Ce nu s-a vazut la Sarbatorile Iasului

marți, 16 octombrie 2007, 01:25
5 MIN
 Ce nu s-a vazut la Sarbatorile Iasului

 

 Marele concert anuntat pentru data de 14 octombrie a debutat cu intirziere, iar spectacolul sustinut de Al Bano a inceput dupa ce spectatorii asteptau deja de trei ore. Daca Al Bano trebuia sa concerteze o ora, pina la 21, in realitate artistul italian a urcat pe scena la ora 23 si a plecat la miezul noptii.

 "Al Bano credea ca este un concert dedicat lui"

Primarul Gheorghe Nichita a recunoscut ieri citeva din probleme. „Cind ai un invitat de acest gen, trebuie sa stii anumite lucruri. Noi nu le-am stiut, si nici firma de impresariat, care ar fi trebuit sa le cunoasca. Al Bano a venit direct de la un concert de la Roma. Nu a avut cursa decit spre Bacau", a declarat Nichita.

El a mai spus ca, la un moment dat, inainte de a sustine concertul, italianul a avut nevoie de ingrijiri medicale. Mai mult, la hotelul in care a fost cazat Al Bano a fost chemata o ambulanta.

Reprezentantii Primariei sustin insa ca artistul nu a avut nevoie decit de asistenta medicala pentru un tratament pe care il urmeaza. „Noi nu stiam ca trebuie sa avem pregatita asistenta medicala. A mai fost o problema legata de faptul ca Al Bano credea ca este un concert dedicat lui, nu ca vine sa cinte la sarbatorile orasului. Va trebui sa fim mai bine pregatiti. Imi pare rau ca nu toata lumea a putut sa vada concertul. Erau 25.000 de oameni la artificii", a afirmat Nichita.

Dupa focul de artificii, anuntat la ora 21, dar pornit in jurul orei 21.30, majoritatea iesenilor au plecat spre case. Astfel, Al Bano a cintat doar pentru citeva mii de persoane.

Final ratat al focurilor de artificii

Chiar daca nu a stat foarte mult la Iasi, cintaretul italian a avut mai multe pretentii. Astfel, organizatorii sustin ca Al Bano a cerut sa fie mutat de la Hotel Moldova la Hotel Traian, iar in camera sa fie doua sticle de Chivas Regal. Italianul a vizitat ieri si Palatul Roznovanu.

„Era in drum spre Aeroport, dar s-a intors. A venit impreuna cu fiica lui. I-am facut cadou o icoana cu chipul lui Iisus, sa isi aminteasca de Iasi. I-am oferit si un album si o placheta cu Sarbatorile Iasului. De la el am primit CD-uri cu muzica lui", a explicat Nichita.

Primarul s-a declarat nemultumit si de finalul focului de artificii. Astfel, la sfirsit, au existat citeva artificii care nu au pornit sincronizat. In locul unui final „in forta", iesenii au privit la citeva explozii izolate.

Reprezentantii Primariei au comunicat ieri si numele persoanei care a cistigat premiul de cel mai bun cunoscator al Iasului. Ionut Cristian Baciu a fost declarat cistigator al concursului „Recunoasteti Iasul". El a recunoscut sase monumente din municipiu, cu ajutorul unor fragmente de fotografii. Pentru aceasta, Baciu a primit un premiu de 700 lei brut.

Cu 50% mai multe gunoaie

Sarbatorile au adus venituri suplimentare regiei de transport. Astfel, in perioada 1-14 octombrie, sumele rezultate din incasari s-au ridicat zilnic la aproximativ 130.000 lei.

Confom celor precizate de reprezentantii RATP, in perioada 1-14 septembrie, veniturile rezultate din vinzarea tichetelor de calatorie au variat intre 95.000 si 100.000 lei. „In ce priveste incasarile zilnice, cresterea a fost de aproximativ 32%. Acum si in luna martie inregistram cele mai mari venituri din vinzarea biletelor si abonamentelor de calatorie", a declarat Maricel Gherca.

In ziua concertului, iesenii au lasat in urma cu 50% mai multe gunoaie decit intr-o zi normala. Ambalaje din PET, cartoane, hirtii, asa arata duminica seara Piata Palatului, bulevardul A. Panu, dar si esplanada Halei Centrale.

„Daca intr-o zi normala ridicam in jur de 3.200 mc de deseuri menajere, duminica s-au luat 5.000 mc. In toate zilele sarbatorilor au fost colectate mai multe gunoaie decit in mod normal. Cred ca in total pentru ultimele cinci zile ale sarbatorilor s-au ridicat in jur de 20.000 mc de deseuri. Noi am lucrat in aceasta perioada cu 600 – 650 de muncitori", a explicat Ion Apostol, directorul de la Salubris. El a mai spus ca strazile au fost spalate cu 2.500 de litri de sampon de crizanteme si brad.

Ultimele ore cind credinciosii mai pot atinge moastele Sf. Ioan Gura de Aur

Ultimii pelerini s-au inchinat ieri la moastele Sf. Parascheva si ale Sf. Ioan Gura de Aur. Desi numarul lor a scazut mult comparativ cu ziua de duminica, credinciosii tot au asteptat citeva ore pina sa le vina rindul la atingerea moastelor. Astfel, ieri la amiaza, pelerinii abia sositi la Iasi trebuiau sa se aseze la rind tocmai pe strada Uzinei.

„Am venit acum sperind ca nu mai este asa aglomerat. Eu sint bolnava, si nu pot sta mult in picioare. Sper ca in citeva ore sa ajung sa ma inchin si eu la Cuvioasa si la Sf. Ioan Gura de Aur", a spus Safta Moisa, venita din judetul Suceava.

Ieri-seara, in jurul orei 22, moastele celor doi sfinti au fost reintroduse in Catedrala Mitropolitana. Mutarea sfintilor s-a facut in cadrul unei ceremonii speciale, care a cuprins si o procesiune cu sfintele moaste in jurul Catedralei Mitropolitane, de pe Poarta „Sf. Parascheva pe bulevardul Stefan Cel Mare si din nou la Mitropolie, prin poarta „Sf. Andrei".

Tot ieri, PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a participat la Simpozionul „Sf. Ioan Gura de Aur", organizat in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae".

Alaturi de IPS Serafim, Mitropolit de Stagon si Meteora, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, PS Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului, PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos, si PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, PF Daniel i-a binecuvintat pe profesorii si studentii din cadrul facultatii, felicitindu-i in acelasi timp pentru munca depusa in slujba teologiei.

Credinciosii se vor mai putea inchina la moastele Sf. Ioan Gura de Aur pina astazi la ora 10.30, cind este programata plecarea delegatiei Bisericii Ortodoxe din Grecia, care va duce sfintele moaste inapoi la Manastirea Varlaam, de unde au fost aduse la Iasi.

Comentarii