Infractiunile forestiere, taxate de politisti

miercuri, 18 iunie 2003, 23:00
2 MIN
 Infractiunile forestiere, taxate de politisti

Serviciul de Ordine Publica din cadrul IPJ Vrancea impreuna cu specialisti de la Directia Silvica Vrancea au finalizat ieri pe intreg teritoriul judetului o actiune de depistare a infractiunilor de incalcare a Codului Silvic. Aceasta actiune comuna a fost initiata in urma cresterii numarului de infractiuni in domeniul forestier. In judetul nostru s-au retrocedat aproape 70 mii de hectare de padure catre proprietari. Sesizarile venite din teren de la diferiti proprietari de padure au fost mult mai numeroase in trimestrul intii al anului 2003, decit in perioada similara a anului trecut. „In anul 2002 au fost constatate 500 de infractuni pe linie silvica, in timp ce numai in trimestrul intii din 2003 au fost aproape 300 de incalcari majore a legalitatii”, a declarat George Zamfir, seful Biroului Silvic de la IPJ Vrancea. Problema principala a Politiei in aceste sesizari a fost defrisarea ilegala si saracirea fondului forestier al judetului. Obligatia noilor proprietari de padure consta in asigurarea pazei calificate a parcelelor luate in primire, datorie de care majoritatea detinatorilor de padure nu s-au achitat.
„Rezultatele sint incurajatoare”
Actiunea s-a desfasurat in tot judetul in mai multe puncte de filtru. Cele mai importante au fost plasate la Valea Cimpului pe valea Susitei, la Vidra pe valea Putnei si la Bolotesti. In 48 ore au fost inspectate 36 de instalatii de debitare si s-au dat 38 de amenzi in valoare de 118 milioane lei. S-au confiscat 43 de metri steri de lemne pentru foc in valoare de 20 milioane lei si 26,1 metri de lemne pentru lucru. „Rezultatele sint incurajatoare pentru munca de politist. Fata de ceea ce am depistat cu doua saptamini in urma se observa o micsorare a neregulilor depistate. Biroul Silvic din cadrul serviciului nostru este intemeiat de curind si a facut o treaba buna”, a spus Gavril Iacob, seful Serviciului de Ordine Publica din cadrul IPJ Vrancea.
„Cetatenii ar trebui ajutati”
In afara de padurile aflate in proprietate privata mai exista si obstile. „Statutul de organizare a acestora este insuficient precizat. In multe obsti apar probleme specifice care nu pot fi rezolvate printr-o aplicare mecanica a prevederilor mentionate in statut, de aceea noi credem ca ar trebui modificat statutul de organizare”, a precizat George Zamfir, seful Biroului Silvic. In a doua etapa s-a mers in tirgul Obor pentru lemne, unde agentii de control au efectuat controale tuturor agentilor economici. „Cetatenii ar trebui ajutati mai mult in ceea ce priveste protectia pe linie silvica. Orice activitate pe care o intreprindem este spre folosul cetateanului”, a mai declarat Gavril Iacob. (Cezar CHITROCEANU)

Comentarii