Internati la Internet

luni, 11 octombrie 2004, 23:00
6 MIN
 Internati la Internet

Fiecare adolescent isi doreste sa aiba un loc al lui, unde sa se simta liber si sa poata comunica in voie. Unii prefera discotecile, barurile, altii salile de cinema sau spectacolele de teatru, dar foarte multi merg la Internet Caffe-urile din oras pentru a naviga pe web. Exista clienti fideli care stau si zile intregi in fata calculatorului, uitind de orice altceva atunci cind se afla in fata calculatorului si a jocurilor preferate. Si asta pentru ca jocurile creeaza o dependenta puternica, la fel ca drogurile. In cautarea distractiei, cei mai multi tineri prefera sa isi cheltuiasca toate economiile pentru a intra pe internet sau pentru a juca Counter Strike, in retea, cu prietenii. De multe ori, sumele lasate de cei dependenti de net ating intr-o luna chiar si 4 milioane de lei. Patronii salilor de Internet – Caffe spun ca afacerea este destul de profitabila, desi pentru deschiderea unei sali cu cel putin 15-20 de calculatoare, investitia poate depasi 60 de mii de euro, cu tot cu chiria localului. Cei mai multi bani se cheltuiesc pentru achizitionarea licentelor de programe.
Doua zile. Greu de crezut, dar acesta este recordul stabilit de un tinar focsanean intr-un Internet Caffe. „Nu mai pleca acasa. A facut mici pauze, cind iesea afara pentru a lua aer. Sint foarte multi care stau ore intregi in fata calculatorului. Acestia prefera, in general, internetul, Mirc-ul si joaca Counter Strike on-line. Pentru acest joc avem si echipe formate. Sumele pe care le cheltuiesc acestia ajung pina la patru milioane de lei”, ne spune Andrei, operator la sala de internet Matrix 2. Politistii focsaneni spun ca exista tineri dependenti de calculatoare, care chiar fura pentru a avea bani de cheltuiala in Internet-Caffe-uri. Unul dintre ei, in virsta de 19 ani, chiar a fost condamnat pentru furt ca urmare a pasiunii sale pentru jocuri. El se afla acum sub supravegherea consilierilor de la Serviciul de Reintegrare Sociala si Supraveghere de pe linga Tribunalul Vrancea. Medicii spun ca cei mici pot fi afectati fizic si comportamental pentru ca stau prea mult la calculator. Ca sa nu aiba de suferit, adolescentii ar trebui sa aiba un program de maxim doua ore pe zi, dar cu pauze de cel putin 10 minute. Desi calculatorul este util pentru dezvoltarea intelectuala, statul prea mult ?n fata monitorului poate afecta organismul, dar si comportamentul. Din punct de vedere psihic, calculatorul si mai ales jocurile, creeaza dependenta. Se pare insa ca aceste neajunsuri nu-i sperie pe copii si adolescenti. Cele mai aglomerate sint salile in care fumatul este permis. Clientii vin mai ales seara si la sfirsitul saptaminii.
Internet la calup
Pentru a atrage citi mai multi clienti, patronii au inventat „internetul ?n calup”, adica stai mai mult, platesti mai putin. Tarifele oscileaza intre 10 si 15 mii de lei pentru o ora in fata calculatorului. Unele sali de calculatoare fac reduceri pentru cei care stau mai mult la net. Astfel, pentru un „long-day”, adica patru ore, se plateste 45 de mii de lei, iar pentru „long-night” se achita 60 de mii de lei si se bintuie pe net toata noaptea. Preturile nu au crescut prea mult ?n ultimii doi ani, deoarece din ce ?n ce mai multi se conecteaza de acasa, iar ofertele providerilor sint destul de ?mbietoare. Cei care frecventeaza Internet-Caffe-urile sint, in general tinerii, insa dupa spusele angajatilor de la aceste sali se mai intimpla ca, in anumite zile, sa vina si oamenii mai in virsta. „Cind au fost plecati soldatii in Golf, parintii lor veneau in fiecare zi si corespondau pe internet cu acestia. Cei mai multi vor sa-si verifice posta electronica”, spune Adrian Flintoaca, patron la „Blue-Star Net”. Adevarata nebunie este corespondatul pe Mirc, unde fetele si baietii cauta fie un partener, fie doresc sa poarte o „conversatie cool” in lipsa de altceva mai interesant. „Nu prea obisnuiesc sa vin la net, dar acum m-a adus prietena mea. In general pe net imi citesc revistele favorite, dar pe Mirc intru ca sa treaca timpul. Nu cred