Firma Cosmote, cercetata penal pentru distrugerea cetatii dacice Catalina

vineri, 09 februarie 2007, 23:52
3 MIN
 Firma Cosmote, cercetata penal pentru distrugerea cetatii dacice Catalina

Firma de telefonie mobila Cosmote este acuzata de distrugerea unui monument arheologic de importanta nationala. Aceasta a amplasat pe Dealul Catalina din comuna Cotnari, inscris in patrimoniul national pentru ca gazduieste urmele unei rare cetati dacice, o antena de telecomunicatii. Lucrarile s-au efectuat fara supravegherea unui arheolog, asa cum prevede legea. In plus, cercetatorii reclama distrugeri importante in structura cetatii. La sesizarile Directiei Judetene de Cultura, Culte si Patrimoniu, Politia a intocmit dosar penal firmei Cosmote. Aceasta isi asuma responsabilitatea si spune ca va incerca sa lucreze "cot la cot" cu cei de la Directia de Cultura in reconstituirea sitului arheologic.

Drum chiar prin santul de aparare dacic

Povestea cu final tragic a Cetatii, care dainuie de peste 2500 de ani pe dealul Catalina, a inceput in vara anului trecut. Atunci, Cosmote a depus la Directia de Cultura Iasi o serie de documente prin care cerea aprobarea ridicarii pe Dealul Catalina a unei antene de telecomunicatii. Deoarece constructia respectiva era planuita a se ridica intr-un spatiu in care exista un momument istoric, Comisia Regionala a Monumentelor Istorice, care se reuneste ori de cite ori se iau decizii ce privesc constructii in spatii protejate sau in perimetrul acestora, a analizat cererea firmei. In urma intilnirii, la care au luat parte Tereza Sinigalia – profesor de Istoria artei, Alexandru Secu – inginer specialist in rezistenta metalelor, arheologul specialist in istorie medievala Stela Cheptea, inginerul constructor Ionel Gosav si arhitectul judetului Iasi, Mircea Grigorovschi, s-a eliberat un aviz de constructie. "La sfirsitul lunii iulie, Comisia Regionala a dat firmei Cosmote avizul pentru construirea respectivului turn de telecomunicatii. Insa, cu doua conditii: trebuia ca antena sa nu se ridice in perimetrul cetatii dacice, doar in cel al sitului arheologic, iar constructia sa se faca numai sub supravegherea unui arheolog", spune Virgil Babii, consilier in cadrul Directiei de Cultura Iasi. Si Stela Cheptea, membra a comisiei care a oferit avizul, spune ca a dat acordul atit timp cit antena nu este ridicata in perimetrul cetatii si se face in prezenta unui arheolog. A ramas surprinsa sa afle ca antena Cosmote a fost construita in interiorul valului de aparare si ca, in momentul ridicarii, nici un arheolog nu a fost prezent. "S-a mai intimplat sa dam avize, iar firmele sa ne pacaleasca, construind dupa bunul plac", afirma ea. Potrivit informatiilor oferite de arheologul Vasile Cotiuga, asistent doctorand la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza", structura cetatii a suferit distrugeri in urma lucrarilor. "Constructorii si-au facut drum prin santul de aparare si au rupt valul de aparare. Au distrus o parte importanta din sit", argumenteaza Cotiuga.

Primarul: "Ce, chiar nu incape pe atita teren si o antena?"

Atit Cotiuga cit si Directia de Cultura acuza Primaria Cotnari de incompetenta si iresponsabilitate. Primarul Vasile Cretu nu crede ca are vreo vina, dar, spune el, daca totusi a gresit cumva, va incerca sa repare. "Nu stiam ca Dealul Catalina e atit de important. Cei 15 consilieri locali si-au dat acordul sa se ridice antena. Ce, chiar nu incape pe atita teren si o antena? Iar noi nu primim de la stat nici un ban pentru acest obiectiv arheologic, pe cind cei 10 milioane de lei (vechi – n.r.) pe care ni-i da firma lunar ne prind bine", a spus primarul Cretu. In timp ce el inca se dumirea asupra importantei monumentului, reprezentantii Politiei au cercetat faptele pe baza reclamatiei depuse de Directia pentru Cultura, intocmind firmei dosar penal. "S-a intocmit dosar penal pentru distrugere de monumente istorice", a mentionat agent-sef Virginia Pralea, purtator de cuvint al IPJ Iasi. Informata in legatura cu existenta acestui dosar, firma Cosmote isi asuma responsabilitatea. "Lucrarile de dezvoltare a retelei se fac cu subcontractori. Noi nu am fost informati despre existenta unui sit arheologic in spatiul respectiv. Insa, ne asumam greseala si vom discuta cu autoritatile locale si cu specialistii pentru a vedea ce este de facut pentru recuperarea vestigiilor. Daca va fi nevoie, vom muta antena din acel loc", a spus Tereza Valcan, corporate affairs manager.

Comentarii