O patrime dintre vrinceni sint pensionari

duminică, 22 iunie 2003, 23:00
5 MIN
 O patrime dintre vrinceni sint pensionari

In Vrancea, aproape o patrime a populatiei este reprezentata de pensionari. In evidentele Casei Judetene de Pensii se afla peste 112 mii de pensionari, cei mai multi dintre ei (63.224) provenind din sectorul de stat. Dintre acestia, 23.641 reprezinta numarul celor care beneficiaza de pensie pentru limita de virsta cu vechime completa, incasind in medie cite 2,28 milioane lei lunar. Celor 17.709 pensionari cu vechime incompleta le revin in fiecare luna aproximativ 1,1 milioane lei. Tot in cadrul pensionarilor proveniti din sectorul de stat sint totodata cele 157 de persoane care beneficiaza de pensie anticipata, in timp ce alti 2.044 pensionari primesc pensii anticipate partial.
Potrivit celor declarate de oficiali ai Casei Judetene de Pensii, pentru obtinerea unei pensii pentru limita de virsta este necesara indeplinirea cumulativa a doua conditii: implinirea virstei standard de pensionare si realizarea stagiului minim de cotizare in sistemul public. Pentru perioada aprilie – septembrie 2003, virsta standard de pensionare este de 57 ani si trei luni pentru femei si 62 ani si trei luni pentru barbati. Aceasta virsta urmeaza sa creasca treptat, pina in anul 2015, cind va ajunge la 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. De asemenea, stagiul minim de cotizare va creste pina in 2015 pina la 15 ani. Actualmente, acesta este de 10 ani si trei luni, atit pentru femei cit si pentru barbati. Stagiul complet de cotizare este in, pentru perioada aprilie 2003 – septembrie 2003, de 25 de ani si trei luni pentru femei si de 30 de ani si trei luni pentru barbati. Acest stagiu urmeaza sa creasca treptat, pina in anul 20015, la 30 de ani pentru femei si 35 de ani pentru barbati.
Cind se reducere virsta standard de pensionare
Potrivit legii, exista posibilitatea reducerii virstei standard de pensionare. Beneficiaza cumulativ de aceasta reducere asiguratii care au realizat stagii de cotizare in una sau mai multe din urmatoarele situatii: conditii de munca speciale, conditii de munca deosebite, conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat, ca beneficiari ai Decretului lege nr.118/1990, ca beneficiari de reglementari prevazute de legi speciale. De retinut este faptul ca cei care indeplinesc conditiile mentionate pot beneficia de reducerea virstei standard de pensionare numai daca au realizat stagiul complet de cotizare prevazut de lege pentru conditii normale de munca. Totodata, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin trei copii pe care i-au crescut pina la virsta de 10 ani, beneficiaza la rindul lor de reducerea virstei standard de pensionare. Legea prevede ca pentru trei copii, virsta standard de pensionare se reduce cu un an in timp ce pentru patru sau mai multi copii, reducerea este de doi ani. De mentionat ca aceasta reducere nu poate fi cumulata cu alta reducere prevazuta de lege, iar virsta de pensionare redusa nu poate fi mai mica de 55 de ani. Exista si alte cazuri speciale in care oamenii se pot pensiona mai devreme. In aceasta categorie se incadreaza persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat. Cei cu handicap grav beneficiaza de o reducere cu 15 ani a virstei standard de pensionare, daca au realizat cel putin o treime din stagiul complet de cotizare. Pentru persoanele cu handicap accentuat, reducerea este cu 10 ani si se acorda numai in conditiile in care au realizat cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare. Tot cu 10 ani se reduce virsta standard de pensionare persoanelor cu handicap mediu care au realizat stagiul complet de cotizare. Pentru asiguratii nevazatori exista prevederi speciale. Ei beneficiaza de pensie pentru limita de virsta indiferent de virsta, daca au realizat ca nevazatori cel putin o treime din stagiul complet de cotizare prevazut de lege. Mai beneficiaza de reducerea virstei standard de pensionare cu sase luni pentru fiecare an de privare de libertate, prizonierat, deportare in strainatate dupa data de 24 august 1944, asiguratii cu stagiu complet de cotizare carora li s-au stabilit drepturi privind vechimea in munca in conditiile prevazute de Decretul lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata incepind de la 6 martie 1945. Virsta standard de pensionare se reduce cu cinci in cazul persoanelor care se incadreaza in prevederile Legii nr.42/1990, daca au realizat stagiul complet de cotizare, si cu trei ani, persoanelor ce se incadreaza in prevederile Legii nr.128/1997. De mentionat ca virsta de pensionare redusa nu poate fi mai mica de 50 de ani pentru femei si 55 de ani pentru barbati.
Cum sa iesi la pensie
Persoanele care doresc sa iasa la pensie trebuie sa depuna la Casa Judeteana de Pensii Vrancea un dosar care sa cuprinda pe linga cererea de inscrierea la pensie pentru limita de virsta, carnetul de munca, livretul militar in original si copie si alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata in alte sectoare de activitate precum si adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite. Dosarul mai trebuie completat cu originalul si copia diplomei de studii sau adeverinta din care sa rezulte durata normala si perioada studiilor, precum si certificarea absolvirii acestora. Pentru persoanele care au urmat cursurile unor institutii de invatamint universitar in strainatate este necesara dovada recunoasterii acestora de catre statul roman. Mai sint necesare adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca si – acolo unde este cazul – acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al Decretului-lege nr.118/1990, Legii nr.42/1990, etc. Pentru cetatenii straini si romani cu domiciliul in strainatate exista posibilitatea emiterii unei procuri speciale prin care poate fi mandatata o persoana care urmeaza sa efectueze, in numele titularului, toate operatiunile legate de stabilirea dreptului la pensie si incasarea acesteia. Procura speciala este valabila pe o perioada de 18 luni. (Laura BREANA)
Democratii string semnaturi pentru marirea pensiilor
n „Daca nu esti pensionar, semneaza pentru parintii tai!”, este indemnul membrilor PD
Democratii vrinceni au iesit pe strada pentru a stringe semnaturi in favoarea recalcularilor pensiilor, in opinia lor, mult prea mici fata de nevoile reale ale pensionarilor. PD vrea sa initieze un proiect de lege care sa permita recalcularea tuturor pensiilor aflate in plata, in functie de conditiile de pensionare (calificare, vechime in munca, venituri realizate), astfel incit sa fie eliminate nedreptatile din
actualul sistem de pensii. Totodata, democratii vor ca pensiile medii ale agricultorilor CAP-isti sa creasca de la 400.000 de lei la 1 milion de lei pe luna. „Daca nu esti pensionar, semneaza pentru parintii tai!”, le spun democratii trecatorilor pentru a semna pe liste. „Actiunea este importanta pentru noi intrucit exista multi pensionari nedreptatiti dar si multi oameni care au parinti, bunici, rude sau prieteni, aflate la pensie si care sint nemultumiti de valoarea acesteia”, a spus liderul PD, Jan Vraciu. Colonelul (r) Alecu Ivan, presedintele organizatiei judetene a pensionarilor, le-a vorbit colegilor sai mai tineri despre cit de greu se descurca persoanele de virsta a treia cu pensiile pe care le primesc. Democratii spun ca se bazeaza pe 10.000 de semnaturi. (V.D.)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii