De ce este apa de ploaie in calorifere?

luni, 01 noiembrie 2010, 01:01
3 MIN
 De ce este apa de ploaie in calorifere?

CET isi bate joc pe fata de ieseni. In timp ce conducerea termocentralei sustine ca nu are probleme cu gazul, instalatiile de incazire sint umplute cu apa de ploaie. Astfel, in cursul noptii de joi spre vineri, CET a livrat energie termica la o temperatura de 52-54 grade Celsius.

Surse din cadrul termocentralei au specificat ca avind in vedere temperaturile din perioada respectiva, de minus 4 grade Celsius, temperatura de livrare ar fi trebuit sa fie de 92-98 grade Celsius. Informatia a fost confirmata si de dispecerii CET.

Situatia din cursul zilei de vineri nu este singulara. Joi noaptea, temperatura ar fi trebuit sa fie de aproximativ 90 de grade, insa nu a avut mai mult de 52 grade Celsius. De altfel, conform unor surse din cadrul termocentralei, in cursul saptaminii trecute s-a furnizat constant agent termic sub parametrii tehnici. Concret, desi temperatura ar fi trebuit sa fie de peste 70 grade Celsius, aceasta a variat in jurul a 50 de grade Celsius. Neculai Costica, directorul tehnic al termocentralei, nu a raspuns la telefon pentru a oferi explicatii.

Dorin Ivana, directorul general, a negat ca s-ar fi dat mai putina caldura decit trebuia. "Nu stiu despre ce vorbiti. Poate este vorba de temperatura de retur (n.r. temperatura apei care revine in sistem)", a declarat Ivana. Directorul a negat si faptul ca in cursul saptaminii trecute, mai exact in noaptea de marti spre miercuri, ar fi fost oprita furnizarea energiei termice catre populatie.

E.ON contrazice CET: "Nu au avut loc incidente sau intreruperi"

Daniel Matasaru, consilier al primarului, a mentionat ca oprirea agentului termic s-a datorat unei pene de curent. "Nu a fost vina CET. Daca v-ati fi interesat, ati fi aflat ca au fost probleme cu furnizarea energiei electrice de la E.ON, iar termocentrala s-a aflat in imposibilitatea de a furniza agent termic. Astfel de informatii pot crea o imagine gresita in rindul iesenilor despre CET", a declarat Matasaru.

Acesta a fost contrazis insa de oficialii E.ON Moldova. Intr-un comunicat remis de E.ON, este specificat clar ca "in perioada mentionata in retelele companiei noastre nu au avut loc incidente sau intreruperi care sa afecteze alimentarea cu energie termica la CET I Iasi".

Saptamina trecuta, CET a lasat iesenii racordati la sistemul centralizat sa inghete in case, in noaptea de marti spre miercuri, de la ora 24 pina la 6 dimineata. Tot conducerea CET sustine ca "plata contravalorii gazului metan consumat se face conform graficului de esalonare convenit intre parti".

Termocentrala are de achitat pentru luna octombrie 7 milioane de lei in contul furnizorului de gaze. Suma ar fi trebuit virata inca de pe data de 19 octombrie, iar din cauza acestei intirzieri, CET a primit notificari de plata, in caz contrar urmind sa fie sistata furnizarea de gaze.

Ivana: "Se furnizeaza caldura in regim normal"

Intr-o adresa trimisa de CET se arata ca "referitor la cota de gaz utilizata, va informam ca aceasta este conform contractului incheiat cu SC Romgaz Medias SA, de 15.000 metri cubi pe ora".

Atit reprezentantii furnizorului de agent termic, cit si cei ai municipalitatii sustin ca nu au nici o problema in ceea ce priveste combustibilii, si nici asigurarea caldurii. "Se furnizeaza caldura in regim normal. Nu beneficiaza de energie termica asociatiile cu datorii mai vechi de 6 luni. Vad ca vreti sa scrieti in mod tendentios despre CET", a declarat Dorin Ivana, directorul CET. Acesta a refuzat sa comenteze informatiile cu privire la calitatea agentului termic.

In prezent, termocentrala furnizeaza caldura si apa calda populatiei produse doar pe baza de gaze naturale. Cele 25.000 de tone de carbune aflate in stoc nu ar ajunge decit pentru circa 30 de zile. La data de 12 octombrie, termocentrala inregistra datorii la gaz de 48,8 milioane lei si alte aproape 6 milioane lei catre alti furnizori.

In prezent, CET trebuie sa asigure agentul termic catre 980 de asociatii de proprietari, care sint cu plata pina la 6 luni. Saptamina trecuta, cele 1.933 de asociatii de proprietari din municipiu inregistrau debite totale catre CET de 77,8 milioane lei.

Comentarii