Jocurile mecanice, rivalele nevestelor

miercuri, 03 noiembrie 2004, 00:00
4 MIN
 Jocurile mecanice, rivalele nevestelor

Asa cum salile de net au devenit un refugiu pentru multi dintre liceeni, nici adultii nu se lasa mai prejos atunci cind este vorba sa cheltuiasca bani pentru distractie. Singura diferenta este ca acestia, in loc sa-si petreaca timpul in fata calculatoarelor, prefera sa „bage” cit mai multi bani in jocurile mecanice, in speranta ca „vor da lovitura”. Surprinzator este faptul ca, desi majoritatea clientilor fideli ai jocurilor de noroc sint oameni care au copii si familie, acestia cheltuiesc zilnic milioane de lei la salile de jocuri mecanice. In Focsani sint multe baruri care s-au dotat cu jocuri electronice, iar veniturile patronilor sint pe masura. Unii vin aici din placere, altii vin pentru ca au nevoie de un cistig grandios sa-si scoata familia din saracie, dar cei mai multi devin clienti fideli ai jocurilor mecanice pentru ca problemele familiare ii „scot” afara din casa. Dupa spusele clientilor, masinariile care „inghit” zilnic milioane de lei din buzunarele impatimitilor sint cele mai aprige rivale ale nevestelor, suparate ca le vin barbatii acasa cu buzunarele goale. „Au fost zile in care am bagat si 6-7 milioane de lei, insa astazi am bagat numai 800.000 de lei. Aici se consuma in primul rind bani, timp, stres, tigari si bautura. Unde mai pui ca imediat apar si neintelegerile in familie. Am avut o prietena cu care m-am certat din aceasta cauza, insa nu cred ca ii era de mine, ci de banii pe care ii cheltuiam. Cred ca asta o oftica cel mai mult”, spune Gigi Juganaru, un impatimit al jocurilor de noroc, pe care l-am intilnit in fata masinii preferate.
Cind aud de poker, jucatorii isi lasa „si casa si nevasta”
Fie ca aceasta pasiune aduce cistig sau nu, majoritatea iubitorilor de jocuri, atunci cind aud de poker, isi lasa „si casa si nevasta”, petrecind ore in sir in salile cu jocuri de noroc. Cei care au experienta stiu ca in asemenea locuri nu se vine cu prietenii, pentru ca atunci nu te mai poti concentra si, in loc sa cistigi, pierzi. „Aici trebuie sa fii ca un lup singuratic. Nu suport sa stea cineva in spatele meu, pentru ca imi pierd din abilitati, pierd norocul. Eu am masina mea preferata… Le inteleg si pe femeile care isi pierd mintile ca le stau barbatii la jocuri electronice. Eu, sa fiu in locul lor, nu i-as primi acasa”, adauga rizind Gigi Juganaru. Acesta spune ca cel mai mare cistig pe care l-a obtinut pina acum, de sase ani de cind tot joaca, nu depaseste 7 milioane de lei. Chiar si in cazul unor cistiguri mari, exista si jucatori care au renuntat la aceasta manie fiind constienti ca risipesc prea multi bani in aceste locuri de pierzanie. „Din cauza banilor am renuntat de un an de zile sa mai joc. In cei opt ani de cind tot am jucat cred ca imi puteam lua o masina de 15 mii de euro. De atunci am o viata mai buna si nu mai am probleme cu banii”, spune Ion M., un fost impatimit al jocurilor de noroc. Si, totusi, in ciuda faptului ca masinariile „inghit” zeci de milioane fara sa dea vreun cistig mare, asta nu ii impiedica pe jucatori sa ramina ore in sir in salile de joc. „Avem clienti care stau multe ore in sir la jocuri. Cel mai preferat joc este pokerul, unde au fost cazuri in care cu 30 de mii de lei au cistigat un milion, dar si invers”, spune Olivia Jigmon, operator la o sala focsaneana de jocuri mecanice. Asadar, chiar daca jocurile de noroc sint cauza multor probleme de familie, unii nu ezita sa stea in sala de dimineata pina seara sau de seara pina dimineata atunci cind au chef de o partida de poker. (Mihaela LOTRU, Gabi SAVA)
„Jocurile creeaza dependenta”
Am discutat si cu un psiholog care sa ne explice cit de sensibila este granita dintre jucatul din placere si dependenta. Specialistul spune ca oamenii aspira la imbogatire, iar jocurile de noroc le dau impresia ca isi pot implini visurile, le creeaza sperante false. „Cind stau in fata masinii mecanice au senzatia ca putin ii mai desparte de marea lovitura, ca se pot imbogati pe cheltuiala altora. Ii motiveaza faptul ca se poate cistiga, iar asta ii impinge sa vrea sa joace inca o data si inca o data… Astfel se poate ajunge la dependenta. Dependentii de joc sint la fel ca si cei care cred ca nu pot trai fara tigari sau bautura. Este o problema grava, iar pentru a o rezolva trebuie, in primul rind, ca jucatorul sa o accepte ca atare. Renuntind la jocuri scapa si de frustrarile pe care le creeaza aceasta stare”, ne-a spus psihologul Mona Georgescu. Toata lumea este de acord ca, practicate in exces, si mai ales pe bani, jocurile de noroc pot ruina nu numai „cariera” sau situatia financiara, dar pot distruge sanatatea sau familia celui dependent. (C.M.)

Comentarii