Cum este vazuta retragerea Papei de reprezentantii Episcopiei Romano-Catolice Iasi

luni, 11 februarie 2013, 23:01
1 MIN
 Cum este vazuta retragerea Papei de reprezentantii Episcopiei Romano-Catolice Iasi

Conform fetelor bisericesti, aceasta decizie trebuie respectata, mai ales ca este permisa de Codul de Drept Canonic, cartea care cuprinde regulile pentru Biserica Catolica.

„Este o decizie a Sfantului Parinte care trebuie respectata. In istoria bisericii au fost mai multi papi care si-au dat demisia. Asa cum avem noi in canoanele noastre, functia unui papa inceteaza fie prin deces, fie prin renuntare. Ca atare, Sfantul Parinte a anuntat ca se retrage pentru ca, din cauza varstei, nu mai poate face fata acestei misiuni. Urmeaza sa fie convocat consistoriul cardinalilor, care va alege un nou papa. Pana atunci, catolicii din Moldova sunt invitati sa se roage pentru ca Duhul Sfant sa ii lumineze pe cei care vor alege noul conducator al bisericii", a punctat preotul Cornel Cadar, reprezentantul Episcopiei de la Iasi.

In istoria Bisericii au mai existat si alte retrageri ale papilor. Silvestru al III-lea, in anul 1045, s-a retras in propria dieceza. In acelasi an, papa Bendict al IX-lea s-a retras in favoarea lui Grigore al VI-lea. Celestin al V-lea, ales papa in anul 1294, s-a retras dupa cinci luni, motivand ca era prea batran, bolnav si nepotrivit pentru aceasta misiune. Ultimul papa care s-a retras a fost Grigore al XII-lea, care a renuntat la in anul 1415.

Comentarii