Creste tunul deputatului Traian Dobre

miercuri, 16 mai 2007, 23:13
4 MIN
 Creste tunul deputatului Traian Dobre

Profitul controversatei afaceri cu schimb de terenuri incheiata intre o firma a deputatul PNL Traian Dobre si Directia Silvica Suceava creste de la an la an. Numai in avantajul politicianului iesean insa. De cealalta parte, Directia Silvica Suceava mai are de asteptat ani buni pina va putea beneficia de asa-zisa padure in suprafata de 4,7 hectare data la schimb de firma „Comat", controlata de Dobre, pentru un hectar pe malul lacului Ciric. La finele anului 2004, „Comat" a cedat Directiei Silvice 4,7 hectare de padure la marginea localitatilor Trifesti si Grajduri pentru care a cheltuit putin peste 60.000 RON. La schimb a primit insa un teren intr-o zona excelenta, pe malul Ciricului, care valora la acea vreme de 20 de ori mai mult, adica circa 1,2 milioane RON.

Padurea a crescut doar pe marginea terenului

In prezent, potrivit agentilor imobiliari ieseni, pretul terenului depaseste 1,65 milioane RON, iar valoarea acestuia va creste anual cu circa 10%, piata imobiliara aflindu-se pe un trend ascendent. Insa, pe dealurile de la Trifesti si Grajduri, asa-zisa padure data la schimb se afla practic in aceeasi ipostaza. Aceleasi ripe, aceiasi boscheti, aceiasi spini. Doar verdeata micilor salcimi plantati in primavara anului 2005 mai schimba peisajul. In rest, nimic. Reporterii „Ziarului de Iasi" s-au deplasat ieri in ambele localitati unde a primit teren Directia Silvica Suceava de la deputatul iesean. La citiva kilometri pe partea stinga a drumului de la intrarea in Trifesti se poate vedea o parte din terenurile cedate de firma lui Dobre. De la distanta, totul pare in regula. O padure tinara cu multa verdeata. Insa la fata locului se poate observa ca padurea doar inconjoara terenul de 2,2 hectare. In mijloc, spini si carari facute de sateni in drumul acestora din sat spre terenurile agricole. „Acesta este terenul dat la schimb Directiei Silvice. Dupa cum vedeti, in mijloc sint doar boscheti. Ce-i drept, salcimii plantati de niste oameni din sat s-au prins majoritatea. Insa vor mai trece multi ani pina se vor alinia celorlalti copaci din jur", ne-a explicat un reprezentant al Primariei Trifesti care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Culmea, Dobre se plinge ca a iesit in pierdere

La Grajduri, situatia sta cu totul altfel. Asta pentru ca o parte din terenul pe care l-a primit de la firma lui Dobre era deja impadurit in momentul achizitionarii de catre deputatul iesean. Insa si acolo, pe ripele care sint prezente peste tot, si-au facut loc spinii si boschetii. Contactat telefonic de reporterii „Ziarului de Iasi", deputatul iesean nu a dorit sa spuna prea multe lucruri despre controversata tranzactie incheiata cu succes la finele anului 2004 cu Directia Silvica. „Ei mi-au cerut teren la marginea padurii care sa poata fi impadurit pentru a-si extinde padurile. Conditiile impuse de acestia au fost destul de dure. Chiar am luat teapa cu niste teren agricol pe care l-am cumparat si nu l-am primit", s-a plins Dobre. De asemenea, el sustine ca tranzactia a fost parafata legal. „Acel schimb este corect. Ce conteaza daca este o afacere imobiliara", a incheiat Dobre.

Cum s-a facut schimbul

Schimbul de terenuri dintre societatea „Comat" si Directia Silvica Suceava a stirnit numeroase controverse la nivelul autoritatilor locale. Firma controlata de Dobre a pus ochii pe terenul de pe malul Ciricului inca din 2001, cind la putere era PSD, partid din care la acea vreme facea parte. In 2004, cind a aflat ca proprietarul terenului vizat este Directia Silvica Suceava, aflata sub comanda PSD, deputatul iesean a trecut la treaba. „Directia Silvica a spus ca doreste realizarea unui schimb de terenuri deoarece vrea sa-si mareasca suprafata impadurita", declara la acea vreme Geanina Caramfil, reprezentanta firmei „Comat". Astfel, firma deputatului iesean a cautat imediat teren de dat la schimb. In total 4,7 hectare. O parte, adica circa 2,2 hectare, a cumparat-o la Trifesti de la Constantin Stefanescu pentru care a scos din buzunar putin peste 4.500 RON. Deoarece terenul avea destinatia pentru agricultura, Dobre a fost nevoit, la cererea Directiei Silvice, sa planteze si puieti. O alta parte din terenul ce urma sa fie dat la schimb, adica 2,5 hectare, a fost achizitionat la marginea localitatii Grajduri, la 30 de kilometri departare de Iasi, pentru suma totala de 5.000 RON. O parte din bani, adica 2.000 RON, a ajuns la inginerul agricol de la Primaria Trifesti, Vasile Romanescu, care a vindut firmei deputatului iesean un hectar de teren impadurit natural. Restul, de 3.000 RON, a intrat in buzunarul lui Gheorghe Nastasa, consilier la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi, care a oferit ultimele 1,5 hectare de teren. Pe linga costurile de achizitie ale terenurilor, „Comat" a fost nevoita sa mai plateasca diferite taxe catre Directia Silvica in valoare totala de circa 50.000 RON. Tranzactia a fost parafata chiar in ultimele zile ale anului 2004. Ulterior, in vara anului 2005, reprezentantii Prefecturii Iasi au luat la puricat contractul incheiat de firma lui Dobre si institutia suceveana, insa fara rezultate notabile. In urma cu doi ani, deputatul a sarit din barca PSD in cea a PNL.

Comentarii