Piratii muzicii invirt afaceri de miliarde

marți, 18 noiembrie 2003, 00:00
6 MIN
 Piratii muzicii invirt afaceri de miliarde

Producatorii autorizati de muzica si statul roman pierd anual milioane de dolari din cauza pirateriei de pe piata muzicala. In prezent, mii de CD-uri care circula prin magazinele de specialitate si nu numai, sint piratate. Provenienta lor este incerta, deoarece comerciantii se feresc sa spuna de unde au muzica fara licenta pentru a nu le fi luata piinea de la gura. Fenomenul infloreste pe zi ce trece, cu toate ca autoritatile locale se lauda cu actiuni de combatere a fenomenului.
Orasul de pe Milcov a devenit un loc prosper pentru comercializarea muzicii pirat. Patronii magazinelor de profil pun in vinzare inregistrari ilegale, fara sa le fie frica de un eventual control din partea autoritatilor. Chiar vinzatorii, intrebati daca CD-urile sint originale, le spun clientilor adevarul despre provenienta materialelor.
In unele magazine, nu numai ca se comercializeaza muzica fara licenta, ba mai mult, pentru a asculta titlurile preferate, nu trebuie decit sa faci o lista cu toate melodiile pe care le vrei incluse pe un CD. Valoarea unui astfel de CD este de 125 de mii de lei, cu aproximativ 30 de mii mai ieftin decit un produs original. „Producatorul” acestor CD-uri nu trebuie sa depuna prea mult efort. Pentru inscriptionarea unui CD este nevoie de un calculator conectat la internet si un CD-writer. „Fabricantul” cheltuie aproximativ 30 mii de lei. Spre deosebire de muzica cumparata cu licenta, la care cistigul ajunge la cel mult 25-30 de mii, CD-urile piratate aduc comerciantilor un profit de aproximativ 90-95 de mii de lei la bucata. Un calcul simplu arata ca acest tip de comert poate aduce profituri uriase.
In alte magazine din Focsani, pirateria cu muzica se manifesta intr-un alt mod, mult mai ingenios. Vinzatorii, le prezinta amatorilor de „superoferte” un catalog cu peste o suta de albume cu muzica straina. Cumparatorul trebuie sa astepte una sau doua zile, pina cind comanda va fi onorata. Prejudiciile aduse atit statului cit si producatorilor din strainatate sint enorme, avind in vedere ca un CD cu muzica straina costa intre 300 si 600 de mii de lei.
CD-urile cu selectii, aduse din Bucuresti
Pentru ca CD-urile cu selectii muzicale sint cel mai des cautate, acestea sint automat produse intr-un numar mult mai mare in comparatie cu albumele. Din declaratia unui comerciant, care din motive lesne de inteles a dorit sa-si pastreze anonimatul, aceste CD-uri sint produse la Bucuresti. Dar, daca esti client fidel, beneficiezi de oferte din ce in ce mai tentante. Spre exemplu, ca sa cumperi mai multe CD-uri, ti se face o reducere destul de atragatoare, sau chiar primesti unul gratis. Aceste CD-uri cu selectii se gasesc pe majoritatea tarabelor din piata.
O forma la fel de ingenioasa de piraterie, de aceasta data atit cu muzica, cit si cu filme si programe pentru calculator, a fost lansata in urma cu aproximativ o luna de catre un tinar focsanean. La acea data, pe stilpi, pe copaci si pe diferite cladiri se puteau observa anunturile care indemnau oamenii sa-l sune sau sa-i scrie pe adresa de e-mail. Contactat de reporterii nostri, studentul ne-a facut o oferta care practic „a spart piata”. Acesta ne-a realizat doua CD-uri cu selectii muzicale la pretul de numai 50 de mii de lei bucata. CD-urile cu programe, mp3-uri (muzica comprimata pentru calculator – n.r.), sau diferite filme pot fi procurate la preturi ce variaza in jurul sumei de 100 de mii de lei. Studentul, care face si el probabil ceva bani de buzunar, ne-a trimis chiar si un e-mail prin care ne-a detaliat mai multe programe pe care le detine, jocuri si filme pe care ni le-ar putea furniza la un pret derizoriu in comparatie cu costurile celor cu licenta. Producatori de CD-uri pirat se gasesc si la mica publicitate.
„Garda, ba!”
In luna octombrie a.c., politistii vrinceni au confiscat 90 de casete audio si doar zece CD-uri. „Am primit o amenda de 20 de milioane de lei pentru punerea in vinzare a casetelor fara licenta si de atunci am renuntat la comercializarea lor”, ne-a spus unul din „bisnitari”. Tarabagiii nu au nici un fel de frica, deoarece „produsele” sint „palmate” pe undeva printr-o geanta sau prin buzunare. Mai mult decit atit, comerciantii se avertizeaza unii pe altii cind se intrevede vre-un control. Sintagma „garda, ba!” poate fi auzita la trecerea prin zona a unor autoritati care ii pot amenda.
