Baronul Oprisan si-a luat „patalama de intelectual”

joi, 19 februarie 2004, 00:00
5 MIN
 Baronul Oprisan si-a luat „patalama de intelectual”

Dupa „lupte seculare” care au durat aproape un deceniu, la 38 de ani, seful Consiliului Judetean si al PSD Vrancea a reusit sa obtina o „diploma de intelectual”. Absolvent de mecanica agricola, exmatriculat de la Facultatea de Drept si acuzat frecvent ca este singurul presedinte de judet fara studii superioare, Marian Oprisan a reusit ieri sa-si obtina licenta in stiinte politice. In ultimele doua zile, Marian Oprisan a trecut prin mari emotii, dar a reusit, in sfirsit, sa-si ia licenta la Facultatea de Stiinte Politice din Iasi. Pe linga lucrarea de diploma in care a tratat „teoria leadership-ului”, la una din probe, „social-democratul” Oprisan a fost nevoit sa le vorbeasca profesorilor despre crestin-democratie. Tot ieri, la Iasi, a obtinut licenta si vicepresedintele PSD Vrancea, fostul inspector sef al OJPC, Dumitru Dila, dar si fruntasul liberalilor ieseni, Dan Cirlan. Profesorii spun ca studentii politicieni s-au descurcat bine si au reusit sa obtina note „intre sapte si opt”.
Marian Oprisan, omul care a declarat in nenumarate rinduri ca si-a facut „din politica o meserie”, si-a sustinut licenta in Stiinte politice, depasindu-si astfel imensul handicap pe care l-a avut in luptele electorale de pina acum in calitate de candidat fara studii superioare.
Coleg de facultate cu fostul inspector OJPC, colegul sau de partid Dumitru Dila, Marian Oprisan s-a aflat, timp de doua zile, in focul examenelor. Oprisan a lipsit de la Consiliul Judetean inca de marti, cind a sustinut proba scrisa, iar ieri dupa-amiaza s-a prezentat teza de licenta. Profesorii spun ca studentii vrinceni au luat note intre „sapte si opt”, in conditiile in care comisia de examen, formata din profesori de la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative din Bucuresti, a fost foarte exigenta. „Ei s-au situat in general intre opt si noua si, daca ar fi fost la zi, ar fi fost intre noua si zece”, spune prof.dr. Doru Tompea, vicerector la Universitatea „Petre Andrei”. La proba scrisa, studentii politicieni au avut un subiect despre tipologia partidelor politice si un altul despre integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. La acestea s-a adaugat un subiect de doctrine politice, in care au trebuit sa trateze o problema care cu siguranta nu a fost pe placul „baronului” social-democrat Oprisan: crestin-democratia, cunoscut fiind razboiul pe care l-a declarat adeptilor acesteia, cel putin la nivel local. Tema aleasa pentru teza de licenta l-a pasionat insa mult mai mult pe Marian Oprisan: „Elite si leadership politic”, coordonata de vicerectorul Doru Tompea. „Marian Oprisan a avut ca student ascendentul practicii politice, el ocupindu-se cu asta de la 24 de ani, conducind organizatii intr-un judet foarte greu. Merita diploma asta mai mult decit multi alti studenti care au trecut prin facultate ca gisca prin apa”, isi lauda studentul Doru Tompea.
Ambitii academice
Ziua de ieri a fost extrem de importanta pentru CV-ul sefului PSD Vrancea. Desi si-a inceput cariera ca manechin, din 1992 „baronul de Vrancea” a inceput sa aiba ambitii academice, la citiva ani dupa ce a intrat in politica. Faptul ca nu avea studii superioare nu l-a impiedicat in toti acesti ani sa ocupe functii importante, la care aspira cel putin o duzina de sefi de promotii, superdotati si acoperiti de distinctii si postuniversitare. Daca traseul obisnuit al persoanelor care au ajuns sa faca o cariera intr-un domeniu incepe cu studiile, Marian Oprisan a demonstrat ca este posibil si invers. Sa-ti faci un nume si abia apoi, scapat de aceasta grija, sa te pui la punct la capitolul educatie.
Pentru a-si satisface orgoliul in acest sens, el s-a inscris mai intii la Drept, tot la Universitatea „Petre Andrei”. Oprisan nu s-a aratat insa prea sirguincios in invatarea legilor, astfel ca, dupa mai multi ani de tergiversari, neprezentindu-se la nici un examen din 1999, a ramas repetent in doi ani consecutiv, in 2000 si 2001. In plus, pentru ca nu a platit in totalitate taxa de studiu pe 2002 a fost exmatriculat. Asta nu l-a impiedicat insa pe „baron” sa se laude in CV-ul publicat pe site-ul Consiliului Judetean Vrancea ca este student la Drept si licentiat in Stiinte politice, intr-o vreme in care era plin de restante.
Contactat de reporteri, Marian Oprisan a declarat ca obtinerea diplomei de licenta este „o problema particulara” si a evitat sa comenteze aceasta reusita din viata sa. El ne-a cerut sa-l sunam mai tirziu, pentru ca mai apoi sa nu mai raspunda la telefon. De altfel, ori de cite ori a fost intrebat despre studiile sale, studentul a luat foc: „Astea sint probleme personale, intrebati-ma altceva”. Recent, prins intr-o dispozitie mai buna, presedintele CJ a spus ca ar fi putut avea cite diplome ar fi vrut, dar nu si-a dorit sa le obtina „ca altii, pe bidoane de vin”. (Mirela CORLATAN, RADU TOMESCU)
Mai bine de un deceniu de studentie
Marian Oprisan a inceput o facultate la virsta de 27 de ani, dar a reusit sa o termine aproape de 40 de ani
Pina ieri, Marian Oprisan avea in buzunar doar o diploma de absolvent de liceu. Si nu unul de elita. In anii ’80 la Liceul Agricol din Focsani ajungeau elevii care nu se prea omorau cu cartea. Dar aici a ajuns de nevoie. Dupa absolvirea scolii generale a vrut sa se faca marinar si s-a inscris la liceul de profil din Galati. Acolo nu se stie exact ce nazbitii a facut, cert este ca a ajuns inapoi la Focsani. La Liceul nr. 4, profil constructii. Nu izbuteste sa se acomodeze nici aici. Tot din cauza unor conjuncturi „intimplatoare”, elevul Oprisan ajunge sa invete sa conduca tractorul, la Liceul nr.5, la clasa de mecanica agricola. Tot aici si-a dat si bacalaureatul. Mediile lui, in ultimii doi ani de liceu, rareori depaseau nota 7. Materiile la care a excelat au fost: legislatie rutiera, conducerea tractorului, organizarea productiei, cunoasterea automobilului si cite o scapare pe la franceza sau istorie. La „Legislatie rutiera” a avut cea mai mare medie din ultimii ani de liceu, tinind cont si de pasiunea declarata pentru motoare. In vara anului 1984, in iunie, seful judetului avea in buzunar diploma de bacalaureat si, in plus, un permis de conducere care ii dadea dreptul sa conduca tractorul si „o masina mica”. Dupa ce a terminat-o cu scoala, tinarul Marian Oprisan a intrat in cimpul muncii, dar ambitiile universitare l-au urmarit, iata, pina la virsta de 38 de ani. S-a inscris prima data la facultate pe la virsta de 27 de ani, atunci cind ajungea spre virful FDSN. In virtutea faptului ca a lucrat la oficiul de calcul al fabricii de confectii, Oprisan s-a trecut, la alegerile din 1996 si 2000, pe listele privind candidaturile la functia de consilier judetean ca fiind operator PC. Interesant este ca in mandatul 1996-2000, pe vremea cind devenise vicepresedinte al Consiliului Judetean, pe statul de functii, in dreptul numelui sau, era facuta mentiunea studii superioare (S). Si asta in conditiile in care tinarul politician tocmai fusese exmatriculat de la Fundatia Academica „Petre Andrei” Iasi, prin ordinul 127 din 12 noiembrie 1997. Se pare ca seful pesedistilor nu prea a avut timp sa treaca pe la scoala. In ciuda lipsei de studii, Marian Oprisan a ajuns personaj principal pe scena politica a judetului, dar a reusit, dupa aproape un deceniu de incercari sa-si finalizeze si studiile universitare. Anul trecut, Marian Oprisan si-a aminat examenul de stat pentru a se concentra asupra candidaturii la functia de sef al organizatiei PSD, din fruntea careia se „autosuspendase” ca urmare a multiplelor scandaluri in care a fost implicat. (C.M.)

Comentarii