Viile "Vinalcool" scapa de un necaz si dau de altul

joi, 13 mai 1999, 23:00
3 MIN
 Viile "Vinalcool" scapa de un necaz si dau de altul

"Vinalcool" a preluat in arenda 65 ha de vie la Gemenele, 30 ha la Gradistea, 120 ha la Ulmu si Ciresu, 125 ha in zona Bertesti-Cuza Voda-Spiru Haret si 250 ha ale fostului IAS "Dropia" Insuratei. Societatea, ce asigura absolut toate lucrarile pe propria cheltuiala, preda proprietarilor, persoane fizice, primarii sau unitati agricole, o cota de 18-20% din productia de struguri la hectar, sau echivalentul in vin ori bani.
Din cele aproximativ 600 ha, au fost atinse de bruma doar 15 ha la "Dropia" si 7 ha la Bertesti, portiuni de pe care la toamna nu se vor mai obtine struguri. "Din fericire, ne-am asigurat din timp toata suprafata de vie, astfel ca ne vom recupera pagubele. Oricum, si portiunile calamitate vor beneficia in continuare de toate lucrarile de care are nevoie o vie, astfel ca la anul sa isi poata reveni si sa produca in continuare", ne-a declarat Mihai Mustata, directorul "Vinalcool". Butucii de vie afectati de frig sint amplasati in marginea unor paduri. Din pacate, viile nu sufera doar din cauza brumei, ci si datorita ploilor excesive din aceasta primavara. Umezeala a provocat o imburuienare abundenta a viilor de la Ulmu.
Zilieri cu contracte de munca
"Motivind ca vrea sa combata munca la negru, DGMPS ne obliga sa ne angajam zilierii cu contract de munca. Acestia lucrau pina acum la noi in baza unor conventii", ne-a declarat directorul Mustata. Conform spuselor sale, DGMPS sustine ca face asemenea demersuri in beneficiul zilierilor, dar de fapt este vorba doar de o modalitate de a impozita in plus "Vinalcool"-ul. Lucratorii respectivi sint in marea lor majoritate tigani din alte judete, care si-au facut un mod de trai din a munci in viile brailene jumatate din an. "Sint oameni simpli care nu si-au facut in viata lor o injectie si pe care eu nu-i vad venind in Braila sa-si faca analize pentru a se incadra. In plus, e foarte dificil pentru noi sa-i angajam, in conditiile in care avem nevoie de ei citeva zile da, citeva zile nu, in functie de cit de prielnica e vremea pentru lucrul in vie", ne-a spus Mihai Mustata. Tiganii in cauza au propriul mod de organizare, sefii lor avind atributii de bulibasa. Sint ani de cind ei lucreaza, de primavara pina toamna, in viile brailene, fiind totusi multumiti de conditiile precare in care sint cazati si de masa ce li se ofera zilnic.
In doua saptamini, sustine Mihai Mustata, "Vinalcool" ar trebui sa se conformeze cererii DGMPS si sa isi angajeze zilierii. In actuala campanie agricola, unitatea a avut nevoie de 400 de lucratori sezonieri, dintre care 40 sint veniti din Republica Moldova, 40 sint braileni get-beget iar restul sint tigani. Daca nu se va ajunge la un acord in ce priveste angajarea lor, viile ar putea ramine nelucrate.
Fiindca i se vinde vinul destul de bine, "Vinalcool" a reusit sa scoata in primul trimestru din ’99 un profit net de 498 milioane lei, la o cifra de afaceri de cinci miliarde lei. Usorul avint pe care l-a luat unitatea este insa foarte fragil. "Daca incheiem contracte cu zilierii, costurile de productie se vor dubla din cauza impozitarii mai mari. Oricum, am platit doua miliarde lei la bugetul de stat numai pentru TVA si accize, niste impozite exagerate", ne-a zis directorul Mustata.
"Vinalcool" apartine acum angajatilor sai. PAS-ul a preluat 51% din actiunile societatii, 10% din actiuni apartin cuponarilor iar 39% Fondului Porprietatii de Stat. Actionarii majoritari au de achitat acum o datorie mai veche catre buget, de zece miliarde lei, daca se iau in calcul penalitatile de intirziere sau de 4 miliarde, daca penalitatile se vor anula, asa cum se spera. (Florentin COMAN)

Comentarii