Cei mai mici inventatori

luni, 06 septembrie 2010, 11:34
5 MIN
 Cei mai mici inventatori
Elevul Dorin Popa si robotelul sau

O casa speciala pentru artisti, Piramida – centru de terapie energetica, robotul pentru finisaje exterioare, nanorobotul, arcusul lui Paganini sau sala de sport antizapada sint doar citeva dintre nascocirile unor copii pasionati de inventica de la Iasi care, cu sprijin financiar adecvat, ar putea fi cu succes brevetate. Micii inventatori au gasit la Palatul Copiilor sprijin si indrumare pentru a-si putea stimula creativitatea. Doi profesori tin de mai bine de 30 de ani in mina destinele acestor tineri talentati care, chiar si dupa ce depasesc virsta inocentei, revin cu placere la Palat pentru a lucra la inventiile lor. Zecile de diplome, medalii si trofee de pe peretii cladirii din strada Saulescu stau ca dovada a talentului si dedicatiei micilor inventatori care participa anual la concursurile si saloanele de profil, atit in tara, cit si in strainatate.

Fructe pastrate in piramida

Andreea Calin vine din clasa a cincea la cercul de constructii de machete din cadrul Palatului Copiilor. A participat anul acesta la Salonul Inventica 2010 cu o inovatie care i-a incintat pe participanti: Piramida – centru de terapie energetica. "Fetele sint mereu preocupate de frumusete, de ingrijirea pielii; mie imi place egiptologia. De aceea am ales sa realizez o creatie care sa tina de acest lucru", spune tinara. Coordonata de Gheorghe Colbu, unul dintre profesorii care ii indruma pe micii inventatori, tinara a realizat piramida. In centrul acesteia este asezata o platforma pe care pot fi puse diferite alimente. "Orice aliment pus acolo isi pastreaza proprietatile si este mult mai bun. Asa s-au pastrat si mumiile egiptene. Noi am incercat cu un mar. Dupa trei zile in piramida nu era stricat si avea un gust mult mai bun", spune Andreea. Nanorobotul este o alta inventie a echipei din care a facut parte tinara. Are doar trei milimetri si ar putea fi folosit in operatiile minim-invazive. "Este folosit in operatiile fara bisturiu. Are doua motoare, unul cu care merge inainte, si altul pentru mers inapoi. Se introduce laparoscopic in organism", explica tinara. Este dotat cu o camera video, laser pentru cauterizare, o rezerva de antibiotic, cu sistem de propulsie si de dirijare. "Ideea initiala i-a venit unui copil de aici. Unul dintre parintii sai era medic si au avut un caz, o fetita care avea nevoie de o interventie cu un astfel de aparat. In Romania nu era disponibil, asa ca fetita a trebuit sa mearga la operatie in Germania", explica profesorul Gheorghe Colbu. De altfel, multe dintre inventiile tinerilor de la Palatul Copiilor se nasc tocmai dintr-o necesitate sau o lipsa pe care ei sau profesorii coordonatori o descopera in viata de zi cu zi.

Ajutor pentru constructori

Robotul pentru finisaje exterioare este o alta inventie care, daca ar primi finantarea corespunzatoare, ar putea usura considerabil munca in domeniul constructiilor, care ar elimina schelele. Cu ajutorul unei macarale si a unei perechi de scripeti acesta ar putea ajunge la etajele superioare ale unei cladiri pentru a finisa lucrarile la pereti. Poate fi comandat si de la un calculator, iar daca i se schimba capatul la care este atasat modulul de finisare, poate fi folosit si la spalatul geamurilor. "Aparatul poate fi folosit pe orice fel de teren. Macheta pe care am realizat-o este complet functionala", spune Sorina Gheata, unul dintre membrii echipei care a realizat robotul. "Casa din vis" este, dupa cum ii spune si numele, o inventie luata parca din visele artistilor. "Este o casa speciala pentru pictori, pentru sculptori. Pusa pe o platforma, aceasta se orienteaza dupa soare, intocmai ca floarea-soarelui, pentru ca artistii sa aiba lumina naturala de care au nevoie", explica Diana Atasiei, unul dintre membrii echipei care a creat ingenioasa inventie. A lucrat timp de o saptamina alaturi de doi colegi. „Ei s-au ocupat de partea mecanica, eu de design", spune tinara.

"Imi place sa am in casa lucruri facute de mine"

Una dintre inventiile mai vechi realizata de copiii de la Palat este "arcusul lui Paganini". "Paganini avea o infatisare mai aparte. Avea miinile mai lungi si pentru a cinta avea nevoie de un arcus mai lung, cam cit unul normal si inca jumatate. El a si scris citeva melodii care nu pot fi interpretate cu un arcus normal, de aceea ne-am gindit sa venim in sprijinul interpretilor de azi cu aceasta inventie care este actionata de o baterie. Concret, se substituie, astfel, lungimea arcusului", explica profesorul Colbu. Sala de sport cu sistem de deszapezire este o inventie care a venit dintr-o idee proprie a echipei de copii de la Palat. "Au vazut la televizor cum tavanul unei sali de sport aproape s-a prabusit peste elevi din cauza greutatii zapezii si au venit dupa aceea la mine cu aceasta macheta", povesteste profesorul. Aceasta are un sistem de incalzire inglobat in acoperis. Daca greutatea stratului de zapada este prea mare, un senzor declanseaza sistemul de incalzire care o topeste. Profesorul Remus Pantelimonescu este cel care ii coordoneaza pe tinerii inventatori care sint pasionati in special de partea mecanica, la cercul de automatizari. Dorin Popa, un tinar pasionat de roboti, si Alexandru Cohal sint cei mai harnici elevi ai sai, prezenti aproape la toate concursurile de inventica din ultimii ani. In camera mica si plina de cipuri, circuite, becuri si baterii Alexandru lucreaza la un aparat pe care il va lua acasa, un ceas de perete cu leduri. Aceasta nu este prima inventie proprie pe care tinarul o utilizeaza in casa. El este "veteranul" cercului de automatizari, fiind elev in clasa a XII-a. „Invat pas cu pas cum sa fac ceasul si imi place mult sa am in casa lucruri facute de mine", spune tinarul.

"Inventica e ca un sport"

Gheorghe Colbu si Remus Pantelimonescu sint de mai bine de 30 de ani profesori la Palatul Copiilor. Generatii intregi de tineri inventatori pasionati au avut parte de indrumarea lor, iar unii dintre ei inca mai revin aici chiar si dupa ce depasesc statutul de "copii". "Am un elev, inca ii mai spun elev, Catalin Ion, care a terminat masteratul, are 38 de ani si vine din clasa a cincea aici. Ii place", spune profesorul Pantelimonescu. Marea problema cu care se confrunta cei de la cercurile de inventica este insa lipsa interesului autoritatilor si, implicit, a finantarii. "Am fost «amenintati» de multe ori cu punerea in practica a inventiilor. Doritori au existat, dar totul se sfirseste atunci cind vine vorba despre bani", spune si Gheorghe Colbu. Cu toate acestea, cei doi nu se lasa descurajati. Vor indruma in continuare copiii talentati pe calea inventicii pina cind va veni timpul sa se pensioneze. Stiu ca in orice moment una dintre inventiile lor, nefiind brevetata, poate fi preluata de catre altcineva, dar nu doresc sa renunte la pasiunea lor. „Inventica e ca un sport. Trebuie sa-l practici zi de zi", spune Gheorghe Colbu.

Comentarii