Stimulent de 26 miliarde de lei, ignorat de patronii braileni

joi, 09 august 2001, 23:00
6 MIN
 Stimulent de 26 miliarde de lei, ignorat de patronii braileni

La sfirsitul lunii iunie, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Braila a lansat un program de creditare din Fondul pentru plata ajutorului de somaj, conform Legii nr. 1/1991. Scopul acestei creditari este crearea de noi locuri de munca, dar, mai ales, reintegrarea profesionala a somerilor. Creditele se acorda intreprinderilor mici si mijlocii sau unitatilor cooperatiste, cu cel mult 249 de salariati. Pentru ca o societate comerciala sau unitate cooperatista sa poata beneficia de credite, trebuie sa desfasoare activitatea de baza in productie, servicii sau turism, iar cifra de afaceri anuala sa nu depaseasca 8 milioane de euro. Daca agentul economic realizeaza venituri si din activitatea de comert, acestea nu trebuie sa depaseasca 49% din totalul veniturilor.
De gestionarea creditelor, se ocupa Banca Comerciala Romana, iar dobinda perceputa este de 17,5% pe an, mult sub nivelul dobinzilor percepute pentru astfel de credite.
Agentii economici beneficiaza de credite pentru trei categorii principale de cheltuieli: finantarea stocurilor de materii prime si materiale; dotarea cu utilaje si echipamente; constructii necesare pentru desfasurarea obiectului de activitate. Un element care ar fi trebuit sa atraga agentii economici este acordarea unui credit de 50 milioane lei pentru fiecare loc de munca nou creat. Agentul economic are obligatia, prin contractul de creditare, sa angajeze, cu contract individual de munca, someri pe cel putin 50% din numarul locurilor de munca nou create, ca urmare a utilizarii creditelor.
De ce aceste fonduri se dovedesc a nu fi atractive pentru patronii braileni a fost o tema dezbatuta de Elena Chirulescu, director adjunct al sucursalei judetene a BCR, de Doinita Ciocan, director al AJOFM, si mediata de reporterii "Monitorului", in cadrul emisiunii "Monitorul pe unde", transmisa miercuri, in direct, la Radio "Kiss".
Drumul lung de la intentie la fapta
Daca, in momentul lansarii creditelor, erau inregistrate cereri de intentie, care depaseau 40 miliarde lei, pina in prezent, s-au concretizat doar trei, in valoare de 2,535 miliarde lei. Plafonul de creditare acordat Brailei este de 26 miliarde de lei, iar suma acordata pina acum este de doar 10% din acest plafon. Curios este ca, la festivitatea de lansare, se preconiza o cerere de suplimentare a acestor fonduri pentru Braila, considerindu-se ca plafonul initial este prea mic in raport cu nivelul somajului local. Data limita pentru consumarea plafonului de creditare este 31 decembrie 2001. Se pare ca agentii economici braileni nu sint interesati de angajarea somerilor, din moment ce, pina acum, nu si-au materializat intentiile de obtinere a creditelor.
Doinita Ciocan, directorul AJOFM, a declarat ca lansarea acestui program reprezinta o masura activa de protectie a somerilor. Ea a precizat ca agentia pe care o conduce a dorit demararea unui program activ de creare a locurilor de munca, deoarece programele pasive nu reprezinta solutia optima pentru diminuarea somajului brailean, care este extrem de accentuat. Prin programe pasive, ea a explicat ca se intelege plata ajutorului de somaj, ceea ce a creat cozi interminabile la ghiseele postei si ale agentiei. "Acesta solutie s-a dovedit nepractica, deoarece se desfasoara pe o perioada extrem de scurta si nu rezolva problema reintegrarii profesionale a somerilor", a declarat Doinita Ciocan.
Pentru mediatizarea programului, directoarea AJOFM a participat la intilniri cu agentii economici din municipiu si judet, unde a primit numeroase solicitari pentru acest credit. Ea a subliniat faptul ca acest credit este adresat si firmelor nou infiintate de someri, care pot beneficia de anumite facilitati. Ciocan a precizat ca, desi aceste firme beneficiaza de facilitati, ele trebuie sa indeplineasca si normele BCR. Elena Chirulescu, directorul adjunct al sucursalei brailene a BCR, a mentionat ca institutia pe care o conduce a considerat necesar sa vina in intimpinarea agentilor economici, pentru a se face economie de timp. De aceea, banca urmareste, in paralel, documentatia depusa de solicitanti, pentru a se elimina eventualele neintelegeri provocate de un raspuns negativ din partea acestei institutii finaciare, in momentul in care AJOMF preda bancii, spre studiere si aprobare, aceasta documentatie.
Vacanta i-a impiedicat pe patroni sa isi elaboreze documentatia pentru obtinerea creditarii