Intrebat daca i-a controlat pe cei care se ocupa cu comercializarea acestor produse, inspectorul sef OPC Liviu Burtea ne-a spus ca nu a facut astfel de controale. „Nu am verificat acest gen de comert pentru ca nu am avut nici tematica si nu am primit sesizari de acest tip”, a motivat seful OPC.
„Am cumparat mai multe casete si CD-uri pirat, cu toate ca stiam ca acestea sint ilegale. Le-am cumparat pentru ca sint mai ieftine, chiar daca riscul era ca dupa doua-trei folosiri, CD-ul respectiv sa nu mai mearga la fel de bine”, ne-a spus Cristian B., un amator de astfel de chilipiruri.
Internetul ramine insa o sursa imensa de filme, programe si muzica pentru cei care dispun de un calculator si de un provider de Internet. La aceasta ora exista sute, poate chiar mii de site-uri pe de pe care oricine isi poate salva muzica pe propriul calculator, ba chiar au aparut si unele programe care iti cauta singure muzica pe Net. Nu trebuie decit sa „le spui” ce melodii vrei si in citeva minute te trezesti cu melodia in calculator. Cele mai cunoscute site-uri cu muzica „moca” sint mp3.com, napster.com, Winmx.com, precum si multe alte pagini personale.
Artistii sint pesimisti
Artistii lupta in continuare pentru eradicarea fenomenului, insa puterea suprema sta in mina autoritatilor, care nu se inghesuie sa-i amendeze pe comercianti. „Este un lucru grav ce se intimpla cu muzica pirat in Romania. Fenomenul ii aduce foarte multe daune unui artist consacrat, pentru ca ii pericliteaza munca. Trebuie stopat acest fenomen cu orice pret”, ne-a declarat cunoscuta interpreta Andreea Balan.
Artistii de la „Holograf” sint si ei pesimisti in privinta eradicarii fenomenului deja scapat de sub control. „E neplacut sa stii ca 50% din munca ta este practic furata. In tarile civilizate s-au luat masuri drastice in aceasta privinta. Si noi avem legi in acest sens, dar mai trebuiesc si aplicate. Pina in 2007 nu cred ca se va mai schimba acesta situatie”, ne-a declarat Dan Bittman, solistul trupei Holograf. „Pirateria in ziua de azi se imparte in doua, si anume comertul cu CD-uri contrafacute si muzica copiata de pe Internet. Imediat ce iese un album pe piata, gasesti pe Internet melodiile fara sa platesti nimic si pe masura ce tehnologia avanseaza, fiecare isi poate face un CD pe propriul calculator. Cred ca doar din afara se va gasi o solutie in acest sens, dar va mai trece mult timp pina atunci”, ne-a declarat Mugurel Vrabete, basistul trupei Holograf.
Amenzi mici, comercianti cu kilu’
Litera legii nu ii pedepseste prea aspru pe cei care pun in vinzare produse fara licenta. Producatorii care intra sub incidenta Legii 8/1996 risca o pedeapsa cu inchisoare de la o luna la doi ani sau cu amenda de la 200 de mii la 3 milioane, daca acestia fixeaza pe un suport prestatia unui artist, interpret sau executant fara aprobarea acestora. Daca vizatorii comercializeaza astfel de produse, risca o pedeapsa cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau o amenda de la 700 de mii la 7 milioane de lei.
In timp ce oamenii sint atrasi de preturile mici ale „muzicii pirat”, vinzatorii de chilipiruri isi vind marfa fara nici un fel de problema. Prejudiciul adus atit statului cit si producatorilor de muzica in acest caz nu poate fi calculat cu exactitate.
In luna octombrie, inspectorii de la departamentul de investigare a fraudelor din cadrul IPJ Vrancea au intreprins, pe raza judetului, 16 actiuni de combatere a fenomenului. In urma controalelor, au fost confiscate numai 90 de casete audio si 10 CD-uri, au fost intocmite doua dosare penale in baza legii dreptului de autor si au fost aplicate doua sanctiuni contraventionale in valoare de 20 de milioane de lei. Fonogramele confiscate sint trimise la Oficiul Roman Pentru Drepturi de Autor, unde sint distruse. (MARIUS GRIGORESCU)
Diferenta dintre original si fals
Diferentele dintre CD-urile pirat si cele originale pot fi cu usurinta vazute cu ochiul liber chiar si de cei neavizati in acest domeniu. In primul rind, pe coperta trebuie neaparat sa existe o holograma cu imagine tridimensionala, cu sigla UPFR. Daca aveti de gind sa cumparati un CD, verificati mai intii daca este sigilat in ambalajul de celofan. Coloritul slab al copertilor si greselile de ortografie sint un alt indiciu ca produsul pe care doriti sa il achizitionati are o provenienta dubioasa. De obicei, pe suprafata CD-urilor pirat nu este aplicata vopsea ca in cazul celor originale, ci este lipita o hirtie tiparita. (M.G.)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii