Pompierii contra cronometru

duminică, 16 mai 2004, 23:00
3 MIN
 Pompierii contra cronometru

Multi dintre noi isi inchipuie ca misiunea pompierilor intr-o interventie se rezuma la deplasarea la fata locului si stingerea flacarilor. In realitate, actiunea pompierilor pentru localizarea unui incendiu este una mult mai complexa si se deruleaza cu o rapiditate iesita din comun. In momentul in care cineva anunta „foc”, mai intii ofiterul operativ trebuie sa confirme ca apelul primit nu este unul fals si abia dupa aceea masinile de interventie pleaca la locul incendiului. Odata ajunsi aici, militarii asteapta ca seful dispozitivului sa realizeze recunoasterea situatiei de urgenta. Mai intii se actioneaza pentru salvarea persoanelor aflate in pericol si abia dupa aceea se trece la stingerea propriu zisa a flacarilor si salvarea bunurilor. Odata lichidat incendiul, se trece la cercetarea cauzelor si imprejurarilor in care a izbucnit focul.
„Orice anunt de incendiu este luat cu maxima atentie si oportunitate. Intotdeauna este verificat cel care a anuntat. Acesta trebuie sa spuna unde arde, ce a luat foc si adresa exacta unde s-a produs incendiul”, spune colonelul Titi Dochia, purtatorul de cuvint al Grupului de Pompieri „Anghel Saligny” Focsani. Ofiterul operativ are obligatia de a verifica apelul, iar cel care anunta incendiul este avertizat sa nu paraseasca telefonul pentru confirmare in cel mai scurt timp.
In timp ce se intocmeste nota de anuntare, ofiterul operativ prealarmeaza unitatea in raza careia s-a produs evenimentul. Dupa ce evenimentul anuntat a fost confirmat, este asigurata deplasarea pe itinerariul cel mai scurt a fortelor de interventie. Ofiterul operativ si comandantul garzii de interventie iau impreuna decizia numarului de forte deplasate, in functie de gravitatea si dimensiunea evenimentului. „La obiectivele de interes public, cu aglomeratie mare de persoane sau cele cu risc ridicat in explodare, subunitatea se deplaseaza cu toate fortele din dotare”, mai spune colonelul Titi Dochia. Aici sint incluse autospeciale cu agenti stingatori diferiti, cum ar fi apa, spuma, azot, dioxid de carbon. In momentul sosirii la locul dezastrului, comandantul dispozitivului realizeaza recunoasterea situatiei de urgenta. Se stabileste ce natura au materialele care ard pentru a se sti ce agenti stingatori vor fi folositi, daca sint persoane ranite sau decedate, daca exista pericol de explozie sau de amenintare a invecinatatilor, precum si dimensiunile evenimentului. In tot acest timp, trupele de interventie sint mobilizate intr-un dispozitiv premergator. „Apoi se da ordinul de lupta. In primul rind se va actiona pentru salvarea persoanelor aflate in pericol si abia dupa aceea pentru lichidarea incendiului”, mai spune colonelul Titi Dochia. In cazul in care in acelasi timp se produce un alt incendiu, subunitatea pastreaza o rezerva de forte. Aceasta va fi pregatita sa intervina pentru situatii neprevazute, fie la un alt eveniment sau la probleme deosebite aparute la fata locului. Odata cu stingerea focului se va actiona pentru cercetarea cauzei si imprejurarile evenimentului, dindu-se totodata ordin ca celelalte forte sa asigure stringerea materialelor si pregatirea pentru retragerea la baza. De asemenea, vor fi inlaturate toate urmarile incendiilor. La sfirsit, pompierii se retrag in unitate, unde, in cel mai scurt timp, masinile de interventie trebuie puse in functiune pentru o alta interventie. (Dan CHIRIAC)

Comentarii