriji. "Tata nu ma primeste acasa. Nu este de acord sa stau cu el, pentru ca nu ne intelegem bine. De fapt, niciodata nu s-a interesat de mine. Cind eram mic, am fost ars si m-a lasat in spital de la trei ani pina m-am dus la scoala. Am trait in camin, pentru ca mama mea a murit, iar tata nu ma primea. Mai tirziu, tot in camin am stat; m-am casatorit la Buzau, am si doi copii, dar m-am despartit si am stat intr-un camin de nefamilisti. De cind sint in spital, tata nu a venit niciodata sa ma vada. Ma mai viziteaza mama vitrega, dar nu vor sa ma ingrijeasca acasa", ne-a spus Marin Dobre.
"Aici nu are ce cauta"
In apartamentul sotilor Dobre din blocul 7, cartier Viziru I, Dumitru, tatal lui Marin, ne-a spus scurt ca nu-l intereseaza soarta acestuia. Considerind drept un pacat al tineretii faptul ca l-a recunoscut pe baiat ca fiind fiul lui, Dumitru Dobre nici nu vrea sa auda de el. "Am trait in concubinaj cu mama lui si nici nu sint sigur ca este al meu. Dar, daca tot l-am recunoscut, asta e. Cind avea vreo doi ani l-am internat in spital si dupa aceea l-am dat la orfelinat. I-am facut mutatie la mine de gura sotiei, dar intotdeauna mi-a facut probleme. Venea beat, facea scandal, primea tot felul de amenzi de la Politie, dar aici a stat foarte putin. N-am fost la el la spital sa-l vad si nici nu ma duc. Mai merge sotia mea din cind in cind, dar eu nu vreau sa stiu de el. Aici nu are ce cauta. Sa-l ingrijeasca cine l-a accidentat, pe mine nu ma intereseaza."
Trist, dar adevarat, aceasta a fost reactia unui tata cind a aflat ca fiul sau este la ananghie si are nevoie de ingrijire, chiar daca acest lucru inseamna doar un pahar cu apa.
"Dobre a fost internat la Baldovinesti"
Dincolo de eforturile depuse pentru a-i salva viata lui Marin Dobre, medicii Spitalului Judetean nu au ramas insensibili la situatia sociala a acestuia. Cum bolnavul trebuie sa-si continue tratamentul pentru refacere, iar familia refuza cu inversunare sa-l primeasca acasa si pentru ca nu mai prezinta probleme care sa necesite tratament in spital, medicii s-au decis sa-i dea o mina de ajutor.
Dupa mai multe demersuri in acest sens, atit la Directia de Sanatate Publica Braila, cit si la Caminul-Spital din Baldovinesti cazul lui Dobre s-a rezolvat, cel putin pe moment. "Dobre a fost mutat la Baldovinesti si aceasta se datoreaza atit intelegerii pe care am gasit-o la conducerea unitatii respective, cit si implicarii Directiei de Sanatate Publica. Este o rezolvare temporara, dar pentru ca bolnavul sa poata fi tratat la Baldovinesti, are nevoie de un ajutor social, intrucit nu are nici un venit pentru a-si plati caminul", am aflat de la dr. Laurentiu Lupu. (Tudorita TARNITA)

Comentarii