Aberatii cu acte in regula la Primaria Focsani

joi, 27 noiembrie 2003, 00:00
4 MIN
 Aberatii cu acte in regula la Primaria Focsani

Primaria municipiului Focsani revolutioneaza piata imobiliara si nu numai. Oficialii municipali au subevaluat, din nou, terenurile din diverse zone ale Focsaniului, dupa reguli numai de ei stiute. Situatia reiese dintr-un proiect de hotarire aprobat in cadrul ultimei sedinte ordinare de Consiliu Local, legat de stabilirea venitului net lunar al beneficiarilor de ajutor social si alocatie de sprijin. Expertii tocmiti de Primarie au considerat ca din vinzarea unor terenuri in intravilan se pot realiza venituri cam de 5 ori mai mici decit din vinzarea celor din extravilan. Astfel, din vinzarea unui hectar de teren din zona A a orasului, zona cea mai «valoroasa», s-ar putea obtine anual cel putin 1.150.000 lei, a unuia din zona B, cel putin 900.000 lei, in timp ce vinzarea unui hectar de teren din extravilan ar putea suplimenta bugetul familiei cu minim 5,8 milioane de lei! Totusi, piata imobiliara din Focsani contrazice calculele Primariei, prin faptul ca un metru patrat de pamint in zona A, considerata cea mai buna zona, poate ajunge sa fie vindut cu peste 35 de euro.
Initiatorul hotaririi, primarul Decebal Bacinschi, a propus „stabilirea limitelor minime ale veniturilor ce s-ar putea obtine de familiile ce au in proprietate terenuri, cladiri, spatii locative sau alte bunuri, necesare determinarii venitului net lunar al beneficiarilor de ajutor social si de alocatie familiala sau de sustinere pentru anul 2004”. Unele cifre, asa cum au fost votate de consilieri, lasa cu gura cascata orice om de bun simt.
Din anexele proiectului votat de executivul local reiese faptul ca focsanenii pot obtine anual venituri minime de 11,6 milioane de lei din exploatarea unui hectar de vie nobila si 3,5 milioane de lei din arenda acesteia, intre 5,8 si 8,7 milioane de lei din utilizarea gradinilor de legume si zarzavat, 800 de mii lei din helestee, balti sau teren arabil din curti, 16,2 milioane de lei din inchirierea unei locuinte si intre 230 si 521 de milioane de lei din vinzarea acesteia. De asemenea, prin utilizarea sau inchirierea unui autoturism se pot suplimenta veniturile familiei sarace cu 16,2 milioane de lei, iar din vinzare se pot obtine intre 53 si 81 de milioane de lei.
Rata face «cotcodac», iar gaina «mac-mac-mac»
Potrivit proiectului adoptat de consilieri, din cresterea si valorificarea animalelor, o familie saraca s-ar putea imbogati. Astfel, crescatorii de animale cistiga anual minim 6,5 milioane de lei de fiecare bovina, 2,1 milioane de lei din fiecare porc, 460 de mii lei de pe urma unei capre, 170 de lei de la fiecare rata si 200 mii lei de la o singura gaina.
Veniturile aduse de un cal au fost evaluate la 12,7 milioane de lei, in timp ce un magar ar aduce proprietarului 4,2 milioane de lei. Munca unui catir a fost evaluata mai mult decit a magarului! Potrivit calculelor facute de oficialii Primariei, catirul produce anual pentru proprietarul sau nu mai putin de 6,5 milioane de lei!
„Ne facem de ris”
Preturile stabilite de autoritatile locale au stirnit nemultumirea mai multor consilieri din opozitie, respectiv Sergiu Sava, Ion Marin, Crin Constantinescu si Cezar Mihailescu. „Aceste venituri, din toate zonele intravilane sint nesemnificative. Propun ori sa excludem aceasta parte, ori sa gasim niste valori cu care sa nu ne facem de ris. Nu e posibil ca in extravilan sa se obtina un venit de aproape 6 milioane de lei pe an, iar in centrul orasului sa fie asa de putin”, a afirmat Ion Marin, continuind argumentatiile colegilor care evidentiau faptul ca aceste tarife sint esentiale pentru aprobarea acordarii venitului minim garantat. Cu toate ca s-au tocmit pe marginea acestui proiect, majoritarii din Consiliul Local au votat «pentru».
In raportul anexat Proiectului de hotarire se precizeaza ca veniturile s-au stabilit pornind de la preturile de piata, raportate la un indice de consum de 115,8%. „Nu trebuie sa luam in calcul ca 2003 a fost un an agricol mai deosebit. Veniturile s-au stabilit la valorile de anul trecut, luindu-se in calcul indicele de inflatie”, a explicat consilierul PSD Vasile Pintilie.
Desi, initial, s-a afirmat in plen ca proiectul de hotarire a fost respins cu 13 voturi pentru, 7 impotriva si 3 abtineri, spre finalul sedintei de Consiliu Local s-a descoperit „placuta surpriza” ca pentru aprobare este nevoie doar de majoritatea simpla a voturilor consilierilor si deci, proiectul a trecut lin, ca gisca prin apa. Aceste limite minime vor intra in vigoare incepind cu 1 ianuarie 2004, iar cei care au in proprietate bunurile inscrise pe listele intocmite de Primaria Focsani isi pot lua «adio» de la ajutorul social. (Marius GRIGORESCU, Camelia STANILA)
Focsanenii trebuie sa produca cu masinile, nu sa se plimbe
Consilierii locali au stabilit si sumele minime pe care le-ar putea incasa cei care au masini in proprietate. Cu toate ca in tirgul auto exista masini care se vind cu sume incepind de la aproximativ 8 milioane de lei, consilierii focsaneni sint de parere ca venitul pe care il incaseaza proprietarul din vinzarea unui autoturism vechi de peste 5 ani, trebuie sa fie de minim 53 de milioane. O alta aberatie stabilita in Consiliul Local, este faptul ca toti cei care detin o masina, trebuie neaparat sa faca si bani cu ea, nu sa o detina de dragul de a se plimba. Astfel ca, la calcularea venitului anual, le va fi adaugata soferilor care vor sa ceara ajutoare suma de 16 milioane de lei.
Ce sa mai zicem de cei care cresc si ei un iepuras. Daca le e foame si-l maninca, e ca si cum si-ar lua din buzunar 200 de mii de lei, din cercetarile consilierilor. (M.G.)

Comentarii