S-a vindut jumatate din "Dunacor"

miercuri, 16 august 2000, 23:00
3 MIN
 S-a vindut jumatate din "Dunacor"

Investitorii au inceput sa se inghesuie sa cumpere active din "Dunacor" SA, ceea ce da sperante din ce in ce mai mari pentru reluarea activitatii de productie in halele fostului combinat chimic. Reticenta de la inceput a disparut, din ce in ce mai multe firme inscriindu-se la licitatiile de vinzare a activelor.
Ultima sedinta, desfasurata marti, a constituit un succes din punct de vedere al numarului de active vindute. Astfel, dupa cum ne-a declarat Tamas Laszlo, administratorul firmei lichidatoare "Euro Consulting Romania", au fost adjudecate 6 active, 5 dintre acestea exclusiv pentru activitatea de productie, chiar daca nu pe specificul pe care il aveau acestea pe cind functiona combinatul.
Astfel, au fost vindute atelierul de confectionat celofan – adjudecat de SC "Electron" Braila, atelierul reconditionari, din cadrul fabricii de celofirbra I – adjudecat de SC "Industrial Zinc Prod" Braila, magazia tehnica, fabrica de cord si fabrica de celofibra II – toate cumparate de "Pal" SA si instalatia de sulfura de carbon – de "Miorita Com " SRL Braila.
Singurul activ in care va fi reluata activitatea initiala este atelierul de produs celofan, firma "Electron" urmind sa diversifice gama de produse de ambalat. In atelierul reconditionari, firma "Industrial Zinc Prod", care are deja o fabrica de tabla laminata in Braila – urmeaza sa-si extinda activitatea, dechizind o a doua fabrica de tabla. "Pal" SA are in plan deschiderea unei sectii uriase de mobila, data fiind marimea celor trei cladiri adjudecate marti. Trebuie precizat ca magazia tehnica a fost scoasa, marti, din nou la vinzare, dupa ce initial fusese ajudecata de "Merona Holding" – din Elvetia – actionarul majoritar al "Pal" SA – care, insa, dat fiind faptul ca este o persoana juridica straina, nu putea avea si dreptul de proprietate asupra terenului – conform legilor in vigoare.
Singurul activ ce urmeaza a fi dezafectat este instalatia de sulfura de carbon.
21 de miliarde pina acum
Din vinzarea celor 6 active s-au obtinut 7,5 miliarde lei, pret care nu include si valoarea utilajelor si echipamentelor din interiorul fabricilor, cumparatorii adjudecind doar cladirile si terenul aferent acestora.
Tamas Laszlo a precizat ca pina acum s-a vindut circa 50-60% din totalul suprafetei de productie a "Dunacor", obtinindu-se, in total, 21 miliarde lei.
Cu aceasta suma se pot acoperi datoriile combinatului catre banci si o buna parte din cele catre bugetul de stat si bugetul local – care sint, in total, de 28 miliarde lei.
La cele 21 de miliarde urmeaza sa se adauge inca aproximativ 4 miliarde, suma pe care societatea o va obtine prin compensarea, din vinzarea Coloniei de la kilometrul 10 si a 2 camine de nefamilisti din oras ale "Dunacor" catre Primaria Braila.
"Consider ca, tinind cont de restul bunurilor si activelor care mai sint de vindut, se va acoperi intreaga datorie a «Dunacor» catre masa credala, care este de circa 100 miliarde lei. Deja avem oferte de cumparare si pentru alte mari active din combinat, unii dintre ofertanti intentionind sa continue aici activitatea pe care o desfasura «Dunacor», a mai spus sursa citata.
In noile fabrici care se vor deschide ar putea fi angajati citeva sute de oameni, un investitor brailean gindindu-se deja, in acest context, ca ar fi bine sa cumpere cantina combinatului. Urmatoarea licitatie de active ar urma sa aiba loc la inceputul lunii septembrie. (Mircea DOAGA)

Comentarii