Saracia electrica

joi, 19 august 1999, 23:00
3 MIN
 Saracia electrica

Mai mult de 35% dintre abonatii casnici ai Filialei de Distributie a Energiei Electrice (FE) Braila a CONEL au optat pentru tariful social, arata o statistica provizorie intocmita de conducerea filialei. Pina in prezent, au fost incheiate acte aditionale la contractele de furnizare cu circa 50.000 de abonati casnici din municipiu, din totalul celor circa 70.000, ne-a declarat Dinu Lungu, director general al SC "Electrica" – CONEL FE Braila. Din cei 50.000 de consumatori, peste 35% au ales tariful social, a aratat sursa citata, ceea ce reprezinta un numar de circa 18.000 de abonati.
"Numarul acestora este surprinzator de mare", considera directorul general FE Braila. Dinu Lungu crede ca singurul factor care i-a fortat pe oameni sa opteze pentru tariful social – care implica, teoretic, un consum lunar de energie electrica de cel mult 70 KWh – este saracia.
"Saracia i-a impins pe acestia sa aleaga tipul de tarif social, pentru ca multi dintre ei consumau, pina acum, mai mult de 70 KWh lunar. Oamenii si-au propus sa faca economie la cit mai multe, inclusiv la energia electrica, chinuindu-se sa consume cit mai putini KWh", spune Dinu Lungu.
Reamintim ca tariful social prevede un pret de 500 lei/KWh pentru primii 50 KWh consumati lunar si 1951 lei/KWh pentru ceea ce depaseste aceasta transa. Celalalt tip de tarif – standard – prevede un pret unic de 610 lei/KWh, plus un abonament lunar de 700 lei/zi.
Prin urmare, cei care au ales tariful standard vor plati 25.000 lei pe luna pentru un consum de 50 KWh, 44.510 lei pentru un consum de 60 KW si 64.020 lei pentru 70 KWh consumati. La un consum de 70 KWh, abonatul va plati cam aceeasi suma, fie ca alege tariful standard, fie pe cel social – circa 64.000 lei lunar. La peste 70 KWh pe luna, tariful standard este net mai avantajos. In cazul unui consum de 100 KWh/luna – considerat, in general, normal pentru o familie obisnuita – un abonat va plati 82.000 lei, daca alege tariful standard, respectiv 97.550 lei daca opteaza pentru cel social. Astfel, cei care aleg tariful social sint obligati, indirect, sa nu atinga un consum de 70 KWh lunar – fie vara sau iarna – pentru a plati mai putin decit daca ar fi optat pentru tariful standard. Asta inseamna ca abonatii care au ales tariful social – desi in mod normal, pina acum, consumau mai mult de 70 KWh lunar – vor trebui sa stea cu ochii pe contor si sa se limiteze in a mai consuma energie electrica atit cit ii este necesar.
Directorul general al F.E. Braila considera ca preturile la energia electrica nu sint chiar de speriat. "La un consum normal de 100 KWh pe luna, optzeci de mii de lei nu inseamna o suma covirsitoare. Daca se compara cu alte preturi, se va vedea diferenta", a adaugat acesta. De exemplu, o factura telefonica "obisnuita" depaseste cu usurinta 150.000 lei lunar, iar un abonament TV complet salta binisor peste 100.000 lei.
Directorul Dinu Lungu a precizat ca actiunea de incheiere a actelor aditionale cu consumatorii casnici continua, cei care nu au fost gasiti acasa cu ocazia primei citiri a contorului dupa data de 6 iunie (cind s-au pus in aplicare noile tipuri de tarife) urmind sa-si exprime optiunea cu ocazia celei de-a doua citiri efectuate de lucratorii CONEL. (Mircea DOAGA)

Comentarii