12.000 de pui „gazati” la Avicola

joi, 25 noiembrie 2004, 00:00
3 MIN
 12.000 de pui „gazati” la Avicola

In noaptea de duminica spre luni, la SC Avicola SA Focsani a murit un numar mare de pui, fapt care a stirnit panica in rindul conducerii societatii si a alimentat zvonurile cu privire la existenta unei boli infectioase in rindul gainilor. Accidentul a fost tratat cu maxima discretie de conducerea societatii, dar si de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea. Reprezentatii institutiei au mentionat numai ca nu exista motive de ingrijorare, deoarece moartea gainilor nu ar fi fost provocata de o boala infectioasa. Discretia a alimentat o serie de zvonuri care au circulat prin Focsani, referitor la acest incident. Astfel, potrivit uneia dintre variantele vehiculate, moartea puilor ar fi fost provocata de o boala infectioasa. De asemenea, s-a spus ca numarul puilor morti ar fi fost mult mai mare, dar ca acestia ar fi fost asigurati la o societate de profil. Dan Vicol, patronul Avicola, ne-a spus ca au murit „numai” 12 mii de pui intoxicati cu monoxid de carbon, in urma unui accident, datorat partial unei erori umane. „Noi am discutat telefonic cu mai multe laboratoare unde am trimis probe si ne-au infirmat varianta unei boli. Miine (n.r. – azi), poimiine urmeaza probabil sa intram in posesia buletinelor de analiza. Primul verdict, cel al medicilor veterinari din ferma, a fost clar – nu este o boala. S-a vehiculat apoi varianta unui exces de amoniac in apa consumata de pasari. Am eliminat si aceasta varianta in urma analizelor de laborator. Am verificat si hrana, dar era clar ca daca nu au mai murit si altii, varianta intoxicarii cu monoxid de carbon a ramas plauzibila”, ne-a declarat Dan Vicol. Patronul Avicola SA mai spune ca au fost trimise probe inca din cursul noptii de duminica spre luni la Institutul Pasteur din Bucuresti, care ar fi confirmat telefonic ca a fost vorba de intoxicare cu monoxid de carbon, dar azi urmeaza sa soseasca si buletinele de analiza. Conducerea Avicola sustine ca accidentul s-a datorat faptului ca ventilatia a fost insuficienta fata de cantitatea de caldura furnizata, ceea ce a permis acumularea de monoxid de carbon in halele unde sint tinute pasarile. Cauza ar putea fi o neglijenta a angajatilor, dar si o posibila crestere a presiunii gazelor din retea. Una dintre masurile care vor fi luate va fi instalarea unor detectoare de monoxid de carbon. Oficial, puii morti au fost transformati in faina proteica inainte de a se primi un raspuns oficial cu privire la rezultatele analizelor efectuate. Patronul Avicola sustine ca a luat aceasta masura deoarece nu au existat suspiciuni cu privire la moartea puilor, iar faina proteica a fost pastrata in stoc si nu va fi folosita decit dupa primirea buletinelor de analiza. Pagubele sint destul de insemnate, deoarece puii care au murit aveau o greutate medie de un kilogram. Pierderile minime estimate de Dan Vicol in urma accidentului de luni dimineata se cifreaza la 360-400 milioane lei, dar acestea ar putea fi totusi mai mari. „Nu sint asigurat. A fost cineva acum o luna, insa e vina mea ca am refuzat, deoarece era o stare de sanatate foarte buna in efectiv”, a declarat Dan Vicol. Patronul Avicola spune ca acesta a primul accident datorat intoxicarii cu monoxid de carbon si a exclus posibilatea scoaterii la vinzare a puilor morti. Directorul a tinut sa sublinieze ca, potrivit reglementarilor in vigoare, un medic al DSV Vrancea controleaza permanent carnea care este scoasa la vinzare. (Gabriel SAVA, Mihai BOICU)

Comentarii