Directorul AJOFM a declarat ca agentii economici si-au motivat intirzierea materializarii cererilor de creditare, prin faptul ca sint in curs de completare a documentatiei. Reprezentantii BCR si ai agentiei au fost de acord ca aceasta documentatie este extrem de stufoasa si de costisitoare, intrucit sint compatibile cu normele de creditare europene, ceea ce determina intirzieri in depunerea ei. Ambele institutii nu sint abilitate sa ofere consultanta agentilor economici, ceea ce ii determina pe acestia sa apeleze la firme private sau persoane particulare competente, spre a intocmi documentatia necesara. "Consultanta pe care o primesc acestia costa foarte mult", a declarat directorul adjunct al BCR Braila.
Elena Chirulescu a spus ca, pina in prezent, toate documentatiile care au ajuns la banca au fost studiate si aprobate, nemaiexistind nici o documentatie in lucru. Ea a precizat ca a existat un caz in care cererea de creditare a fost respinsa, pentru ca documentatia nu prevedea ca veniturile obtinute din comert sint sub 49% din totalul veniturilor obtinute. "Ulterior, documentatia a fost completata, iar creditul a fost aprobat", a spus aceasta.
"O problema care ii determina pe agentii economici sa renunte la creditare este cea a garantiilor si a avansului", a declarat Elena Chirulescu. Exista anumite mentalitati care ii impiedica pe acestia sa depuna, ca garantie, locuintele personale, iar planul de afaceri al firmei nou infiintate nu poate fi acceptat drept garantie, a mai precizat directorul adjunct al BCR.
Doinita Ciocan a justificat numarul scazut de cereri inregistrate prin faptul ca majoritatea patronilor sint in vacanta. Ea si-a exprimat parerea ca o afacere nu ia niciodata vacanta, iar cei interesati ar trebui sa se grabeasca si sa renunte la concedii. Directorul AJOFM a spus: "Nu trebuie sa fim pesimisti. Noi preconizam ca, la sfirsitul acestei luni, inceputul lunii septembrie, se va inregistra o crestere semnificativa a numarului de solicitari pentru creditare si speram sa putem epuiza fondurile alocate pentru Braila."
Firmele care au lucrat "la negru" nu beneficiaza de credite
Elena Chirulescu a declarat ca una dintre conditiile impuse de normele bacii este ca firmele solicitante sa nu fi lucrat in pierdere – o conditie imposibila pentru jumatate din firmele brailene, care, nedorind sa plateasca impozitele la stat, au declarat ca nu au profit, ba chiar ca lucreaza in pierdere. "Din totalul de peste 13.000 firme brailene, doar 6.224 dintre acestea lucreaza in profit", a declarat Doinita Ciocan. Multe firme disponibilizeaza personalul dupa bunul lor plac, motiv pentru care nu pot accesa aceste credite, deoarece una dintre conditii este ca, in ultimele 12 luni, firma solicitanta sa nu fi disponibilizat nici o persoana. Directorul AJOFM a spus ca au existat cazuri in care documentatia putea fi intocmita perfect, dar conditia nedisponibilizarii nu era indeplinita, motiv pentru care, firmelor in cauza, le-a fost refuzata creditarea.
Elena Chirulescu a precizat ca normele BCR, de reglementare a creditelor, au beneficiat de modificari. Aceste modificari se refera la restrictia de acordare a unui credit pentru firmele nou infiintate, altele decit cele constituite de someri. Restrictia a fost anulata, iar aceste firme pot primi credite, in baza Legii nr. 1/1991, cu un cuantum de 12 ori mai mare decit valoarea capitalurilor proprii. Aceste capitaluri proprii reprezinta capitalul social al firmei si aporturile intreprinzatorilor. Avind in vedere ca valoarea capitalului social este de 2 milioane de lei, iar contributiile patronilor nu pot fi prea mari, suma acordata ar putea trece cu putin peste 24 milioane lei. In acest sens, BCR a venit in intimpinarea IMM-urilor, hotarind ca valoarea creditelor sa fie de 30 de ori mai mare decit cuantumul capitalurilor proprii, pentru firmele care au un capital cuprins intre 2 si 5 milioane lei. Pentru firmele care au capitaluri proprii de pina la 50 milioane lei, valoarea creditului poate fi de 20 de ori mai mare decit valoarea acestor capitaluri.
O alta noutate este faptul ca pot fi acordate doua credite: unul pentru capitalul de lucru si un credit pentru finantarea investitiilor. O alta facilitate acordata de banca este posibilitatea de a contracta alte creditari, dupa rambursarea celor initiale. Pentru noua creditare, este necesara reintocmirea documentatiei si reluarea circuitului: depunerea acesteia la AJOMF, discutarea in Comisia Consultativa si, apoi, inaitarea ei catre BCR.
Doinita Ciocan a apreciat ca binevenite aceste modificari, deoarece au existat solicitari, la AJOFM, in acest sens. Pentru a inlatura eventualele acuze ca BCR sau agentia ar pune "bete in roate" agentilor economici, reprezentantii institutiilor implicate au precizat ca se lucreaza pe niste norme clare, ale caror conditii trebuie respectate.
In concluzie: balonul se afla in terenul IMM-urilor, de la care se asteapta mai multa initiativa. Aceasta poate conduce la scaderea procentului de 13,1%, pe care l-a inregistrat, in luna iulie, somajul brailean. (Dragos VASILE)

Comentarii