Cosmeliile construite fara autorizatii ar putea sa ajunga la DNA

marți, 27 octombrie 2009, 00:14
2 MIN
 Cosmeliile construite fara autorizatii ar putea sa ajunga la DNA

Dosarul "Mansarda" aflat in lucru la procurorii de la Crima Organizata ar putea fi declinat catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Potrivit anchetatorilor, in momentul de fata, numarul plingerilor a crescut de patru ori fata de cele aflate initial in dosar si este posibil ca prejudiciul cauzat de firmele controlate de Teodor Coman (fost Similiac) sa depaseasca un milion de euro. "Avem inregistrate aproximativ 60 de plingeri. Prejudiciul total urmeaza sa fie stabilit pe parcusul anchetei", a precizat Daniel Horodniceanu, procuror in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Anchetatorii spun ca inca nu au facut un calcul in ce priveste prejudiciul cauzat de firmele lui Coman, acesta situindu-se la declansarea anchetei, cind existau doar 16 parti vatamate, la peste 400.000 de euro. Potrivit DIICOT, numarul plingerilor ar putea creste in perioada urmatoare, avind in vedere ca numai in Iasi firmele controlate de Coman au construit ilegal aproape 200 de apartamente pe blocuri.

Potrivit DIICOT, gruparea coordonata de Coman si-a inceput activitatea in anul 2007 si numara sase membri de baza – Marius Bogdan Chiriac (28 de ani), Iulian Vasile Ilie (28 de ani), ambii directori in cadrul firmei "Trustul de Constructii Moldova" patronata de Coman, Violeta Coman (42 de ani), sotia patronului, Mihai Condrea (55 de ani), contabilul societatii, si Dumitru Cismariu (28 de ani), angajat ca sofer. Prin intermediul mai multor firme infiintate pe numele lor sau al sotiilor, au fost ridicate pe terasele blocurilor sute de apartamente, fara autorizatii si aprobari legale. Societatile au contractat constructii de mansarde in mai multe judete din Moldova si in Capitala.

Cei care au achizitionat astfel de mansarde au fost inselati in ce priveste calitatea constructiilor si a situatiei juridice a acestora, prin folosirea de documente falsificate. Prejudiciul cauzat de inselaciuni se ridica la aproape doua milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi), iar suma de bani spalata prin firmele controlate de Coman este de aproximativ un milion de lei (10 miliarde de lei vechi).

Teodor Coman s-a aparat de fiecare data sustinind ca a facut toate demersurile pentru autorizare, dar municipalitatea i-a pus bete in roate. El afirma ca i-a avertizat pe clienti ca nu garanta si intabularea mansardei.

Amintim ca la DNA se mai afla in lucru un dosar "Mansarda", cel in care Ciprian Acatinca, patronul firmei Rom Consult Group, s-a sinucis. El acumulase datorii de peste doua milioane de euro, iar in urma cu un an ceruse falimentul firmei. Dosarul a ajuns la procurorii anticoruptie tot din cauza prejudiciului, care depaseste un milion de euro.

Comentarii