Salvati "Salvarea"!

miercuri, 26 ianuarie 2000, 00:00
7 MIN
 Salvati "Salvarea"!

Serviciul de Ambulanta Judetean este pus la zid de ordinele aberante caree bulverseaza sistemul sanitar din Romania si care nu fac altceva decit sa frineze reforma.
Bugetul SAJ s-a redus, printr-un ordin recent, de la 4,5 la 2,5 la suta din incasarile Casei de Asigurari de Sanatate, existind riscul ca Salvarea sa nu mai poata asigura transportul bolnavilor decit intr-un numar restrins. Cum SAJ este un serviciu special, care implica prezenta cadrelor sanitare la domiciliul bolnavilor, nimeni nu stie inca cine va suporta consecintele in cazul in care apelurile nu vor fi onorate. Din cauza lipsei de bani, activitatea de tarnsport a bolnavilor se va reduce si vor fi eliminate transporturile nejustificate. Ce inseamna in Serviciul de Ambulanta transporturile nejustificate si cine va raspunde de consecintele pe care le vor avea astfel de masuri asupra bolnavilor ramine de vazut.
"Multe transporturi sint nejustificate"
In urma cu doua zile, dr. Bogdan Minescu, directorul Directiei de Sanatate Publica Braila, ne-a comunicat ca Serviciul de Ambulanta Judetean urmeaza sa primeasca mult mai putini bani din incasarile Casei Judetene de Asigurari.
"Potrivit unui ordin de ultima ora, procentul de 4,5 s-a redus la 2,5 din incasarile CJAS si, in aceste conditii, in afara de salarii, pentru SAJ va mai ramine o suma infima, punindu-se in prezent problema reducerii activitatii de transport a bolnavilor", am aflat de la dr. Bogdan Minescu.
Potrivit sursei citate, se vor reduce transporturile la domiciliu si cele nejustificate, astfel incit Salvarea sa se incadreze in sumele ce i-au fost atribuite.
Totodata, se are in vedere si elaborarea unui contract intre SAJ si unitatile sanitare din judet, prin care acestea urmeaza sa preia o parte din plati, in asa fel incit sa se mai rezolve o parte dintre problemele ce se vor crea datorita lipsei de bani.
Despre reducerea procentului destinat Statiei de Ambulanta Judeteana pina aproape de limita subzistentei, dr. Gheorghe Tudorache, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, ne-a spus ca este vorba despre un procent orientativ: "In loc de 4,5 se da 2,5, dar este un procent orientativ, de uz intern, care poate ajunge pina la 3,8 la suta din incasari."
Indiferent de natura sa, actualul procent are menirea de a reduce considerabil activitatea Statiei de Ambulanta, de a carei existenta atirna de multe ori soarta a mii de vieti omenesti. Prezenta ambulantei in cel mai scurt timp de la solicitare a devenit parte integranta a unei societati civilizate. Indiferent de natura apelului, salvarea ajunge la un bolnav si de doua-trei ori in aceeasi zi, daca este cazul, pentru ca menirea ei este de a salva. Dincolo de accidentele grave, de cazurile limita intre viata si moarte, sint si multe apeluri nejustificate. Multi dintre concetateni au insa impresia ca Salvarea este un fel de taxi pe care il poti suna ori de cite ori ai chef, si pentru o simpla migrena.
Realitatea este ca, de fiecare data, ambulanta se deplaseaza la fata locului pentru a acorda primul ajutor. De fiecare data, pentru fiecare transport, se consuma energie, se pun in miscare cadre sanitare, ambulante, sint necesare medicamente, oxigen. Nimeni nu poate trece cu vederea un apel catre Salvare, pentru ca nimeni nu-si poate lua responsabilitatea ca in urmatoarele clipe de la chemarea salvarii, bolnavului nu-i este din ce in ce mai rau.
Acum insa, cind totul se rezuma la procente, la economii care practic inseamna renuntari, care de multe ori afecteaza insasi conditia de om, se impune si reducerea numarului de bolnavi ce urmeaza a fi transportati cu salvarea.
Se impune reducerea numarului de salvari, pentru ca multe transporturi sint nejustificate. Numai la Spitalul «Gheorghe Marinescu» din Bucuresti s-au facut 90 de trimiteri pentru tomografie computerizata sau alte boli grave de cap si nu s-a confirmat nici un caz", am aflat de la dr. Gheorghe Tudorache.
Pentru a preintimpina astfel de situatii, in momentul de fata este necesar, pentru anumite investigatii sau confirmari de diagnostic, mult mai multe semnaturi si parafe medicale. Alaturi de semnatura medicului care recomanda trimiterea intr-un alt spital pentru investigatii, se impune semnatura sefului de sectie, a directorului de spital, a directorului Directiei de Sanatate Publica si a presedintelui Casei Judetene de Asigurari.
Toate acestea, pentru a veni in ajutorul omului bolnav, care isi achita asigurarile de sanatate si care toata viata a alergat dupa aprobari, dar si pentru a limita transporturile nejustificate ale Serviciului de Ambulanta.
"Salvarea este un serviciu special"
Fata de cele aratate mai sus, dr. Stefan Florin, directorul SAJ, ne-a spus ca nu a primit nici un act oficial, nici de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si nici de la Casa Nationala.
"Reducerea bugetului de la 4,5 la 2,5 a venit ca o bomba si am aflat intimplator acest lucru. Dr. Bogdan Minescu, directorul DSP, mi-a spus ca de acum voi primi 2,5%, adica 660 milioane lei pe luna. La SAJ insa, numai salariile inseamna 610 milioane lei. Daca mai adaugam 160 milioane lei lunar pentru benzina, 200 milioane lei pentru telefon, energie electrica, apa calda si rece, medicamente, oxigen, reparatii diverse, sint necesari un miliard doua sute pe luna pentru a functiona la limita, altfel SAJ nu poate functiona", am aflat de la dr. Stefan Florin.
Din spusele directorului SAJ, la aceste sume mai sint necesari bani pentru procurarea echipamentului, atit pentru medici, asistente, cit si soferi, care, in cel mai fericit caz, beneficiaza de cite un costum portocaliu specific ambulantei.
In plus, medicamentele s-au scumpit si oxigenul de asemenea, iar o masina de salvare nu se poate prezenta la un bolnav doar in vizita, fara strictul necesar. Practic, activitatea SAJ depinde de bolnavi si de spitale, iar medicii sau asistentele de pe salvare nu-si pot planifica activitatea cu o luna inainte sau sa stabileasca un diagnostic prin telefon.
"La fiecare chemare, salvarea trebuie sa ajunga la bolnav, pentru ca nimeni nu stie ce se poate intimpla si cit de grava este afectiunea respectiva. Nimeni nu poate sa-si ia responsabilitatea de a spune ca un apel reprezinta sau nu o urgenta pina nu merge la fata locului", ne-a spus dr. Stefan Florin.
In ultimele doua zile, un bolnav din Braila a chemat salvarea de sase ori si tot de atitea ori ambulanta s-a deplasat la domiciliul acestuia. Despre acest aspect, dr. Stefan Florin ne-a spus ca nimeni nu-si poate asuma responsabilitatea de a nu mai merge la acel bolnav. "Nimeni nu isi asuma un asemenea risc, pentru ca, daca dupa o nevralgie anticostala batrinul face un infarct sau un accident vascular si paralizeaza in doua ore, nu se stie cine raspunde. Nici la un astm bronsic in criza nu isi asuma nimeni riscul de a nu merge de doua-trei ori in aceeasi zi la un bolnav, daca acesta solicita salvarea din acelasi motiv. Trebuie retinut ca Salvarea este un serviciu cu totul special, pentru ca, pina nu ajunge medicul acasa la bolnav, sa vada despre ce e vorba, nu poate spune daca este sau nu urgenta", a precizat directorul SAJ.
Cu alte cuvinte, drumul cu salvarea oricum trebuie facut pina la domiciliul solicitantului, iar transportul trebuie platit.
Pentru bolnavii care solicita tomografie la Bucuresti, este aceeasi situatie, pentru ca si brailenii au dreptul sa li se faca o tomografie, daca exista suspiciuni si pot beneficia de posibilitatea unei interventii chirurgicale pentru a se vindeca. "Pentru limitarea acestora se cer acum mai multe semnaturi – de la medicul de salon, de la medicul sef de sectie, de la directorul spitalului, de la directorul DSP si presedintele CJAS, dar nu toti acesti medici sint specialisti in boala respectiva si orice refuz inseamna risc", am mai aflat de la dr. Stefan Florin.
"Exista posibilitatea unor co-plati, dar spitalele sint sarace"
In normele metodologice este insa prevazuta si posibilitatea unor co-plati a serviciilor SAJ pentru serviciile interdisciplinare. Pentru a transporta un bolnav de la un spital la altul in judet, sau de la Braila la Bucuresti, contravaloarea acestor deplasari ar trebui suportata de catre spitale.
Acestea, insa, se zbat in aceeasi saracie caracteristica tranzitiei care nu se mai sfirseste. "Situatia este similara si pentru bolnavii de dializa, atit cei din judet, cit si cei din oras care sint luati de acasa si transportati la spital si apoi din nou la domiciliu. Pentru toti acesti bolnavi nu am primit nici un ban pentru transportul pe care l-am efectuat. Daca in 1998 am mai primit niste bani, anul trecut SAJ nu a primit nici un leu din programul de dializa. Situatia este la fel si pentru transportul singelui la spitale, pentru care anul trecut am cheltuit 104 milioane lei pe transport, dar nu am primit nici un ban. In conditiile actuale, nu mai putem proceda in acelasi fel, pentru ca procentul de 2,5 nu ne mai permite", a mai adaugat dr. Stefan Florin.
Serviciul de Ambulanta Judetean se confrunta cu o astfel de situatie pentru prima data dupa ’89. "Cotata drept cea mai buna unitate din sistemul sanitar judetean, Ambulanta a incheiat anul 1999 fara nici o datorie si este singura unitate care a dat si cel de-al 13-lea salariu, pentru ca ne-am gospodarit bine si am facut economii, si, drept rasplata, acum ni se iau niste procente", a conchis dr. Stefan Florin. (Tudorita TARNITA)

Comentarii