CMR: „Medicii ar putea decide cine traieste si cine moare”

Subtitlu

vineri, 24 octombrie 2008, 21:34
2 MIN
 CMR: „Medicii ar putea decide cine traieste si cine moare”

Proiectul Ministerului Sanatatii care priveste aprobarea regulamentului de organizare, functionare si practica din cadrul sectiilor de anestezie si terapie intensiva a stirnit nemultumirea Colegiului Medicilor din Romania.

Conducerea CMR spune ca proiectul pune in pericol viata pacientilor si compromite profesia de medic. "Proiectul este de un utilitarism extremist, al carui scop este de a creste eficienta economica, de a introduce restrictii financiare in abordarea pacientului si nu de a creste calitatea actului medical. Criteriile de admisie in unitatea de terapie intensiva, precizate in anexa 3, sint inacceptabile din punct de vedere etic", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR.

Concret, proiectul prevede ca "virsta in sine nu trebuie sa fie un factor de decizie a admisiei in TI, dar doctorii trebuie sa recunoasca ca avansarea in virsta este asociata cu scaderea rezervei fiziologice si frecventa crescuta a bolilor coexistente severe".

Conducerea CMR contesta insa acest paragraf. "Se pleaca de la premisa falsa ca un batrin consuma resurse mai multe decit un tinar si ca virsta inaintata este in mod obligatoriu asociata cu boli coexistente severe, ceea ce nu ar mai impune un tratament pentru a prelungi viata", mai spune prof.dr. Astarastoae. Printre pacientii care nu vor fi admisi in terapie intensiva se numara, conform proiectului, pacientii care nu au un beneficiu anticipat din pricina riscului mic, cu alte cuvinte acestia s-ar simti "prea bine" pentru a beneficia de terapie intensiva.

Pe de alta parte, nici pacientii "prea bolnavi" nu vor avea acces la terapie intensiva, aici fiind nominalizati cei cu boli terminabile ireversibile in iminenta de deces. "Pacientii cu boli terminale nu sint admisi in ATI decit daca sint in moarte cerebrala si devin donatori de organe. La o asemenea prevedere nu se poate face nici un fel de comentariu!", a adaugat presedintele CMR.

Conducerea CMR a solicitat de altfel retragerea imediata a proiectului de la dezbaterea publica si analiza sa in grupuri multidisciplinare si in comisiile de etica. "Forma lui actuala este inacceptabila, deschide calea catre abuzuri si este de natura sa zdruncine de o maniera ireparabila increderea populatiei, in general, si a pacientilor, in special, in corpul medical", a incheiat prof.dr. Astarastoae.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii