Femeie cu viermi sub piele

vineri, 14 august 1998, 23:00
2 MIN
 Femeie cu viermi sub piele

Aproape incredibil pentru acest sfirsit de secol, o femeie din judetul Vrancea a ajuns la spital cu o afectiune parazitara produsa de larvele unor muste de cal. Femeia, in virsa de 65 de ani, dintr-o comuna limitrofa Focsaniului, avea, in momentul internarii, sute de viermi patrunsi in piele, care au migrat pe aproape toata suprafata corpului. Conform spuselor medicului dermatolog Gheorghe Dutescu, cel care o ingrijeste pe pacienta, afectiunea este produsa de dezvoltarea subcutanata a unor larve produse de mustele de cal.
Femeia a povestit ca, in aceasta vara, si-a construit o bucatarie pe care a lipit-o cu lut amestecat cu baliga de cal. Dupa cum afirma medicul, larvele au ajuns sub piele prin patrunderea oualor, fie in tractul digestiv, de unde au migrat spre piele, fie ca, depuse in baliga, au patruns in epiderma. Ouale mustelor de cal au ramas stationare citeva saptamini, apoi au inceput sa migreze, astfel aparind leziunile pe piele. Acestea au un traseu liniar rosu intens sau o configuratie intortochiata, care progreseaza cu 2 – 4 centrimetri pe zi. Uneori, larvele sint atit de mari incit trebuiesc scoase de sub piele cu ajutorul inciziei. Parazitii nefiind in mediul lor natural nu pot ajunge la maturitate si migreaza pe sub piele.
In termeni medicali, afectiunea poarta denumirea de "larva migrans", tocmai pentru faptul ca se plimba la citiva centimetri sub piele. Pacienta a relatat ca leziunile de pe piele o mincau ingrozitor si a fost ingrijorata ca avea pielea umflata si a dat fuga la doctor. Larvele migrasera aproape pe toata suprafata corpului, mai putin de la genunchi in jos. Femeia banuieste ca ouale mustelor i-au intrat pe la miini atunci cind a framintat balega si a lipit peretii, dar nu exclude nici posibilitatea ca mustele de cal sa-si fi depus ouale sub pielea ei atunci cind dormea.
Medicii afirma ca, in ultimii ani, aceasta boala a fost semnalata cu totul rarisim. Totusi, cazurile provin exclusiv din mediul rural, unde oamenii isi mai lipesc inca peretii caselor si podeaua cu lut amestecat cu balega de cal. Actualmente, pacienta se afla in afara oricarui pericol. Desi nu este o boala extrem de grava, daca nu vine la medic pacientul poate muri din cauza infectiei. Afectiunea a fost descrisa pentru prima data in anul 1874. Medicii dermatologi din Focsani nu au mai avut de ani de zile un pacient bolnav de "larva migrans". Dupa un tratament riguros boala se vindeca in 2 – 4 saptamini. (Silvia VRINCEANU)

Comentarii