Amenajarea de locuinte, pe banii bancilor

vineri, 22 august 2003, 23:00
2 MIN
 Amenajarea de locuinte, pe banii bancilor

Conditiile de acordare a creditelor imobiliare au inceput sa devina din ce in ce mai lejere in ultima perioada, desi, conform statisticilor, numarul celor care au restante la plata ratelor bancare este in crestere. Bancile au inceput chiar sa renunte la ipotecarea casei pentru modernizarea careia se ia un imprumut special conceput pentru astfel de actiuni. Dar renuntarea la ipoteca este realizata in favoarea asigurarii casei sau a bunurilor achizitionate, un alt tip de garantie fiind si incheierea unei polite de risc financiar. Un credit mai usor de obtinut este cel pentru nevoi personale, nenominalizat, insa in acest caz sumele dobindite de la banca sint mai modeste, neajungind de multe ori pentru amenajarea si mobilarea completa a locuintei.
Un vrincean care doreste sa-si inlocuiasca ferestrele, sa puna gresie si faianta, ba chiar si sa schimbe putin arhitectura interioara a caminului sau mobilierul are de ales intre doua tipuri de credite, cel pentru nevoi personale si cel pentru amenajarea locuintelor. Desi primul poate fi considerat mult mai avantajos din perspectiva exigentelor din partea bancii, creditul special pentru locuinte are ca atu sumele mai mari care pot fi imprumutate. Cuantumul total al acestora poate ajunge pina la 8.000 de euro sau echivalentul in lei, iar perioada de rambursare se intinde de la 3 ani, la maxim 5 ani. In aceste conditii, rata lunara este mult mai mica si, deci, clientii bancilor au posibilitatea contractarii unui imprumut mai mare. Dezavantajul apare insa in momentul in care eliberarea transelor de credit este conditionata, la majoritatea unitatilor bancare, de prezentarea facturilor pro-forma pentru achizitionarea materialelor si plata manoperei sau a unui deviz de constructii.
La ora actuala, locuitorii judetului nostru pot apela la serviciile Bancii Comerciale, ale BRD sau Banc Post, pentru asemenea imprumuturi. Desi sint produse diferite, creditele pentru amenajare locuintelor sint similare celor pentru achizitionarea de imobiliare. Diferenta consta insa in necesitatea ipotecarii casei cumparate sau a altor imobile, atunci cind se prefera un credit ipotecar. Unele banci ofera si posibilitatea contractarii ambelor credite, insa trebuie ca veniturile familie respective sa fie destul de ridicate. In aceste conditii, garantia pentru luarea imprumutului pentru amenajare presupune asigurarea locuintei sau a bunurilor, alta posibilitate fiind si incheierea unei polite de risc financiar. (Camelia STANILA)

Comentarii