ca prin aceasta metoda se poate intemeia o relatie serioasa, dar se leaga discutii interesante”, spune Valentina, de 24 de ani, aflata la una din salile de net focsanene. Dar adevarata distractie au ramas tot jocurile. „Stau cite patru ore pe zi la net. In special imi place sa joc fotbal, dar mai intru si pe Mirc. Pe saptamina bag cam 600-700 de mii in distractia asta. Sintem mai multi prieteni care jucam in retea”, spune Alin David, de 17 ani, aflat inaintea unei partide virtuale de fotbal. Desi pare surprinzator, printre ?mpatimitii tastaturilor se afla si oameni trecuti de prima tinerete. Cei mai multi ?si cheltuie banii si timpul pe jocurile de strategie, care „pun mintea la contributie.” Pustii prefera shooter-ele sau cursele nebunesti cu masini virtuale. Accesul la site-urile pornografice nu este permis ?n mod oficial, ?nsa copiii pot linistiti sa gaseasca aici lucruri interzise de mama si de tata.
60 de mii de euro, pretul corect pentru o sala de net
Afacerile cu Internet au ?nceput in urma cu aproximativ sase ani, c?nd au aparut si primele cluburi. Totul a pornit de la calculatoare, care, la acea vreme, erau o raritate pentru focsanenii de rind, avizi de cunoastere. Pentru multi dintre intreprinzatorii vrinceni gindul sa isi deschida o sala de internet nu pare deloc o necunoscuta. Costurile sint mari, insa multi spun ca isi scot banii, desi uzura calculatoarelor este destul de mare, ca si pretul jocurilor si al programelor. Desi sint ?n permanenta pline, Internet Caffe-urile nu aduc un profit atit de mare ?ncit sa se poata spune ca ai dat lovitura. „Costa scump! 60 de mii de euro, dintre care licentele pot ajunge pina la 20 de mii de euro. Afacerea este profitabila daca ai mai multe calculatoare”, mai spune operatorul de la „Matrix 2”. In schimb, cei care detin sali mai mici de Net spun ca profitul era mai mare in anii trecuti. „Afacerea era multumitoare odata. Acum nu mai este, deoarece cistigurile sint mici. Nu se cistiga nici foarte mult, dar nici foarte putin. Calculatoarele se ieftinesc, asa incit nu pot sa apreciez la cit se ridica valoarea calculatoarelor din sala”, spune Adrian Flintoaca, de la „Blue-Star Net”. Patronii salilor de Net mai spun ca cele mai banoase perioade ale anului sint cele in care elevii merg la scoala, intrucit dau cite o raita si pe la net. De multe ori, „internautii” ramin aici pina noaptea, pentru ca nu-si mai dau seama cum si cind trece timpul. Trebuie spus ca politistii anunta din nou razii pentru elevii care obisnuiesc sa chiuleasca de la scoala pentru a-si petrece timpul in fata calculatoarelor din Internet-caffe-uri. (Mihaela LOTRU, Dan CHIRIAC)
Rata pirateriei: 73 la suta
Potrivit legii, este interzisa folosirea programelor software fara licenta. Practic ?nsa, prea putini din cei care au demarat o afacere cu Internet detin programe originale pentru toate computerele. Pirateria este ?n floare, programele se iau de pe Internet sau de la cei care se ocupa cu „tragerea” programelor pe CD-uri. Cauza este pretul extrem de ridicat al unui program original, care ajunge la citeva milioane. De exemplu, CD-ul original al unui program de operare Windows XP costa in jur de 150 de dolari. ?n comparatie, un CD piratat nu depaseste 50.000 lei. La jocuri este la fel. Pe Internet si la rubricile de mica publicitate exista foarte multe oferte ale celor care inscriptioneaza CD contrafacute. Teoretic, folosirea jocurilor ?n salile de Internet este interzisa. Dar putini sint cei care baga in seama aceasta interdictie, mai ales ca in Vrancea nu prea s-au facut razii pentru cei folosesc ilegal sistemele informatice. Cert este ca, daca sint prinsi, patronii si administratorii de retea risca sa se aleaga cu dosare penale si chiar sa fie trimisi in judecata. La jumatatea acestui an, potrivit datelor publicate de Business Software Alliance, rata pirateriei ?n Rom?nia era de 73%, iar valoarea programelor piratate se ridica la aproape 50 de milioane de dolari. Din acest punct de vedere, Romania este inca supravegheata de autoritatile internationale si considerata o tara „nesigura”. (C.M.)

Comentarii