Cele mai periculoase rute din Iasi

miercuri, 21 iunie 2006, 00:51
3 MIN
 Cele mai periculoase rute din Iasi

Traseul 28 este spaima iesenilor din cauza hotilor care fura din buzunare. Aceasta este concluzia unui sondaj facut de IPJ Iasi, in care iesenii si-au spus parerea despre siguranta lor in mijloacele de transport in comun. Potrivit aceluiasi sondaj, aproximativ 43% dintre cei intrebati au fost victime sau martori ai furturilor din buzunare. Iesenii inclusi in sondaj au indicat intervalul orar 15 – 20 ca fiind cel mai periculos pentru integritatea lor, indiferent de motiv. Oamenii vad aglomeratia, comportamentul celorlalti si stilul de condus al soferilor ca fiind vinovate de stresul lor zilnic al transportului. Intrebati despre eficienta politistilor in protejarea calatorului, doar 9,3 % dintre cei inclusi in sondaj au dat nota zece oamenilor legii.
Cei 300 de ieseni „luati la intrebari“ de politisti au indicat in proportie de 96% ca traseul 28 (Alexandru – Copou) este cel mai periculos. In clasament urmeaza liniile 14 (CUG – Copou) si 42 (Tudor – Copou). Politistii gasesc ca singura explicatie pentru „suprematia“ lui 28 aceea ca, desi s-au introdus autobuze pe aceasta ruta (care circula adesea goale), calatorii aleg tot maxi-taxi-urile, unde aglomeratia este mare. „Merg si mai repede, ii opresc unde vor si ii iau de unde vor“, arata politistii de ce maxi-taxi-urile 28 sint preferate de calatori, chiar daca sint arhipline. Tot ei au mai comentat ca, in aceste conditii, aglomeratia ar duce la o crestere a numarului de furturi din buzunare. In ceea ce priveste pozitia traseului 42, aceasta se explica, sustin politistii, prin prezenta studentilor care adesea reprezinta tintele preferate ale hotilor de buzunare. Tot in acest sondaj, politistii au aflat ca 43% dintre cei intrebati au fost victime sau martori ai furturilor din buzunare. Numai ca in momentul cind au asistat la comiterea infractiunii, doar 7% dintre ei au intervenit, si doar 1% au ajuns la politie cu victima ca martori. Intrebati care sint trasaturile caracteristice ale transportului din Iasi, iesenii au indicat aglomeratia (89%), furturile din buzunare (69%) si violenta verbala (69,7%) a calatorilor.
„Trebuie sa corectam mai ales cresterea infractionalitatii de la inceputul anului“
Ruta in care se aud cel mai des certuri intre pasageri si injuraturi este traseul 5 (Dacia – Zona Industriala). „Aici sondajul a indicat ca exista cel mai mare risc de agresiune verbala“, a spus comisarul sef Liviu Zanfirescu, seful IPJ. In materie de imbrinceli, ruta care incepe in Tirgu Cucu si duce spre Metro (traseul 20) a iesit „invingatoare“. Iesenii resimt intervalul orar 15 – 20 ca fiind cel mai nesigur pentru ei. Politistii pun aspectul pe seama afluxului ridicat de persoane care se intorc de la serviciu, cind dupa o zi de munca scade atentia si nervii se incing. Increderea in protectia oferita de politie este scazuta. Doar 9,3% au declarat ca politia este eficienta, 46% oarecum eficienta si 44,3% au raspuns ca oamenii in uniforma au o activitate ineficienta.
„Perceptia negativa asupra activitatii politiei vine pe fondul lipsei de actiuni in continuitate din trecut. Acum, cind identificam o problema fierbinte, facem actiuni repetate, de exemplu la furturi din buzunare. Trebuie sa corectam mai ales cresterea infractionalitatii de la inceputul anului“, a incheiat seful politiei iesene.
800 de soferi de maxi-taxi au de achitat amenzi intr-o luna de 450 milioane lei
Peste 800 de soferi de maxi-taxi au fost amendati din februarie. Dintre cei sanctionati, 586 circulau in oras si 253 pe rute intra si interjudetene. Dintre cei controlati in trafic transportind persoane in municipiu si sanctionati, 45 nu aveau atestat de transport persoane, 75 aveau mai multi calatori decit locuri, iar 60 conduceau microbuze cu defectiuni tehnice. Au mai fost amendati 56 de soferi de maxi-taxi pentru depasirea vitezei si 88 pentru oprire intre statii. Cei care transportau calatori in afara Iasului au fost amendati de 91 ori pentru ca transportau peste numarul admis de persoane. „Foarte grav ni se pare faptul ca 59 dintre sanctiuni s-au aplicat pentru defectiuni tehnice, in conditiile in care sint mai putini transportatori decit in oras „, a afirmat comisarul sef Liviu Zanfirescu, sef al IPJ Iasi. Autoritatile au taiat amenzi in valoare de aproximativ 370 milioane lei, in 10 actiuni care au avut loc in municipiu. Pe rutele din afara orasului, amenzile au adus la buget 80 milioane lei.

Comentarii