Unda de poluare va fi anuntata cu sirenele de alarma

marți, 22 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Unda de poluare va fi anuntata cu sirenele de alarma

Cind unda de poluare va intra pe teritoriul judetului Braila, in toate localitatile riverane Dunarii se va da semnalul de dezastru cu sirenele de alarma. "Populatia trebuie sa stie ca nu e vorba de un exercitiu. In momentul in care se vor auzi sirenele de alarma trebuie evitat orice contact cu apa din Dunare. Apa provenita din fluviu nu va mai fi bauta, folosita la imbaiere sau la adaparea animalelor", ne-a declarat locotenent colonelul Mircea Vulpe, din cadrul Inspectoratului Judetean de Protectie Civila.
Sirenele vor suna insa doar in cazul in care concentratia de cianura din apa va depasi limita admisa. Pentru stabilirea nivelului poluarii, incepind de astazi sint prelevate probe cu doua laboratoare mobile: unul al Sistemului de Gospodarire al Apelor, care i-a probe de la marginea judetului si unul al Directiei de Sanatate Publica, ce se afla la Gropeni. Dupa ce unda de poluare va depasi zona judetului nostru, se va da semnalul de incetare a crizei tot cu sirenele de alarma.
Daca va fi cazul, apa potabila va fi distribuita in municipiul Braila, conform unui program prestabilit. Ieri, se faceau stocuri in rezervoarele orasului.
Duminica, unda de poluare ajunsese la Bechet. Acolo se constatau depasiri ale concentratiilor de cianuri din apa de 10-20 de ori fata de limita admisibila. Apele poluate se intind pe o distanta de 80 de kilometri si inainteaza cu 4,5 km/h.
Incepe o supraveghere stricta a apei
Directia de Sanatate Publica va lua toate masurile necesare pentru ca toate unitatile sanitare din judet sa-si faca rezerve de apa pentru preintimpinarea unor probleme generate de poluarea apelor Dunarii cu cianuri, ne-a asigurat ieri dr. Bogdan Minescu, directorul DSP. Potrivit sursei citate, in judetul Braila a inceput o supraveghere stricta a apelor Dunarii, in sensul ca Apele Romane fac dozari de cianuri in amonte, la intrarea fluviului pe teritoriul judetului, cu o statie mobila, iar Directia de Sanatate Publica face dozari la Gropeni.
Precizind ca inainte de ziua de miercuri nu vor fi probleme cu cianurile la Braila, dr. Minescu ne-a spus ca apa urmeaza sa fie rationalizata, intrucit posibilitatile de stocare sint limitate. "DSP va lua masurile necesare pentru a limita numarul de internari in spitalele brailene, astfel incit fiecare unitate sa-si faca rezerve de apa. Trebuie sa vedem ce facem cu dializa, pentru ca acolo exista un flux permanent si va trebui ca rezerva de apa a spitalului sa fie folosita in acest sens", a precizat dr. Bogdan Minescu, adaugind ca Primaria va asigura aprovizionarea periodica a spitalelor cu cisterne, pentru refacerea stocurilor de apa.
"Trebuie sa atentionam unitatile de alimentatie publica si colectivitatile sa respecte cu strictete regulile de igiena si sa-si reduca activitatea doua-trei zile, ca sa nu existe posibilitatea de dare in consum a unor alimente necorespunzatoare", a mai spus directorul DSP.
Asigurindu-ne ca in Braila activitatea spitalelor se va desfasura in continuare fara dificultati, dr. Minescu ne-a mai informat ca astazi dimineata, la sediul DSP va avea loc o intilnire cu factorii de conducere ai tuturor spitalelor, care urmeaza sa analizeze situatia poluarii Dunarii cu cianuri potrivit unei supravegheri stricte. (Florentin COMAN, Tudorita TARNITA)

Comentarii