CET trece la privati pina la iarna

Subtitlu

joi, 30 iunie 2011, 13:02
3 MIN
 CET trece la privati pina la iarna
Importanta delegatie coreeana a fost ieri la Primarie

Primarul Gheorghe Nichita sustine ca actuala organizare de la CET nu va rezista pina la iarna, dind asigurari ca, in viitorul sezon rece, termocentrala va fi gestionata de un investitor privat.

Este prima data cind edilul da termene clare legate de atragerea unui partener privat la CET. Dupa francezii de la Dalkia, ieri au fost purtate discutii legate de soarta CET cu reprezentantii unor companii din Coreea de Sud, iar anterior isi aratase intentia si o firma finlandeza. Firma privata care va prelua serviciile oferite de termocentrala ieseana ar urma sa fie stabilita printr-o procedura de licitatie publica.

Se face caietul de sarcini

In perioada imediat urmatoare, sefii municipalitatii vor incepe sa lucreze la un caiet de sarcini pentru concesionarea intregului serviciu de alimentare cu energie termica. "Compania din Finlanda a anuntat ca nu mai poate veni acum, ci in luna august. Nu mai putem astepta pina atunci. Vom trage niste concluzii si dupa discutiile cu reprezentantii din Coreea de Sud si vom incepe sa lucram la un caiet de sarcini. Eu as vrea ca firma privata sa preia tot ceea ce face acum CET. Cei de la Dalkia sint dispusi sa faca acest lucru. Este posibil sa ramina si Primaria la CET, pentru a gestiona situatia cu subventiile. Cei de la Dalkia aduc anual sase milioane de tone de carbune pentru termocentralele lor. Altfel negociezi o astfel de cantitate", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Chiar daca ar demara imediat procedurile de licitatie, este foarte greu de crezut ca pina la debutul sezonului rece se poate incheia vreun contract pentru preluarea CET. Primarul sustine insa ca mai are o solutie. "Putem incheia un contract doar pentru o iarna cu o firma specializata. Daca nu vom avea alta solutie, vom putea apela la acest tip de contract. S-a facut asa ceva la Otopeni", a completat Nichita.

Subventiile si datoriile ramin necunoscute

Oficialii din Palatul Roznovanu se feresc sa discute de pretul platit de ieseni pentru incalzirea locuintelor. Dupa eliminarea subventiilor de la bugetul central, iesenii ar putea plati peste 300 lei pentru o gigacalorie, fata de doar 185 lei in prezent. Totul depinde de cit va putea suporta bugetul local din diferenta dintre pretul platit de populatie si costurile de la CET. "Acum nu pot sa spun nimic. La iarna va fi un privat la CET. Nu putem discuta acum despre un scenariu legat de pret", a completat Nichita.

Nu este foarte clar nici ce se va intimpla cu datoriile imense inregistrate de termocentrala catre bugetul de stat, catre furnizori. Sefii Primariei sustin insa ca au prezentat firmelor interesate situatia exacta a CET.

Delegatia din Coreea a fost formata din Chung Si Woo – presedintele BKB-Busan Korea, Tak Jin Chung – manager general al Kepco-KPS-Korea, Hun Keun An – manager general al Kepco-KPS-Korea, si Hong Key Chung – asistent. La discutii au participat si reprezentanti ai AMT Euroconsulting SRL Romania.

"Am avut o noua runda de discutii legate de CET cu posibili investitori. Situatia CET, nu numai a noastra, ci si a altor orase, este foarte dificila. Cautam totusi sa nu luam decizii pripite. Este a doua companie puternica cu care m-am intilnit, dupa ce saptamina trecuta am avut vizita companiei din Franta. In cadrul consortiului din Coreea exista si o companie care se ocupa cu energia nucleara. Este una dintre cele mai mari companii de profil din lume", a completat Nichita.

Investitorii din Coreea ar fi interesati si de alte proiecte de investitii din Iasi si din tara. Edilii au discutat despre posibilitatea unui parteneriat pentru finantarea lucrarilor necesare pentru construirea cartierului din zona Moara de Vint. Investitorii ar fi interesati si de finantarea lucrarilor de la autostrada Ungheni – Tirgu Mures. "Eu le-am prezentat si alte proiecte ale Iasului, precum soseaua de centura, pasaje sub si supraterane pe care intentionam sa le realizam. La finalul intilnirii vom incheia o minuta cu tot ceea ce am discutat. Au nevoie de acte, pentru ca ei investesc banii guvernului din Coreea", a completat Nichita.

Comentarii